начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

kvadratura na apartament?

Казуси за недвижими имоти

kvadratura na apartament?

Мнениеот Kris » 02 Ное 2005, 18:25

Molia za savet.
Iskam da prodam apartamenta si.Poluchih go kato obestetenie stestu teren, koito pritejavah i ne sam obrastala vnimanie na tozi fakt, no sega ustanovih dosta goliama razklika v kvadraturata po not. akt i chistata plost - okolo 50 kv.m.Ne mi e jasno kakvo vliza i kakvo ne vliza v kvadraturata.
Kak bi bilo redno da se opredeli zenata na kv.m. - spored chistata plost ili spored not. akt.?Ne bih iskala da davam greshna informazija za apartamenta si.

Bi li iskal niakoi da mi otgovori -
blagodaria predvaritelno.
Kris

Мнениеот Инот » 03 Ное 2005, 09:54

Пишете на кирилица.... :twisted:
Инот

Мнениеот Kris » 03 Ное 2005, 10:33

Sajaliavam i se izviniavam za latinizata, no kiriliza niamam. Az ne sam v BG.
Kris

Мнениеот protekta » 03 Ное 2005, 13:13

За да се отговори на въпроса Ви, трябва да се знае точната формулировка в нотариалния акт. Преди време имаше порочна практика да се изписва "....... кв.м., в която площ са включени съответните идеални части от общите части на сградата ....".
Ако случаят Ви е такъв, и нямате констативен нотариален акт /след държавното приемане на сградата с акт 16 и издадено разрешение за ползване/, по добре определете обща цена на апартамента, без да конкретизирате колко се пада на квадратен метър. И без това, ако не сте в България, или пък ще продавате на чужденец, ще Ви бъде безкрайно трудно да обясните на купувачи нашите местни "порядки" и подобни глупости в нотариалните актове.
Успех!
protekta
Потребител

Мнениеот Kris » 03 Ное 2005, 13:53

kam PROTEKTA - mnogo Vi blagodaria, prav ste, taka ste napravia.
Dali bihte iskal da mi otgovorite na oste edin vapros??(postavih go vav foruma, no ne poluchih jasen otgovor )
Kris

Мнениеот protekta » 03 Ное 2005, 18:01

Какъв е въпросът?
protekta
Потребител

Мнениеот Kris » 03 Ное 2005, 18:24

blagodaria vi - ot tuk niama s kogio da se konsultiram.Ap. mi e obestetenie stresu otsrapvane pravo na stroej - predi 10 god.Chast ot zemiata, na koito e postroen bloka, beshe moja - no. ne e bila razpredelena mejdu apartamentite,kakto misleh do sega - ne razbiram ot stroeji. Plastam sam samo danak sgradi - nikoi ne mi e iskal drug danak. Sega,prodavaiki apartamenta, triabva da kaja ima li id.chast ot zemiata kam nego.Kakvo da napravia - razbrah, che e kasno i slojno za razpredelenie sega - blokat e goliam, ima i drugi sobstvenizi - a i , ako povdigna vaprosa, sigurno ste triabva da platia danak za 1000 kv.m zastroena s chujdi apartamenti zemia za 10 god, nazad.
Daite mi niakakav savet.
Blagodaria vi predvaritelno za vnimanieto
Kris

Мнениеот protekta » 03 Ное 2005, 19:41

Да разбирам ли, че въобще не сте декларирали земята? А дали някой от другите Ви съсобственици не я е декларирал?
protekta
Потребител

Мнениеот Kris » 03 Ное 2005, 20:14

Kak da ja obiavia -tia beshe moja,beshe ucheredeno pravo na stroej i misleh, che e razpredelena mejdu apartamentite i danaka, koito plastam vklüchva i zemiata. Dokato sega, kogato reshih da prodavam ap. vidiah, che v not. akt ne pishe zemia.
Drugite ne sa sasobsvtenizi, a biaha sasedi po teren.Ne znaja kakvo plastat.
Zadadoh vapros kam foruma predi dva dena,,na kogo e zemiata" ;i se okazva, che e oste moja.Kakvo da pravia sega?
Neudobno mi e za glupavite vaprosi koito zadavam -( kakto i vaprosa kolko e goliam apartamenta mi.)
Kris

Мнениеот Kris » 03 Ное 2005, 20:16

Iskah da kaja,,kak da ja deklariram?"
Kris

Мнениеот protekta » 04 Ное 2005, 09:09

Докога сте плащали данък за земята? Погледнете си съобщенията от данъчната служба. Дали случайно не пише "земя и сгради"?
Пишете, че не сте в България. Не зная дали сте в чужбина временно или от дълго време, но предполагам, че имате пълномощник в България, който се занимава с нещата Ви във Ваше отсъствие. Нека той провери в съответната данъчна служба как стоят нещата. И без това ще Ви е необходима данъчна оценка при продажбата.
Ако няма подадено приложение от съсобственик /или от Вас/ към данъчната декларация, трябва да се подаде сега, за да може издадената данъчна оценка да включва и земята.
Има няколко неясни неща във Вашия случай /поне за мене/, които ще се "разплетат", ако се видят документите, които притежавате.
protekta
Потребител

Мнениеот Kris » 04 Ное 2005, 11:21

Kam Protekta - Jiveja postojanno v chujbina.Niamam palnomostnik - vednaj v godinata idvam v Bg, otivam v danachnata slujba i plastam kakvoto mi kajat.Predi mesez sasto hodih i podadoh za dan. ozenka - ne sam ja vzela, zastoto niamam kupuvach.
Ima li znachenie dan. ozenka, kogato prodavam?Vashite kolegi ot foruma mi kazaha, che sega e kasno da se razdelia zemiata - koi ste iska da ja kupi?
Vazmojno li e pri zati situazija da triabva da plastam globa i danak za 10 god, nazad.Ili e po - dobre da ne povdigam vaprosa.Kakvo da kaja na event. kupuvach - ima ili niama zemia kam ap.Danak zemia sam plastala do postrojavaneto na bloka. Ne viarvam niakoi ot sakooperatotite da se saglasi da kupi chasti ot neja.
Ili vaprosat e mnogo slojen i triabva da tarsia advokat?Goliam problem li imam?
Kris

Мнениеот protekta » 04 Ное 2005, 12:27

Пак Ви казвам, че информацията, която давате, не е достатъчна, за да преценя дали имате голям проблем, или никакъв.
Както виждам, и Вие нямате пълната информация. Поради тази причина някой трябва да провери в данъчната служба как стоят нещата. Може пък да се окаже, че, плащайки през тези години данък сгради, сте плащали и за земята, и за построения в сградата апартамент. Помолете някого да провери, ако не сте в България! Може да не му дадат информация, ако не е упълномощен, но може и да успее /зависи как ще подходи/. И знайте, че справката не се прави на касата, на която се плащат данъците, а при данъчните инспектори.
Не трябва да Ви притеснява това, че в нотариалния Ви акт няма земя. За нея си имате предишни документи за собственост, нали?!
Като продавате, ще си представяте всички нотариални актове. А данъчна оценка Ви е необходима задължително, за да продадете.
protekta
Потребител

Мнениеот Kris » 04 Ное 2005, 12:50

S risk da stana dosadna ste zadam POSLEDEN vapros - S not. akt, koito imam8bez zemia) podadoh za dan.ozenka, znachi ste ja polucha. Vaprosat e, dali da kaja, che niamam zemia i da prodam taka apartamenta, ili da otida pri danachnite i da gi popitam imam li nesto da plastam sas zadna data 10 god i globa i, ako do sega ne sa gi poiskali, az im napomniam , che e vreme da gi poiskat?
Kris

Мнениеот Kris » 04 Ное 2005, 13:01

kam Protekta - zabravih nai - vajnoto - MNOGO VI BLAGODARIA ZA SAVETA I VNIMANIETO
Kris

Мнениеот protekta » 04 Ное 2005, 13:02

Ако сте решили да продавате само апартамента /със съответното му право на строеж върху земята/, няма пречка това да стане с данъчната оценка, която ще Ви издадат.
Проблемът е, че т.нар."гола собственост" върху земята ще Ви остане и там рано или късно ще си имате неприятности.
Ако нямате друг апартамент в сградата, по-добре идете при данъчните, за да изясните въпроса. Само че не задавайте такъв въпрос - дали имате нещо да плащате. Отидете при данъчните инспектори и ги помолете да проверят в компютрите дали сте декларирали само сграда /апартамента/, или земя и сграда /земята, заедно с апартамента/.
От това, което сте написали досега, си правя извода, че земята Ви в момента представлява идеални части от общ УПИ /ако например цялото строително петно е било 1000 кв.м., а Вашата земя - 300 кв.м., Вие сега имате 300/1000 идеални части от цялото място/. Ако се окаже, че всичко е декларирано, по-добре допълнете молбата за данъчна оценка.
Пак казвам, че ако нямате друг апартамент в сградата, не е препоръчително да оставате с "гола собственост" върху земята.
УСПЕХ!
protekta
Потребител

Мнениеот ККККК » 05 Ное 2005, 01:02

Извинете,че се намесвам в разговора.Не съм юрист,затова предварително се извинявам,ако напиша нещо,което не е точно.
Искам да попитам дали правото на строеж е вид вещно право на ползване и ако да,то в този случай не са ли приложими следните текстове от ЗМДТ :

Относно Данък върху недвижимите имоти
Чл.11.(3) При учредено вещно право на ползване данъчно задължен е ползвателят.

Относно Такса за битови отпадъци
Чл.64. (1) Таксата се заплаща от собственика на имота, а при учредено вещно право на ползване - от ползвателя

Ако това е така,то данъчно задължено лице относно данък върху недвижимите имоти и такса за битови отпадъци за парцела е носителя на правото на строеж-или фирмата-строител,или собствениците на всички апартаменти в сградата,ако при закупуването на апартаментите са закупили и идеална част от правото на строеж.
ККККК

Мнениеот verity63 » 05 Ное 2005, 11:45

Мисля, че изтеклата давност има значение за дължимия от Вас данък за земята и глобата, за която се безспокоите. Имам спомен, че в такъв случай се плаща данък само за 2 години назад и глоба не се плаща. Консултирайте се с адвокат, който е специалист по данъчно право. Ако имате познат данъчен инспектор, също. Подгответе се добре, защото данъчните се стряскат от знаещите правата си и веднага бият отбой.
За всеки случай погледнете разпоредбите по-долу.

ДПК

Раздел III.
Давностни срокове
Давност

Чл. 140. (1) Публичните вземания се погасяват с изтичането на 5-годишен давностен срок, смятано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение, освен ако в закон е предвиден по-кратък срок.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 42 от 2003 г.) С изтичането на 10-годишен давностен срок се погасяват всички публични вземания независимо от спирането или прекъсването на давността, освен в случаите по чл. 152 и 153.

ЗАНН

Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;

б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;

в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.

(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.

(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1.

(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането й в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила.
verity63
Младши потребител

Мнениеот Kris » 05 Ное 2005, 12:16

Blagodaria vi.
A kak da reguliram tova sas zemiata v badeste - tia ne e bila zarpredelena mejdu apartamentite predi 10 god., nikoi niama da iska sega da si kupi chast kam apartamenta - znachi li , che ot sega natata triabva da plastam danak za zemjata, na kojato e bloka?Az imah 1000 kv.m ot obstata zemia na kojato e bloka.
Kris

Мнениеот verity63 » 05 Ное 2005, 12:39

Протекта Ви е дал перфектен отговор с оглед на информацията, която сте изложили във въпроса си. Просто си задействайте делата и консултациите, вече имате някаква представа.
verity63
Младши потребител

Следваща

Назад към Имотни казуси