С много нерви преди време успях да се освободя от наемателите. От престоя им останаха неплатени сметки за парно, ток/който бе прекъснат/ и вода - за около 1000 лева. Не платиха наем и за половин месец - в размер на 100 лева, и след като влязох в жилището, се оказа, че всички мебели, подови настилки, телевизор, балконска врата - са унищожени, неизползваеми.
Мога ли със свидетели да докажа неплатения наем и унищоженото обзавеждане?
Трябва ли да прилагам документа за собственост към молбата до съда?
Изобщо какви искове мога да заведа срещу тях?
- Дата и час: 24 Ное 2024, 22:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ИСК ЗА НЕПЛАТЕН НАЕМ
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
отговорът на вашите проблеми е чл.108 и 109 от закона за собствеността, които защитават посесорните и петиторните /собственическите и владелческите права/. за пречинени вреди може да предявите иск по чл. 49 от закона за задълженията и договорите. може да претендирате и за пропуснати ползи. приложете документ за собственост, разбира се, към исковата молба, ще ви трябват и още документи за приложение, ако имате договор за наем, прилагате и него. чл. 228-239 от ЗС също ще ви бъдат полезни за повече информация за правата ви. ако нещо не ви е ясно, обърнете се към адвокат. едва ли ще можете да се справие сама с всички процесуални изисквания по хода на делото. успех!
- исса
необходимо е било да съставите приемо- предавателен протокол. В противен случай ще намери приложение чл.233, ал.1 ЗЗД. Именно това ще бъде и правното основание за завеждане на иск за обезщетение на вредите, причинени през време на ползунването на апартамента. При положение обаче, че нямате съставен протокол при предаване обратно на апартамента от страна на наемателя, считам, че искът Ви няма да бъде уважен от съда.
Пише Ви 999, не съм регистрирана.
Пише Ви 999, не съм регистрирана.
- Гост
Благодаря
Благодаря Ви за мненията. Нямаме протокол нито за предаване на жилището - когато го наеха, нито за приемането му - при напускането. След многократните ми молби да го освободят и без да ме уведомят за ден и час и т.н., констатирах в средата на месеца, че са се изнесли. При това положение как да докажа, че заварих жилището в окаяно състояние?
Благодаря Ви още веднъж! Много успехи на всички и по-малко главоболни проблеми!
Благодаря Ви още веднъж! Много успехи на всички и по-малко главоболни проблеми!
- И
Благодаря
Благодаря на 2021! За нанесените щети ще използвам свидетел, който беше с мен при влизането в жилището - относно размера им има ли смисъл от вещо лице - не може ли да ги определи съда. Хубав ден на всички!
- И
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|