начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

имам нужда от съвет

Казуси за недвижими имоти

имам нужда от съвет

Мнениеот iop » 17 Дек 2005, 10:20

ПРЕД ПОДПИСВАНЕ СМЕ НА НАТОРИАЛЕН АКТ ЗА ПРОДАЖБА НА
АПАРТАМЕНТ В ГРУБ СТРОЕЖ,НО РАЗБРАХМЕ,ЧЕ ПАРЦЕЛА -УПИ,ВЪРХУ КОЙТО Е ПОСТРОЕНА СГРАДАТА Е ИПОТЕКИРАН.
МОЛЯ,ПОСЪВЕТВАЙТЕ МЕ КАКВО ДА ПРАВЯ.
АПАРТАМЕНТИТЕ СЕ ПРОДАВАТ ОТ СОБСТВЕНИКА НА ПАРЦЕЛА - АКЦИОНЕРНО ДРУЖЕСТВО,КОЕТО Е ИНВЕСТИТОР И СТРОИТЕЛ.
В ТОЗИ ПАРЦЕЛ ИМА ДВЕ СГРАДИ,КОИТО СЕ ВОДЯТ НА ЕДИН И СЪЩ АДРЕС. ОТ СПРАВКАТА ЗА ТЕЖЕСТИ ИЗЛЕЗЕ ОЩЕ,ЧЕ Е ИПОТЕКИРАН И ПЪРВИ ЕТАЖ ,А ВТОРИ Е ПРОДАДЕН КАТО ОФИСИ. ОТ КЪДЕ ДА РАЗБЕРА В КОЯ ОТ ДВЕТЕ СГРАДИ СА ПРОДАДЕНИТЕ ОФИСИ. МОЯ АПАРТАМЕНТ СЪЩО Е НА ВТОРИ ЕТАЖ,НО В НОВОСТРОЯЩАТА СЕ СГРАДА.
АПАРТАМЕНТА КУПУВАМ ЗАЕДНО СЪС СЪОТВЕТНИТЕ ИДЕАЛНИ ЧАСТИ - % ОТ ОБЩИТЕ ЧАСТИ И ТОЛКОВА ОТ ПРАВОТО НА СТРОЕЖ ВЪРХУ МЯСТОТО.
АКО ПИТАТЕ - ДА,НАЕЛ СЪМ АДВОКАТ И С НЕГО ЩЕ БЪДА НА ИЗПОВЯДВАНЕ НА СДЕЛКАТА,НО ИСКАМ ДА ЗНАМ И ВАШЕТО СТАНОВИЩЕ.
ПИШЕТЕ ,МОЛЯ!
iop

Мнениеот Гост » 17 Дек 2005, 23:22

Ако сте наели адвокат, той трябва да Ви направи коректно справката в съответната служба вписвания при РС и от нея ще разберете дали е ипотекиран и Вашият апартамент. Ако сградта е новопостроена и за нея няма правни сделки, в Служба вписвания няма да има информация за сградата, тъй като информацията за съществуването на такава сграда постъпва с въвеждането на правна сделка или служебно от кадастъра с издаването на Разрешение за ползване( Удостоверение за въвеждане в есплоатация), което в случая няма тъй като тя е на гбруб строеж и още не е въведена в Служба кадастър. Ипотеката вържу терена преминава върху новостроящата се сграда върху него само ако изрично е включена в ипотеката клаузата на чл.92 от ЗС ( приращението) или е конкретизирано правото на строеж (или като ограничено вещно право или като правомощие в правото на собственост). Когато се отпуска от Банка инвестиционен кредит на дружество да строи сграда, от която ще се продавт апартаменти, както е в случая, Банката винаги се съобразява с това и ипотекира терена, съществуващата сграда или самостоятелно обособени обекти от нея, но не и новостроящата се сграда като цялост, освен ако не включи възможността за частично заличаване на ипотеката по отношение на правото на строеж на конкретни обекти с определен материален интерес.
Присъствието на адвокат на продажбата не е гаранция за Вас, а по-скоро преди това той - адвокатът, който сте наел трябва да е проучил информацията от продовача и от Служба вписвания така, че да Ви създаде ясно усещане за сиурност в продажбата. Това е Ваше право - Вие му плащате!
Гост

Мнениеот iop » 18 Дек 2005, 15:25

Сърдечно благодаря за отговора!Ще се съобразя със съвета Ви!!!
iop

Назад към Имотни казуси