Добър ден! И честит имен ден на празнуващите днес!
Моля ви за някои насоки как да постъпя.
Аз и чичо ми сме съсобственици на УПИ. Имаме предварителен договор за делба, но нищо последващо не сме предприели и имотът си стои застроен с една стара къща, в която живее чичо ми. Преди време той загуби едно дело и съдът възложи на него да плати разноските, както и да си плати дължимото на ответната страна, каквото си дължи по неизпълнен договор с нея. До този момент нищо не е платил, няма и откъде да вземе да плати, защото не работи и няма друга собственост на негово име. Из имам желание и възможност да строя в този УПИ, но той не иска да ми съдейства за нищо, защото е на възраст и не му се занимава, а не иска да прехвърли имота на братовчедите ми.
Та въпросите ми са следните: Мога ли да се свържа с другата страна по делото, на която той дължи пари и да поскам от нея да предприеме нещо, за да мога аз да платя дълга му и срещу това да получа в моя собственост неговата идеална част от УПИ? И нали, ако случайно съдия-изпълнител предприеме принудително изпълнение срещу неговата част от имота, аз ще съм първият, на който ще предложат да го изкупи? А всъщност колко време може да се чака, за да се платят разноските на съда, защото делото приключи преди две години?
Благодаря ви много предварителните! Ще съм благодарен на всякаква помощ и насока!
- Дата и час: 28 Ное 2024, 18:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Изплащане дълг на съсобственик?
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Ако искате да изкупите частта на чичо си и той не е съгласен, пътят действително мнава през публична продан. Възможно е обаче да не стигнете до нея по две причини:
а) на кредитора не му се занимава (иначе защо досега не е предприел нищо?)
б) тази къща е единствено жилище на чичо Ви. Тогава върху имота няма да може да се насочи принудително изпълнение.
Все пак - успех!
Ако стигнете до някакви изпълнителни процедури, съветвам Ви поне да отидете на една кратка консултация при адвокат, за да си изясните процедурата с повече подробности.
а) на кредитора не му се занимава (иначе защо досега не е предприел нищо?)
б) тази къща е единствено жилище на чичо Ви. Тогава върху имота няма да може да се насочи принудително изпълнение.
Все пак - успех!
Ако стигнете до някакви изпълнителни процедури, съветвам Ви поне да отидете на една кратка консултация при адвокат, за да си изясните процедурата с повече подробности.
- Гост
благодаря ви за това, че се отзовахте.
с леля ми живеят отделно, не се разбират, но не се развеждат. апартамента, в който живее тя, е техен.
за бездейдейстието на другата страна не мога да кажа нищо.
мисълта ми беше, че така или имаче на мен трябва да ми предложат да купя неговите идеални части, нали?
и какви права ми дава подписаният между нас предварителен договор за делба....моля ви пак, притеснено ми.
до адвокат ще се допитам при всички случай, просто искам да съм по-наясно със ситуацията и най-вече с правата си.
с леля ми живеят отделно, не се разбират, но не се развеждат. апартамента, в който живее тя, е техен.
за бездейдейстието на другата страна не мога да кажа нищо.
мисълта ми беше, че така или имаче на мен трябва да ми предложат да купя неговите идеални части, нали?
и какви права ми дава подписаният между нас предварителен договор за делба....моля ви пак, притеснено ми.
до адвокат ще се допитам при всички случай, просто искам да съм по-наясно със ситуацията и най-вече с правата си.
- Гост
За съжаление, трябва да тръгвам буквално след минутка и няма да имам време да коментирам това, което сте се разрбали с чичо си за делбата. Но защо Ви е притеснено? Никой не може да Ви лиши от Вашата част от имота (приемаме, че е абсолютно безспорна). Особеността е, че на продан ще се изнесе само идеалната част на чичо Ви, или може да се изнесе изцяло с Ваше съгласие (чл. 388 ГПК). Вие просто можете да се включите в проданта. Засега толкова от мен и успех!
- Гост
Притеснението ми идва от факта, че съм организирал нещата около строеж на това место. Моментът е особено подходящ за мен да организирам ново строителство, защото съм по-свободен от други ангажименти и всяко забавяне ще води до нежелано увеличаване на инвестициите от моя страна. Затова си мислех да го катализирам със среща с ответната страна. Мисля, че е в интерес на всички да платя дълга на чичо си и да си реализирам инвестиционните намерения. Не ми се ще да се ангажирам с неща, които ще се отложат във времето.
Ще съм ви благодарен да ми дадете още насоки относно действието на предварителният ни договор. Мисълта ми е ако все пак почна да строя в 'моята' половина, да не се окаже, че ще имам нежелан съсед или пък чичо ми ще ми съботира строежа.
Смятам сте усетили, че с него не сме в особено ласкави отношения.
Ще съм ви благодарен да ми дадете още насоки относно действието на предварителният ни договор. Мисълта ми е ако все пак почна да строя в 'моята' половина, да не се окаже, че ще имам нежелан съсед или пък чичо ми ще ми съботира строежа.
Смятам сте усетили, че с него не сме в особено ласкави отношения.
- Гост
Що се отнася до предварителния Ви договор за делба. Ще цитирам колегата Стоян Ставру - в един свой материал за ипотеките той посочва, че "по принцип предварителен договор е допустим по отношение на всеки вид договор (за покупко-продажба, замяна, наем, прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане) с изключение на предварителния договор за дарение...", който е нищожен. След което посочва други случаи, при които искът за обявяване на предварителния договор за окончателен просто няма смисъл. Проблемът според мен идва от това, че ако се направи опит да се предяви иск по чл. 19 ЗЗД, то излиза, че никаква доброволна делба няма. И тъй като съществува специално исково производство при съдебните делби, което е двуфазно, по мое мнение съдът не би допуснал иск по чл. 19 ЗЗД, защото по този начин ще се заобиколят двете фази, които законът е определил за провеждането на съдебната делба. Поради това се съмнявам, че този договор ще Ви свърши работа. Съдът ще каже, че има друг ред, по който да защитите правата си и в случая това не е искът по чл. 19 ЗЗД.
- Гост
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|