начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

иск за неустойка

Казуси за недвижими имоти

иск за неустойка

Мнениеот Гост » 02 Дек 2005, 18:18

Здравейте колеги,
Имам следният казус и моля за вашето мнение по него:
Родители упълномощават сина си да им продаде апартамента. Синът от своя страна сключва т. н. договор за поръчка за продажба на недвижим имот с някаква агенция , в който има определена неустоика 1000Евро, ако доверителят сключи скрита сделка. Срокът на договора е 10. 01.2005г .На 01.01.2005г. родителите които са собственици на апартамента го продават и сега въпросната фирма ги съди за 1000евро заради договорът който е сключен от сина им. Според мен няма право , а как мислите вие?
Гост

Мнениеот Гост » 02 Дек 2005, 19:08

wapreki 4e towa nqma zna4enie za konkretniq kazus - kakwo imate predwid pod "skrita sdelka" - absoliutna, otnositelna simulaciq?
obstoqtelstwoto 4e edno lice e upylnomo6tilo drugo za opredeleno deistwie ne li6awa upylnomo6tilq sam da izwyr6i sa6toto deistwie /wapreki 4e w literaturata e izkazano stanowi6te 4e u4redqwaiki predstl. wlast deesposobnostta na upylnomo6titelq se stesnqwala??!!!/
Ne6to powe4e za pylnomo6tnika ne sys6testwuwa zadyljenie da izwyr6i deistwieto /oswen ako ne e zadyljen po dogowor za pory4ka nared s upyl. sdelka/.
w konkr. slu4ai dowerenika ne moje da pretendira dogoworenata neustoika kym upylnomo6titelq - mejdu tqh nqma obligac. wrazka.Sobstwenikat moje walidno da si prodade nedw. imot. Drug e waprosa za ewentualna otgowornost na doweritelq /upylnomo6teniq/ kym dowerenika wyz osnowa na sy6testwuwa6toto mejdu tqh oblig. otno6enie wyw osnowa dogoworenoto mejdu tqh sys skliu4eniq mejdu sy6tite dogowor.
Гост

Мнениеот Гост » 02 Дек 2005, 20:02

Точно така мисля и аз. Благодаря Ви за мнението. В конкретният случай исковата молба е срещу собсвениците , които не с сключвали договор с никого, а относно скритата сделка и аз не мога да разбера какво имат впредвид след като нотариалният акт си е чиста открита сделка пред всички.
Гост

Мнениеот Гост » 02 Дек 2005, 21:44

Забравих да отбележа че фирмата предлага да сключи споразумение с лицето с което е сключило договорът т.е.със сина , според което тя ще оттегли иска си ако той и плати 500евро. Това си е чисто изнудване не мислите ли?
Гост

Назад към Имотни казуси