- Дата и час: 28 Ное 2024, 22:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Чл.19 от Закона за собственоста и ползването на зем.земи
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Чл.19 от Закона за собственоста и ползването на зем.земи
Може ли земя веднъж актувана като общинска собственост и извършвани с нея разпоредителни сделки,да мине по чл.19!И кога изтича срока по същия член!
- Гост
чл.19 от ЗСПЗЗ урежда въпросът за временно общинските земи - такива които не са възстановени на правоимащите. Докато имота е от категорията на чл.19 общината не може да се разпорежда с него. Едва след изтичането на 10-годишен срок от влизане в сила на плана за земеразделяне и одобрената карта на съществуващи и възстановими стари реални граници земите стават общинска собственост.
Веднъж станала общинска собственост същата не може да става такава от категорията на чл.19 от ЗСПЗЗ
Веднъж станала общинска собственост същата не може да става такава от категорията на чл.19 от ЗСПЗЗ
- alex4o
- Потребител
Във връзка с дискусията , която е повдигната имам сходен казус , но с усложнена фактическа обстановка. Земя която е в землището на Общината е след застроителния полигон и е станала нейна собственост по силата на чл.19 от ЗСПЗЗ/след 10 години непотърсване за възстановяване в стари реални граници/ . Земята се води земеделска и общинска като собственост. Същевременно същата земя се води и в регистрите на Регионалното управление по горите по одобрени лесоустройствени планове като гора . Т.е. оказва се че земята има "двоен статут" , вкл.е в поземления общински фонд , при Лесничейството е гора и трябва сда бъде вкл. в общинския горски фонд .Има колизия на нормативни актове ЗГ и ЗСПЗЗ .
Кажете ми колеги -цивилисти кой н.а. трябва да има предимство?
Кажете ми колеги -цивилисти кой н.а. трябва да има предимство?
- pavlov_n
според мен статута на земята е ясен - земеделска, просто начина на трайно ползване е различен, което не е проблем
- alex4o
- Потребител
O.K.!Общината има акт за собственост от 2000 г.,но в "Поземлена комисия" се позовават на някакво Решение на Мин. на зем. и горите от 2004 г. с което са ги прехвърлили по чл.19!Имам решение на ОбС за замяна на зем.земя и сега не мога да я извърша заради отказ на "Поземлена комисия"!Какво мога да направя в случая!
- Гост
Доколкото ми е известно има отрицателно становище,но странното е че в същия парцел,който е около 300 дка през декември 2004 г. са закупени 20 дка,а през 2000 г. се е извършила замянка на още 30 дка.!Нормално е след изтичане на 10 год.срок да станат общински,но в случая се мъча да ви обясня,че става въпрос за обратното,били са общински,а сега изведнъж минават по чл.19!На всичкото отгоре има и акт за общинска собственост от 2000 г.
- Гост
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|