начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

предварителен договор

Казуси за недвижими имоти

предварителен договор

Мнениеот Гост » 12 Ное 2005, 12:49

Здравейте, имам следният казус: пред мен стои предварителен договор за продажба на апартамент в строеж. В него е описано следното: фирма продава на физическо лице апартамент номер еди кои си номер намиращ се в еди кои си град на еди коя си улица и само това, без да е описано дали въпросната фирма е собственик на земята върху която строи и въобще дали ще строи на базата на какъв документ нито е упоменато че ми се полагат някакви части от земята. Строежът още не е започнал а според този договор трябва да внеса 30% от цената. Въпросът ми е легален ли е този договор?
Гост

Мнениеот Гост » 12 Ное 2005, 18:32

Явно пак е правен от брокер...
Гост

Re: предварителен договор

Мнениеот Гост » 12 Ное 2005, 18:53

Anonymous написа:Здравейте, имам следният казус: пред мен стои предварителен договор за продажба на апартамент в строеж. В него е описано следното: фирма продава на физическо лице апартамент номер еди кои си номер намиращ се в еди кои си град на еди коя си улица и само това, без да е описано дали въпросната фирма е собственик на земята върху която строи и въобще дали ще строи на базата на какъв документ нито е упоменато че ми се полагат някакви части от земята. Строежът още не е започнал а според този договор трябва да внеса 30% от цената. Въпросът ми е легален ли е този договор?

По принцип нищо смущаващо няма в договора. Само че, тъй като Вие не знаете дали фирмата, която строи съответния апартамент, е собственик на земята, върху която ще бъде построен същият-можете да си направите проверка в имотния регистър към службата по вписванията във Вашия град.
И защо е трябвало да уговаряте с фирмата, че дължите 30% от цената в такъв срок? Предполагам, договорът е с общи условия, но Вие трябваше предварително да се запознаете с всички клаузи, които е възнамерявала да включи фирмата в него, преди да го подписвате.
Въпреки това обаче смятам, разбира се, не мога да гарантирам, защото не познавам в детайли съдържанието на договора, че няма за какво да се притеснявате, защото, ако фирмата не сключи окончателен договор или не изпълни задълженията си по вече сключения от Вас предварителен такъв, разполагате с възможност да си потърсите правата по съдебен ред. Ето защо мисля, че надали ще се стигне до такова усложнение на отношенията помежду Ви.
Гост

Мнениеот Гост » 12 Ное 2005, 20:10

A kak мога да бъда сигурна че въобще ще започне някакъв строеж? Все още не съм внесла никаква сума но нещо не ми изглежда правно издържано, т.е те ми продават нещо несъществуващо, без да се упоменат някакви документи било за строеж , било за собственост така мисля. Предварителните договори доколкото съм запозната трябва да съдържа това което съдържа окончателният договор т.е. нотариалният акт.
Гост

Мнениеот Гост » 12 Ное 2005, 22:46

Anonymous написа:A kak мога да бъда сигурна че въобще ще започне някакъв строеж? Все още не съм внесла никаква сума но нещо не ми изглежда правно издържано, т.е те ми продават нещо несъществуващо, без да се упоменат някакви документи било за строеж , било за собственост така мисля. Предварителните договори доколкото съм запозната трябва да съдържа това което съдържа окончателният договор т.е. нотариалният акт.

Това на практика се явява един облигационен договор за Вас, по силата на който продавачът се задължава да Ви продаде нещо-в случая апартамент, когато такъв бъде построен от самия него. Предварителният договор трябва да съдържа основните клаузи(уговорки) на окончателния договор-най-общо казано. В случая трябва да бъде: индивидуализиран недвижимият имот, който купувате, да се знае кои са страните-купувачът и продавачът, да е ясно за каква сума ще бъде продаден този апартамент, има ли вноски, ако има-какви са, колко е всяка една от тях, през какъв интервал от време се изплащат или пък цялата сума ще бъде изплатена наведнъж. Предварителният договор трябва да има, съгласно разпоредбата на чл. 19 от общата част на Закона за задълженията и договорите-писмена форма, когато окончателният договор е в нотариална или нотариално заверена форма. По-конкретно-след като за прехвърляне правото на собственост върху недвижим имот е необходима формата на нотариален акт-това означава, че формата на поредварителния договор, който Вие вече сте сключили, трябва да бъде писмена.
Гост

Мнениеот Гост » 12 Ное 2005, 22:54

Anonymous написа:A kak мога да бъда сигурна че въобще ще започне някакъв строеж? Все още не съм внесла никаква сума но нещо не ми изглежда правно издържано, т.е те ми продават нещо несъществуващо, без да се упоменат някакви документи било за строеж , било за собственост така мисля. Предварителните договори доколкото съм запозната трябва да съдържа това което съдържа окончателният договор т.е. нотариалният акт.

Ако искате да получите безплатна подробна консултация на място, напишете ми някакъв e-mail, за да мога да се свържа с Вас, защото така няма да стане от разстояние, трябва, след като искате да бъда сигурен, да видя договора и тогава да дам категоричен отговор.
Гост

Мнениеот Гост » 12 Ное 2005, 23:09

А може ли някой да ми каже как трябва да е формулиран този договор , какво според вас трябва да съдържа за да мога да бъда сигурна?
Гост

Мнениеот Гост » 13 Ное 2005, 01:10

Anonymous написа:А може ли някой да ми каже как трябва да е формулиран този договор , какво според вас трябва да съдържа за да мога да бъда сигурна?

Горе-долу Ви го казах, но имайте в предвид, че няма някакъв строго определен модел, към който да се придържате.
Гост

Мнениеот Гост » 13 Ное 2005, 13:49

A може ли да се смята ,че апартамента е индивидуализиран само с адрес?
Гост

Мнениеот Гост » 13 Ное 2005, 14:26

Естствено че не може, ако случайно има неизпълнение по договора вие не можете да си търсите правата в съда защото предмета не е индивидуализиран
Гост

Мнениеот Гост » 13 Ное 2005, 15:51

леле мале. Това брокерите били по-тъпи отколкото предполагах.
Гост

Мнениеот Гост » 13 Ное 2005, 20:34

Anonymous написа:леле мале. Това брокерите били по-тъпи отколкото предполагах.
:?: :?: :?: :?: 8)
Гост

Мнениеот Гост » 13 Ное 2005, 22:02

ne sam advokat, no bil iskala da vi dam savet - vnimavaite mnogo s predvaritelnija dog. Az samata imah mnogo problemi , kato podpisah neobmisleno takav dogovor.Ima mnogo kapani.
Ako stroitelia ne izpalni zadaljenijata si, vie moje da go sadite, no , ako firmata mu e falirala mejduvremenno, niama da vidite parite si.
Гост

Мнениеот Гост » 13 Ное 2005, 23:16

благодаря ви за съвета
Гост

Назад към Имотни казуси