- Дата и час: 24 Ное 2024, 10:26 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
назначаване в съдебната система-преса
|
|
Аз лично не разбирам някои неща. Нормално е, човек, израсъл в юридическа среда да добие, дори само от това, някаква грамотност. Нормално е, в известна степен и всеки родител, който си е "утъпкал" пътеката в системата да си помогне на детето. Но у нас този процес вече надмина нормалните граници. И в прокуратурата, и в съда-като по-апетитни места. Как да работят "работягите", които се демотивират, че с години не ги забелязват, издигат, дори ако са добри професионалисти? Как да вярват хората в конкурсите, като видно от резултатите и те са за хора. А как да вярват, ако пък изобщо няма и конкурси. Пак казвам-мистерията на българските вътрешни гласове...
- Гост
круела написа:е, тук ни е разликата- аз наивно се надявам, а ти вече -не. Не знам кое е по-доброто. Примирие. Дай да си говорим по темата. Иначе ми харесваш / без обобщенията/.
ОК! Харесва ми това, което си написала! Може би си права вече не се надявам! Макар, че тайно и дълбоко храня надежда, че нещата ще се оправят! Бих искал да си права!
Лека работа и приятна събота и неделя!
- Гост
Anonymous написа: Макар, че тайно и дълбоко храня надежда, че нещата ще се оправят!
Твърдението ти или е невярно или е вярно, но изразяваш надеждата си по странен начин - чрез профанизиране на проблема и словесна демотивация на тези, които правят всичко, което е по силите им, нещата да се оправят.
- Mi-Lena
Anonymous написа:тия които защитават Воденичарови тука са завършили престижния ЮгоЗАДЕН УНИВЕРСИТЕТ , който няма юридически факултет, а е смесен с разни други, заради които го кръстиха Правно-исторически.
Този университет обучава незаконно докторанти, без да има право да извършва такава дейност, а всичките "юристи", които са завършили там са псевдо-юристи! Даже тука в службата има една такава, завършила 2-а специалност Право - същата връзкарка като малкия Воденичаров, която не разбира ама елементарни неща.
А човека с голямо "ч" професора...е станал професор се една-едничка монография. Нищо свястно не е написал и никой от колегите му не го уважава.
Познавам някои хора, завършили престижния ЮЗУ. Добре им върви бизнеса. Ако не знаете, в "Правно-историческия" право се учи направо от 2-ри или 3-ти курс. Да не си луд да си пълниш главата с глупости от сорта на Обща теория на правто или Гражданско право, като можеш да я караш по- леко. Първите две години ти ги признават по някаква линия. После разбрах, че не е нужно и да ходиш до самия университет, за да си вземеш изпитите. Ако много изкаш да се поразходиш, може и да отидеш- казват, че градът бил хубав, кръчми много. Така и не разбрах как се вземат държавни изпити за 6 дни- щото колкова време им отне. Но сега и те са ни колеги, макар че не знаят какво точно са завършили и кога е станало това....Смешна история, но показва какво можем да очакваме, щом тези хора са вече и в съдебната ни система!
- Гост
Anonymous написа:круела написа:е, тук ни е разликата- аз наивно се надявам, а ти вече -не. Не знам кое е по-доброто. Примирие. Дай да си говорим по темата. Иначе ми харесваш / без обобщенията/.
ОК! Харесва ми това, което си написала! Може би си права вече не се надявам! Макар, че тайно и дълбоко храня надежда, че нещата ще се оправят! Бих искал да си права!
Лека работа и приятна събота и неделя!
И на теб. Ама и вие в чужбина ли сънувате?Майтап. И аз се поотчаях, но се държа. Всички това правим. Само не обичам когато малкото лоши петнят многото добри. Или обратното. Нали съм от добрите, уж.
- круела
[
Познавам някои хора, завършили престижния ЮЗУ. Добре им върви бизнеса. Ако не знаете, в "Правно-историческия" право се учи направо от 2-ри или 3-ти курс. Да не си луд да си пълниш главата с глупости от сорта на Обща теория на правто или Гражданско право, като можеш да я караш по- леко. Първите две години ти ги признават по някаква линия. После разбрах, че не е нужно и да ходиш до самия университет, за да си вземеш изпитите. Ако много изкаш да се поразходиш, може и да отидеш- казват, че градът бил хубав, кръчми много. Така и не разбрах как се вземат държавни изпити за 6 дни- щото колкова време им отне. Но сега и те са ни колеги, макар че не знаят какво точно са завършили и кога е станало това....Смешна история, но показва какво можем да очакваме, щом тези хора са вече и в съдебната ни система![/quote
И аз познавам. И, доколкото успявам да видя, точно така им протичат изпитите. Май ме убедихте, да спра да вярвам. Не осъждам факта, че всеки родител прави всичко възможно да помогне на детето си при старта му в професията. Обаче това, което се случва е прекалено.И в една друга тема писах, че професията прокурор и съдия май вече се предава по наследство. Явно, особено в София. Явно, особено за кратко на районно и бързо на градско ниво. Нали ВСС е орган, който следва да контролира да се избегне едноличното кадруване на съотв.ръководител на съотв.звено. То какво се получава на практика? Вместо да го убедят убедително "външни" да вземе някой, го принуждават "вътрешни". Конкурсите -също бяха изградени като вид гаранция за равен старт. Има и спечелили със знания. И много други. Каква стана тя, всъщност? Вече не е проблем да учиш право където и да е, щото навсякъде го преподават, независимо от профила на ВУЗ. Не е проблем да те приемат, щото не се налага и да кандидатстваш. Не е проблем да си вземеш изпитите за ден-два /държавните?!!/, това го виждам по мои колеги. А после не е проблем да попаднеш в съдебната система, ако и въпреки закона. Не е проблем да попаднеш директно на апелативно и касационно ниво. Да се произнасяш с необжалваеми актове по актове на "районни " колеги с по скромните десетина години стаж.Всъщност, явно нямаме никакви проблеми, нали? А докога , всъщност? Не отричам, че множеството назначени с вуйчовци-владици могат да имат и познанията, и качествата. Но все пак.Та, за да опростим нещата, да въведем някакъв династичен принцип-като заеме някой висша магистратска длъжност, да бъде заменян от своите деца и внуци и така до края на безкрайната реформа. Всъщност, да се радваме и мълчим, защото сме попаднали в системата. А можеше да не сме.по династични причини.
]
Познавам някои хора, завършили престижния ЮЗУ. Добре им върви бизнеса. Ако не знаете, в "Правно-историческия" право се учи направо от 2-ри или 3-ти курс. Да не си луд да си пълниш главата с глупости от сорта на Обща теория на правто или Гражданско право, като можеш да я караш по- леко. Първите две години ти ги признават по някаква линия. После разбрах, че не е нужно и да ходиш до самия университет, за да си вземеш изпитите. Ако много изкаш да се поразходиш, може и да отидеш- казват, че градът бил хубав, кръчми много. Така и не разбрах как се вземат държавни изпити за 6 дни- щото колкова време им отне. Но сега и те са ни колеги, макар че не знаят какво точно са завършили и кога е станало това....Смешна история, но показва какво можем да очакваме, щом тези хора са вече и в съдебната ни система![/quote
И аз познавам. И, доколкото успявам да видя, точно така им протичат изпитите. Май ме убедихте, да спра да вярвам. Не осъждам факта, че всеки родител прави всичко възможно да помогне на детето си при старта му в професията. Обаче това, което се случва е прекалено.И в една друга тема писах, че професията прокурор и съдия май вече се предава по наследство. Явно, особено в София. Явно, особено за кратко на районно и бързо на градско ниво. Нали ВСС е орган, който следва да контролира да се избегне едноличното кадруване на съотв.ръководител на съотв.звено. То какво се получава на практика? Вместо да го убедят убедително "външни" да вземе някой, го принуждават "вътрешни". Конкурсите -също бяха изградени като вид гаранция за равен старт. Има и спечелили със знания. И много други. Каква стана тя, всъщност? Вече не е проблем да учиш право където и да е, щото навсякъде го преподават, независимо от профила на ВУЗ. Не е проблем да те приемат, щото не се налага и да кандидатстваш. Не е проблем да си вземеш изпитите за ден-два /държавните?!!/, това го виждам по мои колеги. А после не е проблем да попаднеш в съдебната система, ако и въпреки закона. Не е проблем да попаднеш директно на апелативно и касационно ниво. Да се произнасяш с необжалваеми актове по актове на "районни " колеги с по скромните десетина години стаж.Всъщност, явно нямаме никакви проблеми, нали? А докога , всъщност? Не отричам, че множеството назначени с вуйчовци-владици могат да имат и познанията, и качествата. Но все пак.Та, за да опростим нещата, да въведем някакъв династичен принцип-като заеме някой висша магистратска длъжност, да бъде заменян от своите деца и внуци и така до края на безкрайната реформа. Всъщност, да се радваме и мълчим, защото сме попаднали в системата. А можеше да не сме.по династични причини.
]
- круела
Загадка: "Що е то: неграмотно, работило в "НИКМИ" със заплата от 4000-5000 лв., демонстриращ висок стандарт, станало от 1 януари 2005 г. районен съдия благодарение на бащичкото за 1000 лв., твърдящ, че се е явявал на конкурс за районни съдии, кагото такива не се провеждат, станало след скандал градски съдия...?"
Ако бях Езоп, щях да измисля нещо по умозаключително, но нали съм си прост списовател, си го реквам - Асенката Воденичаров!
Хайде сега да се хванем на бас, че ще отиде направо в Търговското отделение! Ако позная, значи ще започна да участвам в "Познай точния резултат" в Еврофутбол! Много пари ще направя:)))))))))))
Ако бях Езоп, щях да измисля нещо по умозаключително, но нали съм си прост списовател, си го реквам - Асенката Воденичаров!
Хайде сега да се хванем на бас, че ще отиде направо в Търговското отделение! Ако позная, значи ще започна да участвам в "Познай точния резултат" в Еврофутбол! Много пари ще направя:)))))))))))
- Гост
V sluchaia spored men ne e tolkova vajno dali novonaznacheniat sadia e profesionalist ili ne, kolkoto e, che ne se e iavil na konkurs. Neudobno e niakak. Ako e tolkova kadaren sigurno shteshe da izdarji na edin konkurs. Ta takmo magistratite li triabva da prenebregvat zakonite, koito triabva da prilagat.
- Гост
Така е то, другарки и другари! Докато няма истинско правосъдие, не ще се развиват другите обществени области! Хората не искат просто справедливост, а точно и еднакво прилагане на закона. С подобни прояви "кадровиците" на съдебната система (съд, прокуратура и следствие) обезличават това, което други с много усили и труд са градили.
И как тъй става, да се явяваш на тежък конкурс за младши съдия, а някой, който бил завършил с "отличие" турномагурелското среднообразователно училище, става районен съдия, пък и дори и окръжен, без конкурс, без знания и опит!
Това е държавата на неограничените възможности, но за някои!
Но защо ми се струва, че само до няколко години нещата ще се преобразят! Конкурсите е само едно добро начало, в ЕС трудно ще ни бъде с подобни "мамини дечица"! То нагло, ама пък чак и толкоз очевидно, "татенце"!
Желая на достойни хора от съда като Ми-лена повече упоритост, защото търпението ни се изчака!:)))) Вече имаме избор, комунизмът, макар и дълго агонизиращ, си отива - или ще живеем в нормална държава, където състезанието и успехът е водещ, или ще тънем в корупция, неграмотност и бедност! Мисля си, като четя острите критики на голямата част от участниците към тази наглост, че пътят към професионализма е открит! Но ще трябва да се изтърпи още и някой годинка! Щом има надежда, ще се борим.
И как тъй става, да се явяваш на тежък конкурс за младши съдия, а някой, който бил завършил с "отличие" турномагурелското среднообразователно училище, става районен съдия, пък и дори и окръжен, без конкурс, без знания и опит!
Това е държавата на неограничените възможности, но за някои!
Но защо ми се струва, че само до няколко години нещата ще се преобразят! Конкурсите е само едно добро начало, в ЕС трудно ще ни бъде с подобни "мамини дечица"! То нагло, ама пък чак и толкоз очевидно, "татенце"!
Желая на достойни хора от съда като Ми-лена повече упоритост, защото търпението ни се изчака!:)))) Вече имаме избор, комунизмът, макар и дълго агонизиращ, си отива - или ще живеем в нормална държава, където състезанието и успехът е водещ, или ще тънем в корупция, неграмотност и бедност! Мисля си, като четя острите критики на голямата част от участниците към тази наглост, че пътят към професионализма е открит! Но ще трябва да се изтърпи още и някой годинка! Щом има надежда, ще се борим.
- gega
- Потребител
Гега защо ми изглеждаш толкова фалшив.
Върни се назад и виж преди време как хулеше Ми-лена,хулеше и други.
Да не би да страдаш от някоя незнайна болест та днес да си в светъл период.
Гега от ЕС на идея си нямаш ,не ми си мисли че там напочит е конкурсното начало , навсякъде го има връзкарството бъди спокоен.
Случая който дискутирате обаче е просто фрапантен , хоата го правят ама чак толкова явно кат че ли не биваше.То вече конкурсите са само за младши ,всичко друго е кой как се нареди .Инъче на същия хал са и редица други области ,никой не е дискутирал хала на конкурсите за държавни служители , за асистенти /е тия последните са пази боже/, така че вместо да дискутирате тоя и оня ,да бяхте дискутирали как се е стигнало до тук и какво може да се направи да не се стига до тук /демек кривата круша/.
Върни се назад и виж преди време как хулеше Ми-лена,хулеше и други.
Да не би да страдаш от някоя незнайна болест та днес да си в светъл период.
Гега от ЕС на идея си нямаш ,не ми си мисли че там напочит е конкурсното начало , навсякъде го има връзкарството бъди спокоен.
Случая който дискутирате обаче е просто фрапантен , хоата го правят ама чак толкова явно кат че ли не биваше.То вече конкурсите са само за младши ,всичко друго е кой как се нареди .Инъче на същия хал са и редица други области ,никой не е дискутирал хала на конкурсите за държавни служители , за асистенти /е тия последните са пази боже/, така че вместо да дискутирате тоя и оня ,да бяхте дискутирали как се е стигнало до тук и какво може да се направи да не се стига до тук /демек кривата круша/.
- Гост
донке, още от първото изречение всички схващаме, че това си ти! Липсата на езикови познания се открояват на момента, така че наистина не е небходимо да си изписваш "ник"-чето. Мисля си, че единственият откровен хулител в този форум си ти, Ми-лена никога не съм хулил, с нея имаме някои различия, които смятах, че са радикални, но след това се убедих, че е добър, честен и достоен магистрат! И все пак само глупците не си променят мнението, нали, донке?!:))))
Но тук не става въпрос за често професионални различия, а за нещо по-важно - за единомислия по съществения въпрос: проблема с кадровия потенциал и входа към съдебната система. Не зная дали някога съм засягал Ми-лена, защото за мен диалогът е бил винаги на плоскостта на принципността. Същото е и отношението ми към теб, принципно - не мога да приема за юрист човек, който има крехки правни познания и чудовищно ниска езикова култура! А пък е и откровенно досаден!
Но защо отново трябва да се занимавам с теб и по тази изключително важна тема! Поради тази причина няма да ти отговарям, защото не ти, Ми-лена или аз сме важни, а нашето искрено недоволство към безогледните назначения! Наистина това назначение е капката, която преля чашата, но е удобен момент всички разумни хора да се противопоставят, колкото сили имат. Но без подкрепата на журналистите и натиска на ЕС трудно би се разбило това статукво! И "таткото" Воденичаров е прав за себе си! Той се пита съвсем искрено и "неутешимо":)))) - "Защо с мен сте се заяли, да не би да съм само ази?!":)))) Но всичко на този свят си има край, какво да правим като наглостта на семейството е неизмерима и се прояви наяве в най-неподходящия момент, току преди приемането ни в ЕС. А и има подкрепата на "политиците" във ВСС.
Но тук не става въпрос за често професионални различия, а за нещо по-важно - за единомислия по съществения въпрос: проблема с кадровия потенциал и входа към съдебната система. Не зная дали някога съм засягал Ми-лена, защото за мен диалогът е бил винаги на плоскостта на принципността. Същото е и отношението ми към теб, принципно - не мога да приема за юрист човек, който има крехки правни познания и чудовищно ниска езикова култура! А пък е и откровенно досаден!
Но защо отново трябва да се занимавам с теб и по тази изключително важна тема! Поради тази причина няма да ти отговарям, защото не ти, Ми-лена или аз сме важни, а нашето искрено недоволство към безогледните назначения! Наистина това назначение е капката, която преля чашата, но е удобен момент всички разумни хора да се противопоставят, колкото сили имат. Но без подкрепата на журналистите и натиска на ЕС трудно би се разбило това статукво! И "таткото" Воденичаров е прав за себе си! Той се пита съвсем искрено и "неутешимо":)))) - "Защо с мен сте се заяли, да не би да съм само ази?!":)))) Но всичко на този свят си има край, какво да правим като наглостта на семейството е неизмерима и се прояви наяве в най-неподходящия момент, току преди приемането ни в ЕС. А и има подкрепата на "политиците" във ВСС.
- gega
- Потребител
смая ме гегата , нещо бъркаш автора на горното та какво ти е направила въпросната персона ,че аз имам обратното на твоето мнение за нея
Хората са казали по-добре в устата отколкото в краката , колежката наистина е добра /след като не можеш да я забравиш толкова дълго време/ ,познавам я жалко ,че вече рядко пише .
Някога доста хора и бяха благодарни , е това някога беше преди 5-6 месеца,не беше отказала помощ на никого.
Но завистта явно няма граници !
Хората са казали по-добре в устата отколкото в краката , колежката наистина е добра /след като не можеш да я забравиш толкова дълго време/ ,познавам я жалко ,че вече рядко пише .
Някога доста хора и бяха благодарни , е това някога беше преди 5-6 месеца,не беше отказала помощ на никого.
Но завистта явно няма граници !
- Гост
Не ви ли омръзна да злословуте по адрес на разни ВУЗ-ове или пък връзкари...така е било винаги и така ще бъде. Положението е такова навсякъде-не само в съдебната система, не само в университетите. Освен това съм сигурна - не познавате момчето лично, за да говорите такива неща за него - наистина е кадърен и способен.
- Андреа
Андреа написа:Не ви ли омръзна да злословуте по адрес на разни ВУЗ-ове или пък връзкари...така е било винаги и така ще бъде. Положението е такова навсякъде-не само в съдебната система, не само в университетите. Освен това съм сигурна - не познавате момчето лично, за да говорите такива неща за него - наистина е кадърен и способен.
Това, скъпа Андреа, ние много добре го знаем. Както стария В. каза: "синът му не прави кариера заради него, а защото е завършил с отличие средното си образование и има две висши - право и публична администрация. И знае езици". Това е ключа към успеха. Не връзките на тати
Пълен ..... е тоя асенчо. Не го познавам, но това е човек без достойнство. Ако беще мъж, немаше да се съгласи да стане за смях пред цялата страна. Как този ............ ще гледа в очите колегите си и кой ще уважава такъв съдия?! Другите и да са с връзки, поне само те си знаят. Тоя всеки ще го сочи с пръст. Даже малко ми е жал ...
- Гост
Андреа написа: Освен това съм сигурна - не познавате момчето лично, за да говорите такива неща за него - наистина е кадърен и способен.
Андреа, хайде да уточним какво означава "кадърен и способен". Събота следобед е, време - бол
Кога успя за 1 година кадърният (да допуснем) юрист да стане толкова "кадърен съдия", че да да упражнява инстанционен контрол по отношение на други съдии? Дори изключително кадърният хирург започва от дребни операции и никой не му предоставя след една година хирургическа практика да прави сърдечни трансплантации.
Ами районният съд е и трамплин, но е и школа, уроците на която те формират като съдия, а не порсто като юрист. Това е мястото, където все още имаш право на грешки, защото има поне още 1 инстанция над тебе. Ако си читав човек - учиш се от грешките си. Свикваш работата ти да бъде проверявана. Понякога си съгласен с констатациите на по-горната инстанция, понякога - не си. И в двата случая получаваш урок - какъв да бъдеш по-нататък. Когато ти дойде времето. Свикваш (или никога не свикваш) да бъдеш отговорен. Учиш се да разпитваш свидетели, учиш се как да се отнасяш със страните и адвокатите. Как да се отнасяш към самата система. Учиш се да се чувстваш част от нея не само когато ти е комфортно, а и когато не е. И това, че си преминал тази школа открай докрай и си взел най-доброто от нея ти дава истинско, твое лично САМОЧУВСТВИЕ, както беше написал един новобранец в същия този форум
И когато преминеш на следващата инстанция, защото си бил "добър съдия", което е много повече от "добър юрист", ти ще бъдеш малко по-мъдър. Ще можеш по-добре да вникнеш в проблема (а не просто в казуса), който решаваш. Ще можеш по-обективно да прецениш работата на районния съдия. Ще можеш да вникнеш и в тревогите и несигурността на младшите съдии с които ще трябва да работиш в окръжния или градския съд, защото те се подготвят да отидат там, от където идваш ти.
Прескачайки с презрение школата на районния съд (която би трябвало да трае минимум 3 години за да може един юрист да се изгради като съдия), въпросните Воденичарови ясно са показали, че по-младият от тях може и да има юридически знания, но манталитет на съдия - няма.
Това е валидно до голяма степен и за всички следващи нива в системата. И човек, който честно и достойно е преминал през всички стъпала на системата, наистина ще го боли за нея.
P.S. Човек, който съзнателно влиза с кални крака в църквата, истински вярващ ли е ?
- Mi-Lena
Освен това съм сигурна - не познавате момчето лично, за да говорите такива неща за него - наистина е кадърен и способен.[/quote]
Вероятно е способен и кадърен, но въпросът не приключва тук и прблемът не се решава с това. Защото има и други кадърни и способни, но дълго блъскат сезифовия камък, докато пстигнат това, което други получават на тепсия. Ето това е "неудобно някак" ( както се беше изразил друг член на ВСС или поне се цитира, че така се е изразил).
Вероятно е способен и кадърен, но въпросът не приключва тук и прблемът не се решава с това. Защото има и други кадърни и способни, но дълго блъскат сезифовия камък, докато пстигнат това, което други получават на тепсия. Ето това е "неудобно някак" ( както се беше изразил друг член на ВСС или поне се цитира, че така се е изразил).
Mi-Lena написа:Андреа написа: въпросните Воденичарови ясно са показали, че по-младият от тях може и да има юридически знания, но манталитет на съдия - няма.
Повярвайте ми - НЯМА нито едното, нито другото!!!
- gega
- Потребител
|
|