начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Спешен съвет!!!

Казуси за недвижими имоти

Спешен съвет!!!

Мнениеот nina » 12 Дек 2005, 17:12

Предварително благодаря на всички, които ще отделят време да ми отговорят. Интересуват ме следните въпроси: Искам да купя апартамент, в който живее възрастен човек с право на ползване до смъртта си. Може ли същия да има претенции кой да живее в жилището, какви проблеми може да създаде? И как документално да си обезпеча нещата...
nina
Нов потребител

Мнениеот василиса » 12 Дек 2005, 17:30

за да нямаш проблеми преди сделката да ти даде нотариално заверена декларация за отказ от правото на ползване върху имота :cry:
василиса

Мнениеот Гост » 12 Дек 2005, 22:37

Въпросът ти е малко неясно зададен.Не става ясно дали искаш да закупиш жилището със запазено право на ползване (срещу цена,предполагам доста по-ниска от пазарната) или искаш да се развали правото на ползване и после да го закупиш.

Първи вариант : Ползвателят се отказва от правото на ползване (пред нотариус) и после ти закупуваш жилището.Тогава то си е твое и си го ползваш както си искаш.
Втори вариант : Ако си се договорила да закупиш жилището при запазване на вече учреденото право на ползване,то трябва да знаеш,че докато е жив ползвателя,жилището си го ползва той.Може да си живее в него,може да го дава под наем и т.н.Ти нямаш право да живееш в него.Жилището става "фактически" твое едва след смъртта му.
Гост

Благодаря ви Василиса и Гост!

Мнениеот nina » 14 Дек 2005, 11:31

Тотално се разколебах за покупката...на мен ми трябва спешно, но щом апартамента е с тежест и всъщност аз няма да мога да живея в него без съгласието на въпросния човек, мерси...Мисля,че главоболията не си заслужават, въпреки изгодната цена, както Гост предположи! Благодаря ви още веднъж!!! [/b]
nina
Нов потребител

Мнениеот Гост » 14 Дек 2005, 11:39

Ще можеш да живееш в имота, ако дядката си е запазаил правото да ползва и обитава една точно определена стая от апартамента. Друг е въпроса дали ти ще искаш да живееш с него в едно жилище или твоите евентуални наематели на жилището, съгласни ли ще са да живеят с дядката.
Ако си е запазил правото на ползване на целия апартамент, трябва да го чакаш да почине или да се откаже от това си право с нотариално заверена декларация.
Гост

:):):)

Мнениеот nina » 14 Дек 2005, 11:55

Незнаеш колко съм ти благодарна Гост! Но въпреки всичко аз реално оценям ситуацията и си мисля да избера по-малкото зло, хахаха, просто не ми се искат излишни "истерии"... проблеми и прочие... да дебна аз кога "някой си" ще си отиде от тоя свят, нееееееееееееееееееееееее... другаде ще търся "пристан". Желая ти хубав и успешен ден днес! От сърце :D
nina
Нов потребител

Мнениеот Гост » 14 Дек 2005, 12:21

Още една провинциалистка става софиянка. Казва се "оценЯВАм", а не "оценям".
Гост

Мнениеот nina » 14 Дек 2005, 14:59

Има ли смисъл какъв да е швеееееееепса, а, Гостенино... Да си зъл не е актуално, усмихни се и бъди щастлив!
nina
Нов потребител

Назад към Имотни казуси