начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

договор за наем

Казуси за недвижими имоти

договор за наем

Мнениеот Силвия » 07 Ное 2005, 10:29

Искам да помоля да ми дадете съвет:
Имам жилище, което ще давам под наем, но искам да упълномощя друг да сключи договора и той да взима наема за себе си - да сключи договора от свое име и за своя сметка.
Ще бъде ли възможно това да стане с нотариално заверено пълномощно и всичко да е наред? Много благодаря предварително.
Силвия

Мнениеот naemodatel » 07 Ное 2005, 13:21

Az ne sam advokat, a samo naemodatel. Dokolkoto sam se informirala, niama nikakav problem - pri men funkzionira taka ot niakolko godini - tai kato jiveja v chujbina, sam dala not. zavereno palnomostno.
Edin advokat mi dade savet da zaveria i dogovora za naem notarialno - bilo po- dobre v sluchai, che naematelite ne si platiat naemite i se stigne do sag.No , vse pak, ne sam zaveriavala do sega not. dogovot ra naem - makar, che imah sluchai s neplateni naemi.
naemodatel

Re: договор за наем

Мнениеот stavrev » 08 Ное 2005, 01:24

Силвия написа:Искам да помоля да ми дадете съвет:
Имам жилище, което ще давам под наем, но искам да упълномощя друг да сключи договора и той да взима наема за себе си - да сключи договора от свое име и за своя сметка.
Ще бъде ли възможно това да стане с нотариално заверено пълномощно и всичко да е наред? Много благодаря предварително.

Не,не може да го слючи от свое име и за своя сметка.Ще го сключи като пълномощник от твое име и за твоя сметка, а пък ти ще го упълномощиш да взема парите.Нотариална заверка ще трябва,ако договорът се заверява нотариално.Тогава няма проблеми.
Взаимотношенията между теб и пълномощника са вътрешни и нямат отношнение към договора.
stavrev
Потребител

договор за наем

Мнениеот Силвия » 08 Ное 2005, 10:51

Много ви благодаря за отговорите.
Но проблема е следният:
Не искам да прехвърлям имота на лицето, което упълномощавам, но пък искам дохода от наема да се счита за негов личен доход, защото така ще може да си увеличи цялостния месеечен доход и съответно по-нататък да кандидатства пред банка за кредит - това е цялата работа. Целта е по-нататък да кандидатства той, а не аз за кредит, за да не въвличам съпруга си в цялата работа.
Силвия

Мнениеот Гост » 08 Ное 2005, 14:14

не е задължително наемодателят на един имот да е собственик. друг е въпросът, дали банката ще се впечатли.
Гост

Re: договор за наем

Мнениеот stavrev » 10 Ное 2005, 00:53

Силвия написа:Много ви благодаря за отговорите.
Но проблема е следният:
Не искам да прехвърлям имота на лицето, което упълномощавам, но пък искам дохода от наема да се счита за негов личен доход, защото така ще може да си увеличи цялостния месеечен доход и съответно по-нататък да кандидатства пред банка за кредит - това е цялата работа. Целта е по-нататък да кандидатства той, а не аз за кредит, за да не въвличам съпруга си в цялата работа.

Ами няма проблем.Това ще бъде договор в полза на трето лице.А при него дори не е нужно някакво упълномощаване,човекът ще си взема наема по силата на договора,т.е. наемателят ще се задължи пред теб да му плаща намната цена.
stavrev
Потребител

Мнениеот какаВида » 10 Ное 2005, 02:40

До тук добре, но за да ви уважат от банката, той трябва да декларира дохода и да плаща данък, иначе, ще ви резнат. Затова, ако е договор в полза на трето лице ще го декларира като получено дарение (защото няма да е наем на негов имот, а и няма да е посочено друго като причина за отношенията с наемодателя - напр. да му връща дълг).
какаВида

договор за наем

Мнениеот Силвия » 10 Ное 2005, 12:10

Значи ако се кандидатства пред банка и се впише този доход от наема като част от общия ежемесечен наем, ще трябва да е задължително регистриран в данъчното??? Ужас
Силвия

Назад към Имотни казуси