начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

защо пък да не може

Казуси за недвижими имоти

защо пък да не може

Мнениеот epi » 28 Ное 2005, 14:20

Защо да не може да упълномощиш някого да се разпореди с изота ти както намери за добре и да договаря сам със себе си (до го прехвърли на самия себе си). Не разбирам какъв е проблема - дори да не уточниш точно за каква разпоредителна сделка става въпрос. Някой знае ли
epi

Мнениеот Рая » 28 Ное 2005, 20:15

И какъв е проблема?! :lol:
Рая

Мнениеот epi » 28 Ное 2005, 20:57

проблемът е в това, че днес един адвокат ми заяви, че не може с пълномщно за извършване на разпоредителна сделка със собствения си имот, без да бъде уточнена каква ще е сделката, да се изповяда нотариално. И аз бях зашеметена и се зачудих толкова ли зле чета законите, че не мога едно скапано пълномощна да направя, за да си спестя разкарването пред нотариус! Затова и питам - има ли пречка да упълномощиш някого да се разпореди (както намери за добре) с имота ти, мключително и ако иска да го прехвърли на самия себе си.
epi

Мнениеот Гост » 28 Ное 2005, 21:15

неможе за недвижим имот да упълномощите някой и пълномощникът да прехвърли после сам на себе си имота.намерете някой друг за пълномощник.
Гост

Мнениеот Макирена » 28 Ное 2005, 21:42

Anonymous написа:неможе за недвижим имот да упълномощите някой и пълномощникът да прехвърли после сам на себе си имота.намерете някой друг за пълномощник.

Прав си. Не може едновременно да е и купувач и продавач. Смята си, че има противоречие на интереса, т.е. интереса на истинския собственик не може да бъде коректно защитен.
Макирена

Мнениеот Макирена » 28 Ное 2005, 21:42

Anonymous написа:неможе за недвижим имот да упълномощите някой и пълномощникът да прехвърли после сам на себе си имота.намерете някой друг за пълномощник.

Прав си. Не може едновременно да е и купувач и продавач. Смята си, че има противоречие на интереса, т.е. интереса на истинския собственик не може да бъде коректно защитен.
Макирена

Мнениеот Гост » 28 Ное 2005, 21:53

ЗЗД
37. Упълномощаването за сключване на договори, за които законът изисква особена форма, трябва да бъде дадено в същата форма; но ако договорът трябва да бъде сключен в нотариална форма, упълномощаването може да бъде направено и писмено с нотариално заверен подпи
38. Представителят не може да договаря от името на представлявания нито лично със себе си, нито с друго лице, което той също представлява, освен ако представлявания е дал съгласието си за това.
Упълномощителят има право винаги да оттегли пълномощието, а пълномощникът да се откаже от него. Отказването от това право от страна на упълномощителя или пълномощника е недействително.
39. Обемът на представителната власт на пълномощника спрямо третите лица се определя според това, което упълномощителят е изявил

Е И КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА :wink: ЧЛ.38".................освен ако представлявания е дал съгласието си за това. "
Съгласието се дава в самото пълномощно ,като се запише текста да се договаря сам със себе си "
Гост

Мнениеот epi » 29 Ное 2005, 12:21

Благодаря ти, гост, точно това имах предвид и точно такава клауза включих в пълномощното. Не би трябвало да има конфликт на интереси, щом имотът си е мой и съм решила да дам възможност на упълномощения да се разпореди с него както намери за добре, както и да договаря сам със себе си. Ако някой е на друго мнение, моля да си каже, защото все си мисля, че е абсурдно след пет години учене едно пълномощно да не мога да напиша. Ама кой знае :evil:
epi

Мнениеот Гост » 29 Ное 2005, 12:34

чупи си главата Епи, като питаш поне чети какво пише, нито един нотариус няма да изповяда тази сделка /освен тези по Нова ТВ/
Гост

Мнениеот Гост » 29 Ное 2005, 13:35

може пълномощното е редовно, за да не се стресирате отидете при нотариус, който ще изповяда сделката и там съставете пълномощното то е с определени реквизити, които след това ще послужат за издаване на нотариален акт.
Гост

Мнениеот Гост » 29 Ное 2005, 16:12

Да може ,все пак ,ако упълномощения ще се договаря сам със себе си
явно сте се разбрали да си прехвърли имота на себе си , освен пълномощното с нужния текст ,ще са му нужни подписана от вас декларация по чл.226 от ДПК и декларация за гражданско семейно и имотно състояние/добре ще е е да заверите подписа си по декларациите нотариално :wink: / .
Гост

Мнениеот protekta » 29 Ное 2005, 16:23

Anonymous написа:Да може ,все пак ,ако упълномощения ще се договаря сам със себе си
явно сте се разбрали да си прехвърли имота на себе си , освен пълномощното с нужния текст ,ще са му нужни подписана от вас декларация по чл.226 от ДПК и декларация за гражданско семейно и имотно състояние/добре ще е е да заверите подписа си по декларациите нотариално :wink: / .

Не само е добре, но И Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО декларациите да са с нотариална заверка на подписа!

Иначе няма проблем с такова пълномощно, стига в него изрично да е описан имотът, и изрично да е записано, че упълномощеният може да договаря с купувачи по свой избор, включително и при условията на чл.38 от ЗЗД.
Останалите неща са като при всяко друго пълномощно за разпоредителна сделка с недвижим имот.
protekta
Потребител

това да не е форум само за студенти

Мнениеот гост » 29 Ное 2005, 16:49

малоумници!!!!!!!!!!!

какви са тия въпроси от кръжока по право
естествено,че може да договаря съм със себе си, стига да е упоменато изрично в пълномощното

и още - ако пише само "да се разпорежда" - при свестен нотариус няма да мине, трябва да е включена: "включително и да го продава, /дарява, заменя/" на трети лица при условия каквито намери за добре.

Прав е колегата и за декларациите.

И не ви ли писна за едно пълномощно, което може да го изготви адвокат за около 20 лева да хабите толкова енергия във форума
гост

Мнениеот epi » 29 Ное 2005, 16:59

Много благодаря (изклювайки човека, който ме посъветва да си чупя главата :D ). Всичко описано по-долу го направих по правилата - визирам декларациите. Пък и в крайна сметка по-добре да не се вързвам на компетентни адвокати (особено след като нотариуса нямаше проблем да ми завери полнъмощното в този вид). Значи не съм съвсем за категорията завършили неудачници. Приятен ден от мен!
epi

Мнениеот epi » 29 Ное 2005, 17:12

Sorry човече, но не ти видях постинга преди да напиша моя. Това с малоумниците на знам към кого го адресираш, обаче мога да ти кажа, че точно адвокат ми заяви, че такова пълномощно не било действително и не можел да го напише (за пари изобщо не сме говорили, ама щом това е тарифата, може да взема да се цаня за писач на пълномощни). Така че дай да внимаваме с определенията кой бил малоумен, щото взех доста да се притеснявам за нивото на практикуващите юристи.
Това е от мен, благодаря за мненията. И както съветва госта, да не хабим енергия с проблеми като този, защото е далеч по-важно да обсъдим репортажите по нова телевизия, а после може и към Биг Брадър да минем
epi

Мнениеот Гост » 29 Ное 2005, 21:45

Anonymous написа:чупи си главата Епи, като питаш поне чети какво пише, нито един нотариус няма да изповяда тази сделка /освен тези по Нова ТВ/

гост, ти четеш ли преди да пишеш??????????????????
Гост

Назад към Имотни казуси