начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Дарение и продажба в един нотариален акт

Казуси за недвижими имоти

Дарение и продажба в един нотариален акт

Мнениеот Станислав » 22 Ное 2005, 16:49

Здравейте! Спешно се нуждая от бърз и компетентен отговор.Благодаря Ви за вниманието! Въпроса ми е:
Може ли да се оформи нотариален акт в който единият родител да дари на сина си своята половина от имота си, а другият да му го продаде.?
Още веднъж: Благодаря!
Станислав

Мнениеот аз » 22 Ное 2005, 17:11

Имотът, за който говорите, е в режим на СИО. Това е БЕЗДЯЛОВА съсобственост. Т.е. според мен, няма начин за възмездно разпореждане от единия съсобственик, а за безвъзмездно-от другия. Могат ДВАМАТА ЗАЕДНО да дарят 1/2 от имота и ПАК ДВАМАТА ЗАЕДНО да продадат другата 1/2. Въпросът е обаче, каква конструкция ще има нотариалния акт...МОже би 1. Х и У даряват 1/2 от съсобствения си НИ... на сина си... и Х и У продават 1/2 от ... на сина си. Ама в един нотариален акт, ще е кашотина-така ми се струва...
аз

отговор

Мнениеот Станислав » 22 Ное 2005, 21:43

Благодаря за изказаното мнение.Впрочем и аз си мислех за кашата ,която ще представлява така съставен НА.
Искам да поздравя създателите на сайта който е в помощ както на професионалисти така и на гражданите.
До скоро.
Станислав

Мнениеот protekta » 22 Ное 2005, 21:52

НЕДОПУСТИМО е в един нотариален акт да се "съчетават" дарение и продажба!
protekta
Потребител

Назад към Имотни казуси