начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Изкупуване на идеална част

Казуси за недвижими имоти

Изкупуване на идеална част

Мнениеот потърпевш » 01 Ное 2005, 14:19

Здравейте,

ПРоблемът е следният:
Аз, майка ми и брат ми сме наследници на апратамент, в който в момента живеем аз и майка ми.
Отделно тя притежаваше част от друг апратамент, който прехвърли на брат ми и той сега живее там със семейството си. На мое име не е прехвърляно нищо, което не би ме притеснявало ако не беше факта, че наскоро повдигнах този въпрос и казах, че брат ми трябва да се откаже от идалната си част в този апратамент, защото в крайна сметка е получил другия. Майка ми категорично отказва да обсъжда въпроса, а сем. на брат ми също. Не желая да навлизам в лични проблематики, нито да огорчавам майка си, но е очевидно, че тя няма равноправно отношение към двете страни.
Въпросът ми е дали мога по някакакъв начин да ми платят моята идеална част и да приключим.
Благодаря предварително
потърпевш

Мнениеот praktika » 01 Ное 2005, 14:33

Доброволна или съдебна делба.
praktika
Младши потребител

Мнениеот чл.33 от ЗС » 01 Ное 2005, 15:05

Могат да ви я платят, разбира се. Без съдебна делба. Просто сте длъжен да предложите първо на тях да я изкупят. Ако откажат - можете да продадете своята ид.ч. на когото пожелаете.
чл.33 от ЗС

Мнениеот потърпевш » 01 Ное 2005, 15:50

А има ли някъде образци на документите, с които трябва да ги поканя и изобщо по-подробна информация за самата процедура?
Ако те не се съгласят и няма друг купувач, не остава друг начин, така ли?

Благодаря
потърпевш

Мнениеот чл.33 ЗС » 01 Ное 2005, 16:07

Нотариална покана е достатъчна. Не забравяй да посочиш цената :)
чл.33 ЗС

Мнениеот потърпевш » 01 Ное 2005, 16:31

А цената която трябва да посоча на какъв принцип се формира, т.е. как да преценя колко да поискам? Не искам да бъде като изнудване и повече отколкото реално струва.
потърпевш

Мнениеот Гост » 01 Ное 2005, 16:42

Майка Ви откъде притежава част от другия апартамент? С кой е притежавала тази част? По какъв начин е прехвърлила имота на брат Ви?
Гост

Мнениеот sandova » 01 Ное 2005, 17:14

Потърпевш, цената се формира свободно взависимост от търсенето и предлагането, обикновено това е пазарната цена. Снабди се с данъчна оценка на имота от общината /така или иначе ще ти трябва за продажбата/ и ако тази оценка те устройва, тъй като ще е по-ниска от пазарната цена, я предлагай на съсобствениците, или се споразумейте за друга цена, ваша е волята :lol:

Ако ти откажат, можеш да продадеш СВОЯТА идеална част на трето лице, но само по предложените на твоите роднини условия, т.е. цена.
Така те и третото лице купувач ще станат съсобственици. Само не зная кое ще е това трето лице, което ще се съгласи на такава сделка...

И всъщност каква е целта - целия имот или да се отърсиш от съсобствеността, оставяйки имота на тях?
sandova
Младши потребител

Мнениеот потърпевш » 01 Ное 2005, 17:20

Другият апратамент беше наследство на майка ми и брат й от баба ми.
Майка прехвърли нейната част на брат ми, а той изкупи другата част. Не мога да ви кажа каква е формата на прехвърянето, тъй като те не са имали добрината да ме информират, дори не ме попитаха какво е мнението ми по въпроса. Предполагам, че е под формата на някакво дарение, но не мога да го твърдя със сигурност.
В крайна сметка изпадам в нелепото положение да живея в жилище, което е на трима човека и примерно аз в бъдеще ще влагам пари да го поддържам и т.н., а в един момент някой който не си е помръднал пръстта ще има претенции към него. Смятам, че това е изключително несправедливо.
потърпевш

Мнениеот sandova » 01 Ное 2005, 17:21

Потърпевш, намерих отговор на въпроса си по-горе... То като си пише, някой трябва и да го прочете... :idea:
sandova
Младши потребител

Мнениеот потърпевш » 01 Ное 2005, 17:29

Очевидно ще трябва да се консултирам с адвокат. Исках просто да ми дадете начална информация. Много Ви благодаря. Тези работи никога не са приятни, но ...какво да се прави - Роднини.
И само още нещо - горе-долу колко излизат разноските при адвокат за такова нещо, поне първоначално, за да знам все пак.

Още веднъж благодаря на всички Ви!
потърпевш

Мнениеот Гост » 01 Ное 2005, 17:40

Първоначално е добре да идете и да направите устна консултация с някой колега. По тарифата за минималните адвокатски възнаграждения минимумът за устен съвет е 10 лв. Вероятно обаче разговорът ви няма да бъде много кратък, така че си пригответе по-голяма сума, но не става въпрос за кой знае колко пари. След разговора ще имате повече яснота и колегата ще ви информира по-подробно за възможните разноски (защото ще има и разни такси и т.н.), в зависимост от това, какво решите да правите. И ако прецените, че адвокатът Ви устройва, разбира се :)
Гост

Назад към Имотни казуси