начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Може ли да се раздели имот...

Казуси за недвижими имоти

Може ли да се раздели имот...

Мнениеот lili75 » 17 Окт 2005, 08:07

Съсобственичка съм на 1\2 имот от 1 дка ,с лице 14 метра.В началото на двора има къща,която се намира по средата.Според мен не може да се раздели по дължина,защото къщата е по средата.А дали може да се дели на задна и предна част ,когато на задната няма \лице\улица?Аз искам да закупя мястото ,но съсобственикът ми иска двойна цена.Ако не желая да продавам и не желая да деля доброволно , възможно ли е чрез съдебна делба да се определи една реална цена или ще загубя от цялата работа До колкото знам при продажба ,трябва имотът да бъде предложен първо на мен и не може да се продаде зад гърба ми на по-ниска цена.Дали и чрез съда ще се случи същото или съдът ще продаде имота ми без да мога да направя нищо?
lili75
Нов потребител

Мнениеот аз » 17 Окт 2005, 10:06

Щом не можете доброволно да се разберете със съсобственика си, единственият изход е съдебната делба. Но като процедура тя е доста дълга и тромава. Ако това не ви смущава можете да започнете да се делите. В съдебното производство ще се назначи вещо лице, което ще определи делим ли е имота. От вашето питане не се разбира дали сте съсобственик и на къщата, а този въпрос е важен за по пълен отговор. По принцип, за да се изнесе на публична продан даден имот трябва да не са налице условия за възлагане на някой от съсобствениците. При публичната продан имотът може да бъде бъде възложен на съделител, който заплати цената, на която е оценен имотът, намалена със стойността на дела му. Правилно мислите, че имотът не може да бъде продаден без вас. По принцип съсобственика трябва да има писмени доказателства, че ви го е предложил на дадена цена и вие сте отказали да го купите. Но той е задължен да го продаде на цената на която го е предложил на Вас, така че той няма начин да ви измами и да го продаде на по-ниска цена. Ако го направи можете да атакувате сделката.
аз

Мнениеот Гост » 17 Окт 2005, 10:41

Съсобственик съм и на къщата.Благодаря за отговора ,но не ми стана много ясно.Моля ,ако е възможно с по-прости думи да ми обясните:

"за да се изнесе на публична продан даден имот трябва да не са налице условия за възлагане на някой от съсобствениците. При публичната продан имотът може да бъде възложен на съделител, който заплати цената, на която е оценен имотът, намалена със стойността на дела му..."

Имотът може да бъде възложен или е задължително.

С две думи ,аз искам съдебна делба ,при която да се установи една реална цена ,която да заплатя.Страхувам се ,съдът да не продаде имота на трето лице,след като не можем да се разберем.
Гост

Мнениеот Гост » 17 Окт 2005, 12:55

вие не участвате в публичната продан!предложете му да изкупите неговата част от имота,като му кажете,че ако не намали цената ще пристъпите към съдебна делба,което не е добре и за двама ви!УСПЕХ!
Гост

Мнениеот !!!!!! » 17 Окт 2005, 16:26

Защо тя да не участва в публичната продан? Защо съдебната делба да е в ущърб и на двамата съсобственици? Ами ако на проданта се постигне по-добра цена отколкото тя му предлага?
!!!!!!

Мнениеот Гост » 17 Окт 2005, 17:34

Съделител може да участва в публичната продан, разбира се! Що се отнася до цената, не е ясно след години каква точно ще бъде тя. Това е основната неизвестна величина при началото на съдебна делба на прага на Евросъюза, май :D
Гост

Мнениеот ostin » 17 Окт 2005, 17:57

"С две думи ,аз искам съдебна делба ,при която да се установи една реална цена ,която да заплатя.Страхувам се ,съдът да не продаде имота на трето лице,след като не можем да се разберем".

Цената на имота, която експертите определят е по-ниска или близка до пазарната. Ако имате парите, няма начин съдът да продаде имота без ваше участие. Дали ще се разберете или не вие можете да изкупите дела на съсобственика си. Така че не се колебайте и започвайте съдебната делба, защото прицедурата е много тромава и ще ви трябват години
ostin
Потребител

Мнениеот Алекс » 17 Окт 2005, 21:16

Ако и двамата съсобственици искат да закупят имота, изнесен на публична продан, тогава как се процедира? И кога и пред кого се заявява това тяхно желание /да закупят имота/ по време на съдебната делба? След като излезе решение за публична продан ли?
Алекс

Мнениеот Гост » 18 Окт 2005, 10:06

Делбата е сложна и скъпа процедура, не може да се обясни в някалко реда. Юристите учат за това с години. Обърнете се към адвокат!
Гост

Мнениеот Гост » 18 Окт 2005, 10:20

За какво е този форум тогава?Мислех,че е да се дават съвети.Колкото до юристите на които плащаме,ще ти кажа ,че скоро дадох 20 лв. на един и като четох във форума това онова се оказа,че нищо от това, което той ми беше казал не е вярно.
Гост

Мнениеот !!! » 18 Окт 2005, 14:27

Отговори се дават на конкретно зададени въпроси. Не може във форума да се възпроизведе съдържанието на учебник от няколкостотин страници.
!!!

Мнениеот Гост » 18 Окт 2005, 15:57

Така е, що се отнася до страниците и учебника. Все пак ще уточня за питащия, че ако и двамата съделители искат да закупят имота, ще се проведе наддаване само между тях двамата... в далечното бъдеще, след като сте се насъдили по съдебните инстанции в двете фази на делбата и сте стигнали до съдебно-изпълнителната процедура, тръгнала е редовна публична продан, и двамата съделители сте заявили участие в проданта... и т.н. Толкова може да се каже по Интернет. За останалото - дайте 20 лева на някой колега, който ще Ви покаже и закона, където е регламентирана съответната материя.
Успех!
Гост

Назад към Имотни казуси