начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

интересен казус по граждански договор

Казуси за недвижими имоти

интересен казус по граждански договор

Мнениеот gambino » 24 Окт 2005, 00:05

Здравейте на всички, искам да задам въпрос на по- компетентните от мен относно казуса пред който съм изправен. Искам да сключа граждански договор с човек с когото искаме да закупим имот заедно с цел да го препродадем. Въпросът ми е ако той участва с цялата сума и имотът се впише на негово име ,а в гражданският договор се впише че имотът е обща съсобственост в някакво процентно съотношение, то по силата на този договор възникват ли някакви права за мен които мога да противопоставя на него (нотариален собственик) при условие че той иска да наруши целта на договора. Или трябва задължително да бъда и аз съсобственик( нотариално) за да мога да имам реални права към имота.

Благодаря ви предварително!
gambino
Нов потребител

Мнениеот Гост » 24 Окт 2005, 00:21

Като съдя от ника ти много се съмнявам ти да си жената.
Ще ти кажа обаче нещо,което да запомниш за цял живот-

понякога дребните камъчета преобръщат колата.
P.S.Следващият път внимавай повече.
Гост

Мнениеот Койчо от Конаре » 24 Окт 2005, 09:47

Виж сега, собственик те прави договорът за покупка (например) във формата на нотариален акт.
Той също е граждански договор, да не е селянски? Договор за продажба.
Другият договор може да породи някакви задължения към него, например да ти прехвърли идеална част от имота или да изпълни някое друго задължение. Но автоматично собственик не те прави.
В първия случай - задължение да ти прехвърли част от имота - той ще бъде предварителен договор, ако има нотариална заверка на подписите. В противен случай няма да има никаква стойност според мен. Защото по съдържанието си ще бъде предварителен договор за прехвърляне на имот, но няма да има нужната форма.
В другите случаи - зависи.
Би могло вероятно да искаш от него и обезщетение за вреди, ако виновно ти е навредил.
Койчо от Конаре

Мнениеот Койчо от Конаре » 24 Окт 2005, 13:15

А ако договорът ви е нещо от типа: Х дава пари на У да купи имот и после У ще продаде имота и ще даде на Х еди-каква си част от цената - няма проблем да се договорите така.
Койчо от Конаре

Мнениеот Гост » 24 Окт 2005, 21:23

вижте,парите са на приятелят на този който е задал въпроса.явно той урежда нещата и иска да получи нещо без да инвестира нито стотинка!!!ако ви излъже вие какво ще загубите не ми е ясно?защо не го придобиете заедно по1/2 чиста работа,ама нейсе.може да стане както казва КОЙЧО,ама ако парите са ваши./договор запоръчка/
С ДОГОВОР ОБЛЕЧЕН В НОТАРИАЛНА ФОРМА,БЪДЕЩИЯТ ВИ СЪКОНТРАХЕНТ ЩЕ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ СОБСТВЕНИК,КОЙТО МОЖЕ ДА СЕ РАЗПОРЕЖДА С ВЕЩТА.за да сте сигурен нека го впишат в нот.акт
вашето име+това на глупака/извинете ме :twisted: /който дава парите!!!
Гост

Мнениеот Гост » 25 Окт 2005, 00:21

Гост ти позна, аз сам брокер и смея да твърдя че имам добър поглед върху имотите и парцелите , просто в случая на определен имот горницата става прекалено голяма и няма как да се защити от продавача, тоест трябва да се купи и препродаде, но това не е важното , интересуваше ме само ако моят съдружник купи изцяло имота , то клаузата за обща собственост или примерно за процентно делене на печалбата в гражданският договор е ли основание по съдебен път да го задължа да продаде имота и да разделим печалбата според договора , в случай че той си хареса имота за себе си. това е казус само ако той е собственик , ако аз стана съсобственик , то е е ясно.
Гост

Мнениеот Гамбино » 25 Окт 2005, 00:23

Гост ти позна, аз сам брокер и смея да твърдя че имам добър поглед върху имотите и парцелите , просто в случая на определен имот горницата става прекалено голяма и няма как да се защити от продавача, тоест трябва да се купи и препродаде, но това не е важното , интересуваше ме само ако моят съдружник купи изцяло имота , то клаузата за обща собственост или примерно за процентно делене на печалбата в гражданският договор е ли основание по съдебен път да го задължа да продаде имота и да разделим печалбата според договора , в случай че той си хареса имота за себе си. това е казус само ако той е собственик , ако аз стана съсобственик , то е е ясно.
Гамбино

Назад към Имотни казуси