начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

продажба на имот?

Казуси за недвижими имоти

продажба на имот?

Мнениеот питащ » 13 Окт 2005, 15:59

Моля, за професионална информация относно: Претежаваме дворно място 500 кв.м. с натурален акт . Другата 500 кв.м. са собственост на брата на съпругът ми.В действителност са 2-ма братя и ве4е всеки от нас има построена къща в мястото си.Сега единият от тях се развежда и иска да продаде къщата си. Какво изисква закона в слу4ея? Може ли другия брат да се облагодетелствува от ситуацията и закупи имота на по-ниски цени? Има ли параграф 4рез който само той да бъде 1-ви претендент за къщата и земята?БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!
питащ

Мнениеот hariman » 13 Окт 2005, 22:43

Ако съм разбрал правилно всеки от братята има свое самостоятелно място от по 500кв.м и всеки е построил във своето място, то в такъв случай, когато единият прродава своето място другият няма никакво предимство да го изкупи първи, още по-малко и на по-ниска цена. Дори да става дума за съсобствен имот този който продава сам определя цжената на която да продаде.
hariman
Потребител

Мнениеот питащ » 14 Окт 2005, 02:46

Цжената е ве4е ясна ,въдицата е яко зака4ена , ами нещо ме съмнява ,4е имаше процедура ако имота е общ и всеки от тях може да има от парцела и преди да продаде трябва да предложи първо на другия.
питащ

Мнениеот dexter » 14 Окт 2005, 09:17

"Претежаваме дворно място 500 кв.м. с натурален акт." - Може би искате да кажете, че имате Нотариален акт само за тези 500 кв.м.? Нотариален акт, но за какво? За покупко-продажба (че сте го купили), Договор за доброволна делба (това също е нотариален акт) или някакъв Констативен нотариален акт...? Само това няма да ви е достатъчно за продажбата. Какви документи имате само за вашата част от парцела и само за вашата къща? Къщата с изрядни документи ли е строена или е т.нар. незаконно строителство? Процедурата, от която се опасявате е в случай, че тепърва започвате делба с брата. Това така ли е? Може би вече сте се разделили или процедурата е започната и недовършена? Ако имате два отделни поземлени имота няма никакво значение до вас брат ли е или баджанак...
dexter
Младши потребител

Мнениеот питащ » 14 Окт 2005, 15:49

Нотуреалният е само за 500 кв.м. срещу гледане на родителите.Къщата е напълно законна и строена след полу4аване на натуреалният акт, но в момента единият родител не е жив, а другият е завел дело за разваляне на нат.акт и си иска земята обратно.Целта е ясна- трябва да се отстрани по някъкъв на4ин бившата съпруга.Имота се намира във вилна зона.Нещо, което ме съмнява е 4е целта е отново -продажба на възможно най-ниска цена за да се елеменира съпругата.Благодаря на отговарещия.
питащ

Мнениеот питащ » 14 Окт 2005, 15:51

Нотуреалният е само за 500 кв.м. срещу гледане на родителите.Къщата е напълно законна и строена след полу4аване на натуреалният акт, но в момента единият родител не е жив, а другият е завел дело за разваляне на нат.акт и си иска земята обратно.Целта е ясна- трябва да се отстрани по някъкъв на4ин бившата съпруга.Имота се намира във вилна зона.Нещо, което ме съмнява е 4е целта е отново -продажба на възможно най-ниска цена за да се елеменира съпругата.Благодаря на отговарещия.
питащ

Мнениеот питащ » 14 Окт 2005, 15:52

питащ

Мнениеот питащ » 14 Окт 2005, 15:53

питащ

Мнениеот dexter » 15 Окт 2005, 08:51

Като го пусна 15 пъти този пост да му беше поправила правописните грешки :(

Договора за издръжка и гледане е възмездна сделка и следователно, ако гледащия е женен, имота става съпружеска имуществена общност (СИО) т.е., по 1/2 идеална част за всеки съпруг. Какво значи "само за 500 кв.м."? Няма значение колко са квадратите, а дали са оформени като отделен урегулиран поземлен имот (УПИ, парцел). Как са описани в договора за издръжка и гледане? Като отделен парцел със собствен номер или като някаква идеална част от цялото? Ако къщата е строена по време на брака, тя е СИО. Щом е законна, какви документи имате за нея? Виза, разрешение за строеж...? От тези документи ще се види кога е строена и съответно дали е СИО. Това е, което аз знам. Който има опит в дела за разваляне на Договор за гледане и делби да пише :Р
dexter
Младши потребител

Мнениеот питащ » 15 Окт 2005, 18:00

Благодаря и се извинявам за правописните грешки,дано не допусна сега.Зна4и в натуриалният акт е вписано: 1/2 идеална 4аст от 1 дка полски имот.Дано не прекалих, но бих искала да зная какво предвижда закона ? Кащата има вси4ки изискващи се от закона документи .Незнам защо,но и сега написаното из4езна ,изпращам отново.БЛАГОДАРЯ!
питащ

Мнениеот dexter » 16 Окт 2005, 14:56

Щом в НОТАРИАЛНИЯ акт е записано "идеална част", зна4и имаш проблем :( За да се продаде твоята част трябва имота да се раздели. Т.е. трябва ти делба с брата - доброволна или съдебна. Има възможност и да се продаде идеална част, но никой не иска да купи идеална част, а иска реален имот. Ако къщата има всички документи, това не може да бъде полски имот. Прегледай документите за къщата: там какво е записано за парцела върху който е построена? Може би в процеса на издаване на тези документи братята са разделили парцела и със сигурност са го вкарали в регулация (и той вече не е полски). Измежду тези документи трябва да има и скица. В скицата как са изобразени имотите? Разделени ли са със синя линия? Имат ли римски номера всеки отделно? Ако имат отделни номера и граница делбата ще е по-лесна, а може и вече да са я извършили и ти да успееш самостоятелно да си извадиш Констативен нотариален акт за това.
dexter
Младши потребител

Мнениеот питащ » 16 Окт 2005, 18:32

ДЕХТЕР- БЛАГОДАРЯ МНОГО!!!
питащ

Назад към Имотни казуси