- Дата и час: 25 Ное 2024, 02:16 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
защо пък да не може
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
защо пък да не може
Защо да не може да упълномощиш някого да се разпореди с изота ти както намери за добре и да договаря сам със себе си (до го прехвърли на самия себе си). Не разбирам какъв е проблема - дори да не уточниш точно за каква разпоредителна сделка става въпрос. Някой знае ли
- epi
проблемът е в това, че днес един адвокат ми заяви, че не може с пълномщно за извършване на разпоредителна сделка със собствения си имот, без да бъде уточнена каква ще е сделката, да се изповяда нотариално. И аз бях зашеметена и се зачудих толкова ли зле чета законите, че не мога едно скапано пълномощна да направя, за да си спестя разкарването пред нотариус! Затова и питам - има ли пречка да упълномощиш някого да се разпореди (както намери за добре) с имота ти, мключително и ако иска да го прехвърли на самия себе си.
- epi
Anonymous написа:неможе за недвижим имот да упълномощите някой и пълномощникът да прехвърли после сам на себе си имота.намерете някой друг за пълномощник.
Прав си. Не може едновременно да е и купувач и продавач. Смята си, че има противоречие на интереса, т.е. интереса на истинския собственик не може да бъде коректно защитен.
- Макирена
Anonymous написа:неможе за недвижим имот да упълномощите някой и пълномощникът да прехвърли после сам на себе си имота.намерете някой друг за пълномощник.
Прав си. Не може едновременно да е и купувач и продавач. Смята си, че има противоречие на интереса, т.е. интереса на истинския собственик не може да бъде коректно защитен.
- Макирена
ЗЗД
37. Упълномощаването за сключване на договори, за които законът изисква особена форма, трябва да бъде дадено в същата форма; но ако договорът трябва да бъде сключен в нотариална форма, упълномощаването може да бъде направено и писмено с нотариално заверен подпи
38. Представителят не може да договаря от името на представлявания нито лично със себе си, нито с друго лице, което той също представлява, освен ако представлявания е дал съгласието си за това.
Упълномощителят има право винаги да оттегли пълномощието, а пълномощникът да се откаже от него. Отказването от това право от страна на упълномощителя или пълномощника е недействително.
39. Обемът на представителната власт на пълномощника спрямо третите лица се определя според това, което упълномощителят е изявил
Е И КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА ЧЛ.38".................освен ако представлявания е дал съгласието си за това. "
Съгласието се дава в самото пълномощно ,като се запише текста да се договаря сам със себе си "
37. Упълномощаването за сключване на договори, за които законът изисква особена форма, трябва да бъде дадено в същата форма; но ако договорът трябва да бъде сключен в нотариална форма, упълномощаването може да бъде направено и писмено с нотариално заверен подпи
38. Представителят не може да договаря от името на представлявания нито лично със себе си, нито с друго лице, което той също представлява, освен ако представлявания е дал съгласието си за това.
Упълномощителят има право винаги да оттегли пълномощието, а пълномощникът да се откаже от него. Отказването от това право от страна на упълномощителя или пълномощника е недействително.
39. Обемът на представителната власт на пълномощника спрямо третите лица се определя според това, което упълномощителят е изявил
Е И КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА ЧЛ.38".................освен ако представлявания е дал съгласието си за това. "
Съгласието се дава в самото пълномощно ,като се запише текста да се договаря сам със себе си "
- Гост
Благодаря ти, гост, точно това имах предвид и точно такава клауза включих в пълномощното. Не би трябвало да има конфликт на интереси, щом имотът си е мой и съм решила да дам възможност на упълномощения да се разпореди с него както намери за добре, както и да договаря сам със себе си. Ако някой е на друго мнение, моля да си каже, защото все си мисля, че е абсурдно след пет години учене едно пълномощно да не мога да напиша. Ама кой знае
- epi
Да може ,все пак ,ако упълномощения ще се договаря сам със себе си
явно сте се разбрали да си прехвърли имота на себе си , освен пълномощното с нужния текст ,ще са му нужни подписана от вас декларация по чл.226 от ДПК и декларация за гражданско семейно и имотно състояние/добре ще е е да заверите подписа си по декларациите нотариално / .
явно сте се разбрали да си прехвърли имота на себе си , освен пълномощното с нужния текст ,ще са му нужни подписана от вас декларация по чл.226 от ДПК и декларация за гражданско семейно и имотно състояние/добре ще е е да заверите подписа си по декларациите нотариално / .
- Гост
Anonymous написа:Да може ,все пак ,ако упълномощения ще се договаря сам със себе си
Не само е добре, но И Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО декларациите да са с нотариална заверка на подписа!
Иначе няма проблем с такова пълномощно, стига в него изрично да е описан имотът, и изрично да е записано, че упълномощеният може да договаря с купувачи по свой избор, включително и при условията на чл.38 от ЗЗД.
Останалите неща са като при всяко друго пълномощно за разпоредителна сделка с недвижим имот.
- protekta
- Потребител
това да не е форум само за студенти
малоумници!!!!!!!!!!!
какви са тия въпроси от кръжока по право
естествено,че може да договаря съм със себе си, стига да е упоменато изрично в пълномощното
и още - ако пише само "да се разпорежда" - при свестен нотариус няма да мине, трябва да е включена: "включително и да го продава, /дарява, заменя/" на трети лица при условия каквито намери за добре.
Прав е колегата и за декларациите.
И не ви ли писна за едно пълномощно, което може да го изготви адвокат за около 20 лева да хабите толкова енергия във форума
какви са тия въпроси от кръжока по право
естествено,че може да договаря съм със себе си, стига да е упоменато изрично в пълномощното
и още - ако пише само "да се разпорежда" - при свестен нотариус няма да мине, трябва да е включена: "включително и да го продава, /дарява, заменя/" на трети лица при условия каквито намери за добре.
Прав е колегата и за декларациите.
И не ви ли писна за едно пълномощно, което може да го изготви адвокат за около 20 лева да хабите толкова енергия във форума
- гост
Много благодаря (изклювайки човека, който ме посъветва да си чупя главата ). Всичко описано по-долу го направих по правилата - визирам декларациите. Пък и в крайна сметка по-добре да не се вързвам на компетентни адвокати (особено след като нотариуса нямаше проблем да ми завери полнъмощното в този вид). Значи не съм съвсем за категорията завършили неудачници. Приятен ден от мен!
- epi
Sorry човече, но не ти видях постинга преди да напиша моя. Това с малоумниците на знам към кого го адресираш, обаче мога да ти кажа, че точно адвокат ми заяви, че такова пълномощно не било действително и не можел да го напише (за пари изобщо не сме говорили, ама щом това е тарифата, може да взема да се цаня за писач на пълномощни). Така че дай да внимаваме с определенията кой бил малоумен, щото взех доста да се притеснявам за нивото на практикуващите юристи.
Това е от мен, благодаря за мненията. И както съветва госта, да не хабим енергия с проблеми като този, защото е далеч по-важно да обсъдим репортажите по нова телевизия, а после може и към Биг Брадър да минем
Това е от мен, благодаря за мненията. И както съветва госта, да не хабим енергия с проблеми като този, защото е далеч по-важно да обсъдим репортажите по нова телевизия, а после може и към Биг Брадър да минем
- epi
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|