Здравейте,
ПРоблемът е следният:
Аз, майка ми и брат ми сме наследници на апратамент, в който в момента живеем аз и майка ми.
Отделно тя притежаваше част от друг апратамент, който прехвърли на брат ми и той сега живее там със семейството си. На мое име не е прехвърляно нищо, което не би ме притеснявало ако не беше факта, че наскоро повдигнах този въпрос и казах, че брат ми трябва да се откаже от идалната си част в този апратамент, защото в крайна сметка е получил другия. Майка ми категорично отказва да обсъжда въпроса, а сем. на брат ми също. Не желая да навлизам в лични проблематики, нито да огорчавам майка си, но е очевидно, че тя няма равноправно отношение към двете страни.
Въпросът ми е дали мога по някакакъв начин да ми платят моята идеална част и да приключим.
Благодаря предварително
- Дата и час: 24 Ное 2024, 22:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Изкупуване на идеална част
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Потърпевш, цената се формира свободно взависимост от търсенето и предлагането, обикновено това е пазарната цена. Снабди се с данъчна оценка на имота от общината /така или иначе ще ти трябва за продажбата/ и ако тази оценка те устройва, тъй като ще е по-ниска от пазарната цена, я предлагай на съсобствениците, или се споразумейте за друга цена, ваша е волята
Ако ти откажат, можеш да продадеш СВОЯТА идеална част на трето лице, но само по предложените на твоите роднини условия, т.е. цена.
Така те и третото лице купувач ще станат съсобственици. Само не зная кое ще е това трето лице, което ще се съгласи на такава сделка...
И всъщност каква е целта - целия имот или да се отърсиш от съсобствеността, оставяйки имота на тях?
Ако ти откажат, можеш да продадеш СВОЯТА идеална част на трето лице, но само по предложените на твоите роднини условия, т.е. цена.
Така те и третото лице купувач ще станат съсобственици. Само не зная кое ще е това трето лице, което ще се съгласи на такава сделка...
И всъщност каква е целта - целия имот или да се отърсиш от съсобствеността, оставяйки имота на тях?
- sandova
- Младши потребител
Другият апратамент беше наследство на майка ми и брат й от баба ми.
Майка прехвърли нейната част на брат ми, а той изкупи другата част. Не мога да ви кажа каква е формата на прехвърянето, тъй като те не са имали добрината да ме информират, дори не ме попитаха какво е мнението ми по въпроса. Предполагам, че е под формата на някакво дарение, но не мога да го твърдя със сигурност.
В крайна сметка изпадам в нелепото положение да живея в жилище, което е на трима човека и примерно аз в бъдеще ще влагам пари да го поддържам и т.н., а в един момент някой който не си е помръднал пръстта ще има претенции към него. Смятам, че това е изключително несправедливо.
Майка прехвърли нейната част на брат ми, а той изкупи другата част. Не мога да ви кажа каква е формата на прехвърянето, тъй като те не са имали добрината да ме информират, дори не ме попитаха какво е мнението ми по въпроса. Предполагам, че е под формата на някакво дарение, но не мога да го твърдя със сигурност.
В крайна сметка изпадам в нелепото положение да живея в жилище, което е на трима човека и примерно аз в бъдеще ще влагам пари да го поддържам и т.н., а в един момент някой който не си е помръднал пръстта ще има претенции към него. Смятам, че това е изключително несправедливо.
- потърпевш
Потърпевш, намерих отговор на въпроса си по-горе... То като си пише, някой трябва и да го прочете...
- sandova
- Младши потребител
Очевидно ще трябва да се консултирам с адвокат. Исках просто да ми дадете начална информация. Много Ви благодаря. Тези работи никога не са приятни, но ...какво да се прави - Роднини.
И само още нещо - горе-долу колко излизат разноските при адвокат за такова нещо, поне първоначално, за да знам все пак.
Още веднъж благодаря на всички Ви!
И само още нещо - горе-долу колко излизат разноските при адвокат за такова нещо, поне първоначално, за да знам все пак.
Още веднъж благодаря на всички Ви!
- потърпевш
Първоначално е добре да идете и да направите устна консултация с някой колега. По тарифата за минималните адвокатски възнаграждения минимумът за устен съвет е 10 лв. Вероятно обаче разговорът ви няма да бъде много кратък, така че си пригответе по-голяма сума, но не става въпрос за кой знае колко пари. След разговора ще имате повече яснота и колегата ще ви информира по-подробно за възможните разноски (защото ще има и разни такси и т.н.), в зависимост от това, какво решите да правите. И ако прецените, че адвокатът Ви устройва, разбира се
- Гост
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|