начало

Парламентът не успя и при шестия опит да си избере председател Парламентът не успя и при шестия опит да си избере председател

Дознателите в новия ЗМВР - юристи, икономисти и техници!?

Дискусии на тема съдебната власт в България

Мнениеот Гост » 27 Дек 2005, 17:34

дознател написа:Към все по -комплексираният "гост".Няма нищо лошо един разследващ да е започнал професионалното си израстване от най-ниското ниво и съответно да е видял всичко от полицейската работа/разследването на престъпления си е чисто полицейска дейност/.Не си ти човека ,който ще дава оценка за работата ми и изобщо за работата на дознателите.Не забравяй ,кой изнесе основната част от товара през последните пет-шест години.Това твоето си е заяждане на дребно,не казваш нищо смислено, не само по тази тема, а и при всичките си участия във форума.А това ,че обсъждали некъдърността на дознателите си е чист популизъм и най-безсрамно лобиране в полза на една зле скроена съдебна система.Колкото и да не ти се иска ,промени ще има -ще се наложи да поработваш повечко за сметка на привилегиите ,който ще намаляват.

Че, ти, драги многократно си го правил с прокурорите и следователите. А това е жалкото. Не -откъде си тръгнал, а като го забравиш. Да вземат и двете институции тогава да ти кажат лично на теб да спреш с глупостите, оценките и обидите си, че много такива нанесе по предишните форуми, и който не вярва да ги изчете. Ти пък още по-малко си човека, който ще дава оценки. А камо ли- на професионалисти и хора с образование. Относно това, кой изнесъл основната тежест последните пет години- въпросът е еднозначен. Не сте вие. Още ви носим.
Гост

Мнениеот dgm » 12 Яну 2006, 20:30

колегата от идеалното РПУ - кажи ми къде е , та да си напиша рапорта , и да се преместя при вас ! :D
dgm
Нов потребител

Мнениеот Гост » 13 Яну 2006, 17:30

Не може, и да иска. Все още е въображаемо. Фата Моргана.
Гост

doznatelite

Мнениеот viktorio » 15 Яну 2006, 14:30

дознателите трябва да имат юридическо образование тъй като трябва да знаят как се прилага законът в конкретния случай.
Тъй като дознанието е специфична процедура по събирането на доказателства, която изисква компетентност от страна на дознателя за това, какви доказателства могат да бъдат събрани и кога да става това, като се спазят всички изисквания на закона, смятаме че
условията за прием на дознател трябва да бъдат съобразени и с
неговата професионална квалификация. Дознателят не е поемно или вещо лице!!!!!
Ако има случаи на дознатели, които редовно изпълняват задължения на такива, смятаме че подобна практика би затруднила досъдебното следствие. в този смисъл трябва да бъдат заложени изисквания за дознателите в законов текст, в смисъл - да притежават ЮРИДИчЕСКО ОбрАЗОВАНИЕ, наред с други специфични изисквания.
Ролята на дознателя в едно такова производство е централна и отговорна. ако всеки би могъл да извършва дознание, не е понятно как един артист например ще съумее да приложи специфичните способи на дознателната дейност.
за повече разяснения по темата пишете на
panov@justice.com
viktorio
Нов потребител

Мнениеот IzSledovatel » 19 Яну 2006, 11:33

Наистина целия този въпрос е по- скоро политически. Ясно е, че ако се приеме изискването дознателите да са само с юридическо образование системата точно в този период ще забуксува и ще спре. МВР й липсва към м. април необходимия щат назначени юристи- дознатели, които да поемат огромната работа. Дори и спешно да се опитат да назначат нови такива, то самата процедура по проучване, изпити, обучение е толкова дълга, че просто батака е неизбежен.Дознатели -неюристи? От една страна- да. Надали е нужно кой- знае какви юридически познания един районен инспектор например да приключи една кражба, лека, средна телесна повреда и др. В края на краищата все ще има и юристи, които да го подкрепят. Също така съм на мнение, че в повечето случаи едната юридическа диплома с нищо не може да се сравни с натрупания опит от неюрист. Който не вярва- да хване един от теоретиците си преподаватели (изключвайки практикувалите разследващи) и да ги пусне да изработят "от- до" едно дознание- от произшествието, до заключителното постановление. Не знам дали няма да измисялт и върнат тъпотията с повтарянето на всички разпити от оперативните работници пак от дознател. Също така смятам, че някой инженер с там специалното си образование ще бъде винаги много по- добър в разследването и на компютърните престъпления и на транспортните например. Сега по- нагоре колегата е казал, че дознателя не е нито поемно, нито вещо лице. Е да, ама какъвто и юрист да си като не знаеш какво специално да разследваш из тия техники, просто ще има да чакаш с годините докато ги схванеш нещата.(Какво е FF и какво общо има с 256?) :wink:
Сигурно всички ще се съгласим, че дознатели със средно образование, или завършили института за детски учителки някакси не ходят.
От друга страна. Толкова и само толкова. За простите и чисто специфичните области на разследване неюристите стават, но по- нататък не трябва и да им се позволява да творят умнотии, че правото ще загази, ще загазят и уличени и пострадали и т.н. Да не забравя- има опасност с оставането на неюристи- дознатели има вероятност отново отдел "Кадри" да си напъхат "свои момчета" на службичка.
В резюме : Айде временно да се премирим с тия изисквания, пък после ще видим.
IzSledovatel

Мнениеот круела » 19 Яну 2006, 14:12

Май нямаме избор, колега. Въпросът е, че не е добре нито за тях, нито за нас. За тях- защото са малко на брой и няма да смогнат, няма кой да ги обучи, подчинението им е пречка за обективно разследване/ нали няма да разследваш по вътрешно убеждение като началникът рече да не разследваш, а има всякакви механизми да ти покаже защо не трябва да си толкова съвестен/ , товарят ги с други, чисто полицейски функции, а това пречи страшно много на работата, и изнемогват. От друга страна условията им на работа- като материална база са трагични. От трета страна- заплащането им е мизерно, а нашият бивш зам.директор, да им е честит, каза, че нямало да го увеличи, за да няма "касти с привилегии в МВР". А за нас-трагедията е, че си можем, пък никой не обърна внимание на това.
круела

Re: мнение

Мнениеот dinev » 19 Яну 2006, 19:34

sledovateliat написа:Тъй като дознателите едва ли ще се научат да разследват, образованието им е биз значение - дори и с начално да са все тая.....

А вие каквото сте научили, това ще ви е. Не че е много, ама........
dinev
Потребител

Мнениеот следовател » 19 Яну 2006, 20:14

Вярно Динев така е. Но все пак имай предвид че и към момента НСС е единствената по закон специализирана структура за разследване на престъпленията. И ако ние нищо не сме научили, то значи че никой нищо не е научил, тъйъ като състава който разследва е следователски. Дори и в новия НПК при определянето на разследващите органи на първо място са посочени следователите. Дано ти се светне мозъка що е така. Не казвам че няма по знаещи от мен но те категорично не са дознатели от МВР. Защото нито разполагат с базата която имам, както аз и колегите, нито имат професионална компетентност нито дозата "процесуално самочувствие", без която не може да се върши работата. Нито пък има и кой да Ви научи щото оперативния освен да рита циганите по главите, тоест "да разработва" нищо друго не умее. Районния пък като поднесе предупредителния протокол и като му се подпишат на него счита преписката за успешно приключена...:))))
Останалото е статистика. Кажи ми знаещий Динев като си толкова открехнат, една жена която участва в сломяването на съпротивата на друга жена и й държи с употреба на сила краката, докато други двама мъже я изнасилват, в какво процесуално качество ще я привлечеш - като СЪИЗВЪШИТЕЛ, или като ПОМАГАЧ???
Извършител ли е, след като няма уред с който да вземе участие в изпълнителногто деяние на престъплението???
Или е помагач??? На извършителите на престъплението??? Искаш ли да ми обясниш а??? Че аз съм малко задръстен......::::)))) следовател. Да науча нещо ново - време е..... :lol:
следовател

Мнениеот Гост » 19 Яну 2006, 21:00

РЕШЕНИЕ № 617 ОТ 22.09.1973 Г. ПО Н. Д. № 591/1973 Г., II Н. О.
А ДА Е НАЛИЦЕ СЪУЧАСТИЕ ПОД ФОРМАТА НА СЪИЗВЪРШИТЕЛСТВО В ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО ПО ЧЛ. 152, АЛ. 3 т.1 НК - ИМЕННО ИЗНАСИЛВАНЕ ОТ ДВЕ ИЛИ ПОВЕЧЕ ЛИЦА, НЕ Е НЕОБХОДИМО ВСИЧКИТЕ СЪУЧАСТНИЦИ ДА СА ИМАЛИ ПОЛОВО СНОШЕНИЕ С ИЗНАСИЛЕНАТА.
ЗА СЪИЗВЪРШИТЕЛСТВО ЩЕ ОТГОВАРЯ И ТОЗИ, КОЙТО, МАКАР И ДА НЕ Е ИМАЛ ПОЛОВО СНОШЕНИЕ С ИЗНАСИЛЕНАТА, Е ПРИСЪСТВУВАЛ ПРИ ПОЛОВОТО СНОШЕНИЕ НА ОСТАНАЛИТЕ, КАТО Е УЧАСТВУВАЛ В УПРАЖНЯВАНЕ НА НАСИЛИЕТО ВЪРХУ ИЗНАСИЛЕНАТА И Е ПОМАГАЛ НА НЯКОЙ ОТ ОСТАНАЛИТЕ СЪИЗВЪРШИТЕЛИ ДА ИЗВЪРШИ ПОЛОВОТО СНОШЕНИЕ.ТОВА Е ТАКА,ЗАЩОЩОТО П-ШД Е НЕТИПИЧНО ДВУАКТНО.
АМИ АКО ЕДИН ОТ СЪИЗВЪРШИТЕЛИТЕ Е МАЛОЛЕТЕН?
Гост

Мнениеот Гост » 19 Яну 2006, 22:02

нищо не казваш следовател :twisted:
Гост

Мнениеот някой » 20 Яну 2006, 10:04

Anonymous написа:нищо не казваш следовател :twisted:

Ами какво да каже човекът? :D Нека да започнат и те да четат малко... Иначе нали са всезнаещи и много начетени :D
някой

Мнениеот следовател » 20 Яну 2006, 10:59

Когато нещо се поднесе професионално, и ярко контрастира на обидите и клюките във форума, просто ми носи удоволствие. Това мога да кажа. Още и това, че именно този е пътя за доказване на професионализма на който и да е - адвокат, дознател, следовател, прокурор и прочее....разбира се, пречупено през призмата на практиката.... :lol: :lol: :lol:
следовател

Мнениеот круела » 20 Яну 2006, 11:31

Колега Динев, ако поне малко бе вникнал в смисъла на постинга ми, щеше да видиш, че в него не се съдържа нито една обидна квалификация за дознателите. Аз уважавам всички хора, които са грамотни и си разбират от работата, независимо къде работят. Напротив- постингът ми бе изпълнен със загриженост за разследването и съчувствие към вас, че не ви се подсигуряват елементарни условия за работа.Ако бе чел други мои постинги във форума щеше да видиш изразеното ми възмущение от подигравката със служителите на МВР със 75-те лева, които получихте за Нова година, от размера на възнаграждението ви, което никого не може да мотивира да работи, от никаквите условия, от това, че ви товарят с други полицейски функции, което ви пречи на работата, както и от това, че сте подчинени на не дотам грамотни и компетентни началници, които нямат понятие от дейността, която вършите, и според, които всеки един ОР е по-полезен от един дознател. Това са обективни неща, които, отново казвам, излагам с искрена загриженост.Загриженост, защото това все пак ми е професията и ми е болно, че на тези млади хора, които сега започват ще им е много трудно по гореизложените причини. Ще им е трудно и защото сте малко на брой, колкото нас, всъщност, което значи, че огромния обем работа, който ви чака, ще ви затрудни, като се има предвид, че умните глави ви товарят и с много други функции. И защото -за да стане един кадър добър професионалист не е важно само образованието, а и практиката, и опита. Изключително важно е също ,така да има да има опитни кадри, които да ти покажат кое как става на практика. Продължавам да твърдя, че никого не съм обидила с постинга си. Ако беше така, един колега като Ludi, например, който има вече повечко стаж, щеше да реагира незабавно. Това, което ми е любопитно, обаче, е, защо ти, Динев /чела съм, в друг форум, че си бил адвокат, но там било безперспективно, та си станал дознател/, така и не се научи на нормален тон на дискусия. Защо така иззлобяваш?Ние ли сме виновни, че не ви създават условия за работа?Кой ти е виновен, че не си успял да станеш следовател? Или не си станал магистрат, щото ни смяташ за неграмотни, както си се изказал? Ами, като си толкова грамотен да беше станал прокурор, или съдия. Защо не можа? Сигурно са ти липсвали връзки, ще кажеш? Е, има и назначени заради кадърност, недей така. Но следва да отговарят на изискванията за стаж, или да спечелят конкурс.А защо това те е затруднило не знам, просто. Отговори си сам.
круела

лесно било

Мнениеот kak не » 20 Яну 2006, 11:33

Аз немога да разбера едно нещо, всички пишете с лекота как без проблеми може да се намери място за дознател.Аз въпреки с необх.образование изобщо немога и до там да се добера.Опитвах се в продължение на 1 мес. да намеря един кадровик в едно районно и така и не го намерих все го няма , така ми отговаряше една лелка там и то с такъв тон все едно съм виновна , че го търся.Така и не си подадох документите така и незнам изобщо как мога да разбера къде и кога мога да направя това.Моля ако някой е по информиран да ми каже.
kak не

Мнениеот dess_74 » 20 Яну 2006, 11:51

Конкурсите за набиране на дознатели се обявяват в съответното РДВР както и на интернет сайта им. Подробно са изяснени въпросите относно необходимите за подаване документи като са изложени и примерните образци.
dess_74
Потребител

Re: мнение

Мнениеот a_morosa » 20 Яну 2006, 12:00

dinev написа:
sledovateliat написа:Тъй като дознателите едва ли ще се научат да разследват, образованието им е биз значение - дори и с начално да са все тая.....

А вие каквото сте научили, това ще ви е. Не че е много, ама........

Не можах да се сдържа, като видях стария познайник Динев. Много си прав, бе, колега, както винаги. Това ще ни е.Които от нас останат следователи ще се занимават вече с по-сложните текстове. Другото ще оставим на вас- нали сте професионалисти. Които от нас отидат в прокуратурата / що ли не чух дознател да е спечелил конкурс/, ще ви преценяват работата. Та, пак ще се срещаме, с две думи.Ако забелязваш, повечето постинги на следователи по форумите са обективни, професионални, със загриженост, без излишно иззлобяване, освен, ако някой не предизвика това. Ти, обаче, честичко злобееш по форумите, и то по една много неподходяща тема- нашата компетентност. За пореден път ти казвам, че нашата компетентност никога и от никого не е била оспорвана. Е, за вашата не спряха да говорят. То не бе председател на ВКС и висши съдии, то не бяха висши прокурори /а те сигурно имат поглед, как мислиш?/, та и в пленарна зала. Даже самото ви ръководство, в лицето на министъра на МВР публично обяви, че се налага обучение на кадрите. А защо мислиш, въприки епичните борби да поемете разследването, в новия НПК се остави възможност на прокуратурата да изземва делото от един орган и да го дава на друг? А защо висши магистрати продължават да искат връщането на текстове при нас? Ще те оставя сам да си отговориш. Но, ти, Динев, така и не разбра основно нещо -спорът не е ние, или вие сме по-добри.Спорът е, как да се структурира разследването. Огромна натовареност ви чака - "нашите" текстове и вашите. Достатъчно на брой ли сте? Могат ли 1000-2000 души да се справят, ако изпълняват и чисто полицейска работа, а ги притискат срокове?Ще стоиш при всяка операция до откат в РПУ-то, ще обикаляш с полицейски екипи, и ще разследваш? Назначават при вас току що завършили хора, без какъвто и да е практически опит. Какво ще правиш по-напред- ще си гледаш работата или ще им показваш? А, като дойдат при теб и текстове, по които още нямаш практика? Нямате помещения, компютри, нормативна база, което отскоро се преодоля при нас, частично.Имате началници-среднисти, от които сте в пряка зависимост.Възнагражденията при нас от около година-две ги пооправиха, а вашите? С четиристотин лева ли ще изхранваш семейство? И ще респектираш обвинени за милиони левове?Идеализмът е хубаво нещо, но когато държавата не полага нужните грижи за разследващите си органи, разследването няма да върви.И това са обективни неща, които всеки от вас ги вижда. И всеки от нас. Лошото е, че - какво от това?Какво те радва, "че това ни остава само"? Нали виждаш-ценят ни, ще ни намерят работа, макар, че по мое мнение преминаването на част от следователите в прокуратурата е отстъпление от законния и конституционния ни статут. Някой към вас такава загриженост проявява ли в МВР? Е, хубаво ли ще ти е да работиш, Динев?Ами, работи.
a_morosa

Re: Re

Мнениеот Гост » 20 Яну 2006, 12:16

doznatelq написа:Господин следовател. Като сте много кадърни, защо Ви закриват. Аз съм сигурен, че за последната година имам тройно повече приключени дела от Вас/вкл. и след промените влезли в сила от м.април 2005г./, а нямам нито едно върнато от прокуратурата - на Вас всяко второ Ви е върнато и това не го измислям аз, а го твърдят прокурорите. Естествено връщат Ви, ако приключите дело. Жалко за това, че като назначат икономисти и инженери всички амбиции на дознателите за изграждане на добро име ще пропаднат!

Колега, не се засягай, но бях свидетел как един твой колега се възмущаваше пред поредния наблюдаващ прокурор, че не можел вече да разбере от коя "книжка" да чете- от червената или от черната / това бе когато НК и НПК бяха с този цвят на кориците/. Та единия прокурор му показал текст от червената, а сега му давали указания да чете от черната . Паднах от безхаберието му.
Гост

Мнениеот Гост » 20 Яну 2006, 12:25

Конкурсите за набиране на дознатели се обявяват в съответното РДВР както и на интернет сайта им. Подробно са изяснени въпросите относно необходимите за подаване документи като са изложени и примерните образци.--------------------kade go pi6e kolega v koi sait
Гост

Мнениеот Гост » 20 Яну 2006, 12:36

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Гост

Мнениеот как не » 20 Яну 2006, 13:06

Ами може ли тогава един примерен сайт на РДВР да ми дадете , че колкото и търся не намирам?
как не

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт