начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Може ли някой да ми помогне със съвет?!

Казуси за недвижими имоти

Може ли някой да ми помогне със съвет?!

Мнениеот Попова » 10 Дек 2005, 11:35

Искам да си продам апартамента, но ако го направя ще ме уволнят от работа, защото съм по програма. Какво трябва да направя? Мога ли да упълномощя дядо ми напр. или ще тябва напълно да го прехвърля на негово име? По принцип той ми го преписа срещу гледане на мама.
Може ли да стане нещо от рода да ме лиши от наследсво, така ще трябва ли пак да се прави прехвърляне?
Благодаря на всеки, който ми помогне!!!
Попова

Мнениеот Гост » 10 Дек 2005, 16:31

За каква програма става дума?
Гост

Мнениеот Рая » 10 Дек 2005, 20:33

Я по-добре се изразете и обяснете!какви програми,какво гледане на мама?
Рая

отговор

Мнениеот Попова » 12 Дек 2005, 10:27

Личен асистент съм по програмата за хора с увреждане и тъй като това се води социална помощ ще рече че не мога да купувам, прехвърлям или дарявам докато работя по нея. Искам да продам апартамента и ако това стане ще ме уволнят. За това питам, какво може да се направи, за да се избегне това.БЛАГОДАРЯ ВИ!
Попова

Мнениеот Гост » 12 Дек 2005, 12:14

kakvi sa tezi gluposti??
Гост

отговор

Мнениеот Цвети » 12 Дек 2005, 12:20

Кое е глупост!? Че гледам болната си майка или че искам да си продам апартамента. Когато сключвате трудов договор винаги има клаузи които подписвате нали? А по повод "глупостите", порочетете малко за програмата Личен асистен на хора с увреждане.....
Цвети

Мнениеот Койчо от Конаре » 12 Дек 2005, 12:55

При тези програми наистина има изискване лицето да отговаря на условията за отпускане на социална помощ.
Тъпото е, че договорът се сключва като трудов и въпреки това го прекратяват без предизвестие на основание това, че е престанало да отговаря на условията за отпускане на помощ, независимо, че в КТ няма такова основание.
Това не са качества за ефективно изпълнение на работата, нито е липса на квалификация, нищо такова не е. Според мен дори и като изтичане на срок не може да се разглежда, защото КТ не допуска тр.д. да се сключва с ноепроделен срок или под условие. И не може програма, утвърдена от министър, нито дори самият трудов договор, да въвежда нови основания за прекратяване извън изчерпателно изброените в КТ.
Но това е само според мен, а иначе си се практикува точно така: ако си продадеш апартамента или например ти се увеличи доходът над минимума за соц. помощ - прекратяват ти трудовия договор като личен асистент. Съдебна практика по тези уволнения аз поне не знам да има за момента.
Та ако на питащия му се рискува - да продава и да обжалва уволнението. Аз ако бях на съдията, щях да отсъда в негова полза. Е, не съм, така че той да си прецени риска. Ако продаде или дари имота, или го прехвърли срещу издръжка и гледане, губи правото на социална помощ. Оттам - и на включване в програмите. Дори и евентуално съдът да отмени уволнението, изтече ли срокът на този договор, няма да има право на нов в следващите 5 години.
Койчо от Конаре

Мнениеот Гост » 12 Дек 2005, 13:04

E, izviniavam se za ,, glupostite"
No g - ja Popova ne moije da se izrazi pravilno.
Гост

отговор

Мнениеот Цвети » 12 Дек 2005, 16:12

Благодаря на Койчо, че разясни какво представлява програмата.
Значи се разбра че немога да продам апартамента без да ме уволнят.
Ако упълномоща някой друг пак ли ще пострадам? Или ще е по добре да го прехвърля на дядо ми например и тогава да го продам, за да мога да си остана на работа.
Цвети

Мнениеот Койчо от Конаре » 12 Дек 2005, 19:35

Не, както и да го "прехвърлите", на дядо си или на друг, чрез дарение, "срещу заплащане" или срещу издръжка и гледане, все се лишавате от право на социална помощ. "Срещу заплащане" според мен включва не само продажбата, но и замяната. И да упълномощите дядо си, все едно - прехвърлителят пак сте Вие.
Чудя се - ако вземете кредит срещу ипотека на апартамента, после не го върнете и изгубите имота? Това не е "прехвърляне" все пак (в правилника пише "прехвърляне, а не "разпореждане"), а не е споменато отделно като условие за получаване на соц. помощ. Но едва ли такова нещо Ви устройва, а и едва ли ще получите същата сума, както при продажба.
За друго не се сещам.
Койчо от Конаре

Мнениеот sss » 14 Дек 2005, 13:12

Че защо не срещу дарение - то не е възмездно, а после дядото да го продава. Само се увеличават таксите.
sss

:)))

Мнениеот АЛЕКС » 14 Дек 2005, 16:12

Чудя се, ако се направи чрез фиктивна замяна.....Ей така просто ми хрумна....Вече експертите могат да кажат дали е възможно и ако да, как да стане точно....:))))
АЛЕКС

Мнениеот sss » 15 Дек 2005, 15:49

А срещу какво ще е фиктивната замяна - дядото има ли нещо? Първо отговори и после ще го мислим.
sss

Мнениеот Гост » 15 Дек 2005, 18:19

при замяна всяка от страните е продавач и купувач - все тая вие продамате и купувате - помислете.
Гост

отговор

Мнениеот Попова » 16 Дек 2005, 11:21

Тук може да Ви помогна, същевременно и Вие на мен.
Първия нотариален акт е на дядо, той ми прехвърли апартамента срещу гледане на моята майка, която е с увреждане. Не може ли да направи така, че да ме лиши от апартамента, защото не изпълнявам условието за гледане, което е споменато в акта?
Попова

Мнениеот мол » 17 Дек 2005, 01:47

Тоя последния вариант не е лош като идея,но Вие всъщност не сте ли личен асистент именно на майка си?
мол

Мнениеот анонимен » 17 Дек 2005, 18:30

Защо всички и давате съвети,а никой не я пита за майка й?
Искате да продадете а къде ще отиде майка ви,която е инвалид?
Явно искате да вземете парите от продажбата и да захвърлите майка си на улицата или в някой дом.Ако е така се засрамете.Знайте,че рано или късно съдбата ще ви върне всичко лошо направено от ВАС.
анонимен

Мнениеот Гост » 17 Дек 2005, 21:19

A az iskam da zadam i edin drug vupros!
Govori se za sozialna programa: изискване лицето да отговаря на условията за отпускане на социална помощ!!!
Spored men sozialnite programi sa za sozilano slabi! Gavra sus sistemata e da se chudim kak da ia zaobikolim! Kato si prodadete apartamenta, poluchavate za tova pari, koeto vi osvobojdava ot sozialna zavisimost. neka sozialnite pomosti sa za tezi koito deistvitelno iamt nujda, a ne za VSEKI! Osibenno kato se ima predvid silata i izdruglivosta na bulgaskata sozialna sistema!
Гост

отговор

Мнениеот Попова » 20 Дек 2005, 14:04

Първо искам да поясна на ГОСТ, да не прави такива заключения, че ще захвърля МОЯТА И ЕДИНСТВЕНА МАЙКА!!!Защото аз мога да му кажа, че след като расъждава така, значи той може да постъпи така.
В апартамента за който говоря, не живее никой и ако трябва да бъде по точна, той е купен с лично мои пари, а се водеше на дядо първоначално, защото тези жилища се строяха от фирмата в която той работеше.Личен асистен съм на мама, защото както се разбра тя е с увреждане и в нито един момент не съм мислила да ощетя "бедната ни държава", която не благоволи да помисли за децата които гледат родителите си, а само за родители, които гледат децата си. И с тази програма и без нея, аз ВИНАГИ съм била и ще бъда до мама и не заради програмата, а защото тя е моя МАЙКА. А повода за който написах и исках да ми се помогне е това, защото нямам пари за да направа живота и по добър и с тази продажба искам да и се отблагодаря, а не да я изхвърля! И другото от 15 г. помагам именно на социално слаби хора и много добре знам, че социалните помощи са за социално слабите, а не за ВСЕКИ..........но това което виждам, е че не е така.БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ КОИТО МИ ПОМОГНАХА С ОТГОВОР И НЕ РАСЪЖДАВАХА ПО ТОЗИ ЛОШ НАЧИН ПО КОЙТО ДРУГИТЕ ГО НАПРАВИХА.
Попова

Назад към Имотни казуси