начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Приращение

Казуси за недвижими имоти

Приращение

Мнениеот Вергиния » 24 Ное 2005, 23:02

Строител, на когото е учредено право на строеж за 7-етажна сграда, се отклонява от одобрения архитектурен проект и надстроява още един 8-ми етаж.
Явно строителят излиза извън пределите на предоставените му права по суперфицията и той не е собственик на така изградения 8-ми етаж, а като такива би трябвало да се считат собствениците на земята, учредили правото му на строеж. Не ми е ясно обаче, има ли заплащане на този надстроен етаж. Не би ли трябвало собствениците на земята да го заплатят на строителя?
Вергиния

Мнениеот ЕСМА » 25 Ное 2005, 14:01

Това е извън въпроса,но: трябва да се съобрази кога е строен 8-я етаж - по времето на ЗТСУ или при действието на ЗУТ и попада ли в обхвата на параграф 16 ЗУТ. Ако е извън тези разпоредби може би няма да може да се узакони - нито от собствениците на земята,нито от някой друг. РДНСК ще издаде заповед за премахването му и тогава никой на никого нищо не дължи. Ако все пак приемем,че по някой разпоредба строежът може да се узакони,то това ще стане на името на собствениците на земята,а строителя естествено ще има право да му се заплатят подобренията - изграждането на етажа.
ЕСМА

Мнениеот Вергиния » 25 Ное 2005, 14:19

Олеле, прочетох ЗУТ - пар.16 - бихте ли ми разтълкували следното:
(2) Незаконни строежи, започнати в периода 8 април 1987 г. - 30 юни 1998 г., но неузаконени до влизането в сила на този закон, не се премахват, ако са били допустими по действащите подробни градоустройствени планове и по правилата и нормативите, действали по време на извършването им или съгласно този закон, и ако са декларирани от собствениците им пред одобряващите органи до 31 декември 1998 г.
"до влизането в сила на този закон" коя дата ще рече? ДВ, бр.1 на 2001 г. ли?
А "декларирани от собствениците им пред одобряващите органи до 31 декември 1998 г.". - т.е. ако към една задна дата е деклариран строежа? Кой е собственик по смисъла на тази разпоредба?
Вергиния

Мнениеот ЕСМА » 25 Ное 2005, 14:52

Не е въпросът за собствеността,/собствеността си е винаги една и съща/, а дали ще са търпими строежи и ще могат да се узаконят или подлежат на премахване.
ЕСМА

Re: Приращение

Мнениеот Гост » 28 Ное 2005, 18:12

[
Вжно е дали строителя на когото са му учр. право на строеж е и собственик на земята , в противен случай трябва да начисли ддс , ако пък не да фактурира собствениците
Гост

Мнениеот za » 28 Ное 2005, 18:49

да, строителят има право да му се плати етажа, в случай че вследствие на ексцес на правото на строеж, някой друг стане негов собственик
za
Нов потребител

Назад към Имотни казуси