начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Разрешение на строеж извънрегулация

Казуси за недвижими имоти

Разрешение на строеж извънрегулация

Мнениеот roditel » 01 Дек 2005, 17:20

Имам имот на границата с регулирани. Имам ток,вода и полумасивна постройка от 15 кв.м. по едно постановление / мисля,че беше № 30/
от 1982г. За къщето плащах глоба едно време. Мога ли да построя още една стая или да надградя ? Общината / "Витоша" / казват че не, тъй като съм извън регулация, но съседите строят и пет пари не дават. Казват че тези забрани вече отпаднали ! Верно ли е !?

Моля дайте ми съвет
roditel
Нов потребител

Мнениеот Гост » 02 Дек 2005, 14:49

Сложно е за обяснения. Най-добре си намери архитект да ти уреди нещата. Има възможности да се строи и извън регулация.
Гост

Мнениеот Инот » 02 Дек 2005, 15:06

С публикуването на ЗУТ и влизането му в сила от 31.03.2001г., както и със ЗИД на ЗУТ (ДВ, бр.65/2003г.) условията за изграждане на строежи извън регулация се измениха. Съгласно чл.58 от ЗУТ, в неурегулирани малки населени места и в части от тях, застрояване се допуска въз основа на скица-копие от кадастрална карта (кадастрален план) или ситуационна скица, съставена от проектанта, които трябва да съдържат и данни за наличните сгради и съоръжения в съседните имоти.
Извън границите на урбанизираните територии застрояване се допуска при спазване изискванията на ОУП на общината, ако такъв е разработен и въз основа на ПУП (след промяна на предназначението на земята), съгласно ЗОЗЗ (стария и отменен чл.108, ал.1, т.2 от ППЗТСУ). В ал.2 на чл.59 от ЗУТ се посочва, че без промяна на предназначението на земята, застрояването в ПИ се допускат само строежи, чиито функции са съвместими с предназначението на имотите, при спазване на действащата нормативна уредба и въз основа на ПУП, или скица, издадена от гл. архитект (чл.12, ал.3 от ЗУТ). Препращането е към чл.8, т.2 (в земеделски земи), чл.8, т.3 (горски територии) и чл.8, т.4 (в защитени територии). Всички те са извън урбанизираните територии на населените места и/или отделни урегулирани имоти извън тях – за жилищни, вилни, спортни, обществено обслужващи, производствени, складови и развлекателни функции, за паркове и градини, транспорт, техническа инфраструктура, за специални обекти и други:
а) В земеделски земи ще се приложи Наредба №2 за застрояване в земеделски земи, когато обектите са съвместими с основното предназначение на земята – получаването на животинска или растителна продукция (ДВ, бр.48/99г.);
б) Ако предвидените обекти не са съвместими с предназначението на земеделските земи – първо се провеждат процедури по изменение на предназначението им, съгласно ЗОЗЗ и ППЗОЗЗ;
в) За други територии – съгласно нормите и реда за застрояването на такива територии (охраняеми, нарушени, свлачищни и др. територии).
Инот

За архитекта

Мнениеот roditel » 05 Дек 2005, 14:33

[quote="Anonymous"]Сложно е за обяснения. Най-добре си намери архитект да ти уреди нещата. Има възможности да се строи и извън регулация.[/quote]

Може ли да ми препоръчате някой,който е минал по този "път"
roditel
Нов потребител

За архитекта

Мнениеот roditel » 05 Дек 2005, 14:33

[quote="Anonymous"]Сложно е за обяснения. Най-добре си намери архитект да ти уреди нещата. Има възможности да се строи и извън регулация.[/quote]

Може ли да ми препоръчате някой,който е минал по този "път"
roditel
Нов потребител

Мнениеот Гост » 07 Дек 2005, 11:10

Примерно арх. Петър Диков

ул. "Дамян Груев" N5, ап.1,2
София, България
Телефон / Факс
тел./факс:+359 2 952 32 10
тел.:+359 2 952 30 90
тел.:+359 2 952 30 91
Гост