Здравейте Дами и Господа юристи!
Обръщам се към Вас с молба за съдействие;
Поради неумолимите природни закони, за съжаление, почина мой родственик и аз в случая се явявам негов единствен наследник. Наследявам имот. Моят родственик е починал в провинцията, а имотът се намира в близост до София.
Бихте ли ми казали каква е процедурата или какво трябва да направя за да ми бъде издаден нотариален акт на мое име
Разполагам със оригиналния нотариален акт на името на моя родственик. Доколкото знам, трябва да отида в общината, където е починал и да поискам да ми издадат Удостоверение за наследници... но знам само това ... какво друго трябва да направя Трябват ли ми и други документи от общината, където е починал (все пак е доста далеч и ми се иска да свърша всичко, за да не ми се налага да пътувам пак)
Благодаря ви за отделеното внимание
Желая на всички ви успех
- Дата и час: 24 Ное 2024, 23:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Наследствен имот - как да получа нотариален акт на мое име?
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
отговор
На първо място трябва да си извадиш удостоверение за наследници от общината, където е починал наследодателят ти. Не ти е необходим нов нотариален акт, ако си единствен наследник. След това с удостоверението отиваш в общината, където е имота и го декларираш на свое име. Ще трябва да платиш данък наследство, т.н. "ресим" върху данъчната оценка на имота. Това е всичко. Не си давай парите по нотариуси, които ще искат да ти издадат нотариален акт, за да вземат такса. Побълзай, защото от другата година ще се увеличат доста данъчните оценки.
- теди
Теди, огромни благодарности
Ще го направя в близките 2-3 дни. Само да повторя - от общината ми трябва единствено удостоверение за наследници, нали
Извинете ме ако ставам досаден, ама трябва да пътувам чак до Силистра, та затова не искам да пропусна някой документ, и после да ми се наложи да ходя пак....
Ще го направя в близките 2-3 дни. Само да повторя - от общината ми трябва единствено удостоверение за наследници, нали
Извинете ме ако ставам досаден, ама трябва да пътувам чак до Силистра, та затова не искам да пропусна някой документ, и после да ми се наложи да ходя пак....
- Петър
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|