начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Уволнение поради липса на качества

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Уволнение поради липса на качества

Мнениеот krkamenova » 15 Сеп 2003, 16:08

Колеги, как се обосновава незаконосъобразността при уволнение поради "липса на качества" - чл.328, ал.1, т.5 от КТ?
Фактическата обстановка е следната: безсрочен трудов договор от пред 5 г., няма дисциплинарни нарушения и наказания, няма промяна в длъжностната характеристика, няма промяна в изискванията за заемане на длъжността, няма промяна и в качеството на работа - поне не са сътавяни протоколи, констатиращи обратното.

Моля за вашите мнения и предварително благодаря!
krkamenova
Младши потребител

Re: Уволнение поради липса на качества

Мнениеот Deyan_M » 15 Сеп 2003, 16:35

Яснооооооо! Тръгнали сте да уволнявате някой и понеже няма за какво да се хванете, та ако може на това основание. Всъщност уволнените на това основание почти винаги ги възстановяват при евентуално обжалване:-)
Deyan_M

Мнениеот krkamenova » 15 Сеп 2003, 16:57

Уважаеми колега, не искам да уволня, а да върна на работа някого. Нямам, обаче, опит в трудовоправни казуси. Последното, което пишете, ме обнадеждава.
krkamenova
Младши потребител

Мнениеот monteskio » 15 Сеп 2003, 17:17

Уважаема Г-жо Каменова,
Колегата е прав в п
в твърдението си , че прекратяването на трудовият договор на посоченото от Вас основание в 95 % от случаите се обявява от съда за незаконосъобразно.
Ще си позволя, да допълня със следното:
Основанието по чл.328 ал.1 т.5 КТ е общо и гъвкаво формулирано основание, което съдиржа в себе си два елемента-съставни части на на фактическия състав на основанието по чл.328 ал.1 т5 КТ и само при кумулативното им наличие, може да се породят предвидените последици ( прекратяване на трудовият договор).Те са:
monteskio
Активен потребител

Мнениеот monteskio » 15 Сеп 2003, 17:42

1) Липса на професионални качества
2) Тези качества са необходими за ефективното изпълнение на работата по трудовото правоотношение.
1) означава липса на професионални умения, знания навици, необходими за изпълнрнието на възложената работа. Не е от значение дали тази липса се дължи на недостатъчно образование на работника или служителя, или на недостатъчност на природните му дадености - схватливост, сръчност.
( Работникът може и в тези случаи да притежава необходимото образование, трудов стаж, но това още не гарантира непременното наличие на качествата, които съответната работа изисква.)
2) С оглед на възложената работа, и на нейните изисквания трябва да се преценяват качествата на работника или служителя и да се установява нейната липса. ( Нейното ефективно изпълнение означава изпълнение на необходимото
качество, количество, за определена продължителност, при спазване на установена технология )

Липсата на качества за изпълнение трябва да бъде УСТАНОВЕНА И ДОКАЗАНА!
Не е неожхоимо тя да бъде установена по някакъв специален ред - протокол,комплексна проверка,и дп.под.Нужно е обаче, тя -ЛИПСАТА, да съществува като обективен факт, а не да биде плод на субективна оценка от страна на работодателя към съответното лице.
от друга страна, тази ЛИПСА, трябва да отразява едно ТРАЙНО СЪСТОЯНИЕ на работника или служителя, което състояние да свидетелства за неговата неспособност, невъзможност да изпълнява възложената работа с необходимите резултати, а не да бъде някаква негова единична проява.

Нядявам се, че така представеното от мен разрешение, до голяма степен ще Ви изясни, вероятните "пътеки", за успешното обжалване на Заповедта за прекратяване трудов договор на основание чл.328 ал.1 .т 5 КТ.

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот donna » 15 Сеп 2003, 23:12

цитирам " Трудови отношения 2003 "-авторски колектив с ръководител В.Мръчков -ИК "Труд и право "/ книга годишник/

Практика по прилагане на трудовото законодателство ,практика на ВКС

стр.315
" Основанието за уволнение по чл.328 ал.1 т.5 КТ е безвиновно .То се състои в трайна и обективна липса на качества на работника или служителя ,които са необходими за ефективно изпълнение на възложената му работа по трудовота правоотношение . В заповедта за уволнение на това основание работодателят трябва да сочи фактите ,които установяват липса на необходимите качества на работника или служителя .

чл.328 ал.1 т.5 КТ
решение № 342 ал.1 т.5 КТ от 19.03.02г. на ІІІг.о.

ако не можеш да откриеш решението ще ти го пратя
donna
Старши потребител

Мнениеот monteskio » 16 Сеп 2003, 00:51

Г-жа Каменова,

Ще се радвам ,ако занапред приемете да Ви съдействам при разрешаването на трудовоправни и осигурителноправни спорове.Считам ,че мога да Ви бъда полезен.

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот krkamenova » 16 Сеп 2003, 09:44

Благодаря ви, колеги, всичко написано ще ми бъде много полезно.
krkamenova
Младши потребител

Мнениеот tisho_hristov » 13 Май 2011, 16:26

Колеги,наскоро и мен ме освободиха по същата точка - чл.328, ал.1, т.5 от КТ.
Какво мога да направя,защото не съм съгласен с това основание?
Всякакви съвети ще ми бъдат от полза.
tisho_hristov
Нов потребител

Мнениеот Melly » 13 Май 2011, 16:31

Обърни внимание дали Заповедта ти е мотивирана :!:
В случай, че в нея е цитиран само текста на разпоредбата без да се посочват кои качества липсват, я прави незаконосъобразна и подлежи на отмяна.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот tisho_hristov » 13 Май 2011, 16:40

Никакви липсващи качества не са посочени,само текста на разпоредбата.
Какви стъпки мога да предприема?
tisho_hristov
Нов потребител

Мнениеот Melly » 13 Май 2011, 16:50

tisho_hristov написа:Никакви липсващи качества не са посочени,само текста на разпоредбата.
Какви стъпки мога да предприема?

Хмм... 8) , Колега.
Сега и на теб ли да обяснявам. :roll:

Е, добре. Прочети и прецени дали попадаш в хипотезата на чл.344 КТ.
Ако "ДА", тогава :arrow: действай.

Успех!
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот tisho_hristov » 13 Май 2011, 17:10

Мерси за напътствията :)
Не съм учил право и за това може би досаждам. Малко ми се изясниха нещата.
Никъде не прочетох обаче ако искам да обжалвам Заповедта за прекратяване на трудовия договор(смятам я за неоснователна по тази точка) има ли срок в които да внеса искова молба (или жалба,не знам кое е точно) в съда?
tisho_hristov
Нов потребител

Мнениеот Melly » 13 Май 2011, 17:27

tisho_hristov написа:Мерси за напътствията :)
Никъде не прочетох обаче ако искам да обжалвам Заповедта за прекратяване на трудовия договор(смятам я за неоснователна по тази точка) има ли срок в които да внеса искова молба (или жалба,не знам кое е точно) в съда?

Обръщението "колеги" в първия ти пост е подвеждащо. Не допускай втори път тази, меко казано грешка!

Препоръчвам незабавна консултация с адвокат. Срокът за предявяване на иск в съда е двумесечен от датата на връчване на Заповедта.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот tisho_hristov » 13 Май 2011, 19:50

Melly написа:
tisho_hristov написа:Мерси за напътствията :)

Обръщението "колеги" в първия ти пост е подвеждащо. Не допускай втори път тази, меко казано грешка!

Препоръчвам незабавна консултация с адвокат. Срокът за предявяване на иск в съда е двумесечен от датата на връчване на Заповедта.

Още веднъж благодаря за информацията.
Днес се регистрирах тук именно за малко информация по този случай.Извинявам се ако съм подвел някого с това "Колеги",но обикновено във форуми се обръщам към всички с "колега" .
В най-скоро време ще потърся консултация с адвокат,защото този път съм решил да си търся правата,стига гавра с персонала! :evil:
На 12.05.2011 изтече едномесечното предизвестие,значи имам един месец за предявяване на иск в съда :roll:
tisho_hristov
Нов потребител

Мнениеот tisho_hristov » 03 Юни 2011, 09:19

Имам 2 въпроса:
1. Това,че ми дадоха препоръки за пред бъдещ работодател не е ли е противоречие с тази точка от кодекса на труда (липса на качества за ефективно справяне с работата) и може ли да помогне в съда ако се стигне до дело?;
2. Може ли някой да ми съдейства за намиране на добър адвокат по този случай с който да се консултирам и да го запозная със случая?
tisho_hristov
Нов потребител

Мнениеот da345 » 03 Юни 2011, 11:08

Препоръките си имат език и код, който работодателите знаят. Ето какво имам предвид: http://www.exooo.com/viewarticle.php?id=2904.
А това че са Ви дали препоръка може да означава, че притежавате качества за друга работа. Зависи какво пише в препоръката и заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение.
И накрая всичко зависи от това как Вашият адвокат ще обоснове и защити тезата си.
Късмет!
da345
Младши потребител

Назад към Трудово право