ТРД от БТК са разположили свои съоръжения на фасадата на къщата ми. Моля да съвет дали съдът ще приеме чл. 108 и 109 от ЗС и имам ли основание да поискам да ми се заплати за изминали 5 години, време през което те са ползвали по чл. 59 от ЗЗД? !
Ако някой има практика по този въпрос моля за съвет.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 22:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
БТК съоръжения на моя собственност
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Може,но ще трябва де се назначи експертиза
Аз има такова дело срещу МНЗ и Космо България Мобайл ЕАД-Глобул
,за построена кула върху имота на ищците. Но при моя казус ,през 2004г. ОСЗГ издава ново решение по реда на ЗСПЗЗ, с което възтановява 1.44 дка , а не 2.00дка площ.А в решението от 1992г. е 2 дка. ответника МЗГ , поиска експертиза, и "вещото " лице доказа че кулата е построена покрай имота но не и в имота на ищците. Сега сме на втора инстанция , където ние ще поискаме тройна експертиза и оглед на процесният имот.ответника Глобул въобще не се явиха на делото, те са пичове, казаха, за нас е без значение дали ще дадем парите на вас или на МЗГ. От МЗГ ни казаха да строим там и ние построихме кула там. Съръжението струва не по малко от 150 000 лева и искът си заслужава.
Въвъ вашият случай, преценете каква е стойността на съоръжението което е сложено на вашата сграда. Само за електрически стълбове ЗЕ има законов сервитут, за телекомуникационни съоражения,сервитутът се урежда с договор между собственика и ползвателя. ако става въпрос за съоражение със значителна стойност,предявявяйки иск по чл.108 и чл.109 ЗС ,92 от ЗСприращение , този иск ще бъде доказан ако имате документ за собственост на имота , свидетели за да кажат от кой момент е извършено претендираното прилащение и съдебно техническа експертиза, за да отговори на въпроса дали съоражението е трайно прикрепено към имота и има ли необходимите технически и строителни разрешение. Но ответника може да предяви спрямо вас насрещен иск за подобрение или за неоснователно обогатяване. Тогава ще стане интересно , но вие ще имете два иска срещу него 108 във вр. с чл.92 ЗС и реваникационен иск +приращения и негаторен иск и иск за вреди, а срещу вас иски за неоснователно обогатяване или подобрения. Но убеден съм че ако делото се води добре БТК ще клекне на съдебна спогодба, особено ако съоражението е скъпо, защото с уважаването на иска то става ваша собственост.
Преценете , ако искате може да видя документацията и да се направи оглед на имота
nezret@lex.bg http://www.nezret.hit.bg
,за построена кула върху имота на ищците. Но при моя казус ,през 2004г. ОСЗГ издава ново решение по реда на ЗСПЗЗ, с което възтановява 1.44 дка , а не 2.00дка площ.А в решението от 1992г. е 2 дка. ответника МЗГ , поиска експертиза, и "вещото " лице доказа че кулата е построена покрай имота но не и в имота на ищците. Сега сме на втора инстанция , където ние ще поискаме тройна експертиза и оглед на процесният имот.ответника Глобул въобще не се явиха на делото, те са пичове, казаха, за нас е без значение дали ще дадем парите на вас или на МЗГ. От МЗГ ни казаха да строим там и ние построихме кула там. Съръжението струва не по малко от 150 000 лева и искът си заслужава.
Въвъ вашият случай, преценете каква е стойността на съоръжението което е сложено на вашата сграда. Само за електрически стълбове ЗЕ има законов сервитут, за телекомуникационни съоражения,сервитутът се урежда с договор между собственика и ползвателя. ако става въпрос за съоражение със значителна стойност,предявявяйки иск по чл.108 и чл.109 ЗС ,92 от ЗСприращение , този иск ще бъде доказан ако имате документ за собственост на имота , свидетели за да кажат от кой момент е извършено претендираното прилащение и съдебно техническа експертиза, за да отговори на въпроса дали съоражението е трайно прикрепено към имота и има ли необходимите технически и строителни разрешение. Но ответника може да предяви спрямо вас насрещен иск за подобрение или за неоснователно обогатяване. Тогава ще стане интересно , но вие ще имете два иска срещу него 108 във вр. с чл.92 ЗС и реваникационен иск +приращения и негаторен иск и иск за вреди, а срещу вас иски за неоснователно обогатяване или подобрения. Но убеден съм че ако делото се води добре БТК ще клекне на съдебна спогодба, особено ако съоражението е скъпо, защото с уважаването на иска то става ваша собственост.
Преценете , ако искате може да видя документацията и да се направи оглед на имота
nezret@lex.bg http://www.nezret.hit.bg
- Гост
Аз имам подобен проблем с БТК.За да имаме телефон трябва да поставят разпределителната кутия ,която ще захранва още десетина къщи на моята къща.Задължават ме да им дам неограничено право на достъп,което означава че могат да ме притесняват по всяко време.Казах че ще се съглася при условие че ще ми плащат някъкъв наем,категорично отказаха и оставаме без телефони на БТК.За мен това не е проблем,но все пак като ползват частна собственост не би ли трябвало да заплащат наем?Като не искат да плащат да си намерят място извън частната собственост,както са електромерите.Разбрах че и на общината трабвало да плащат наем ако са извън частната собственост.Големи хитреци са.Добре че има мобилни телефони.
- Сиси
подобен проблем с Топлофикация
Имам подобен проблем с Топлофикация,която си е вкарала тръбите,захранващи кооперацията през моето мазе и то на практика е неизползваемо,защото тръбите са огромни и го заемат половината.От друга страна непрекъснато стават наводнения от уличната канализация през дупките ,през които влизат тръбите.Не трябва ли Топлофикация да ми плаща наем за това,че на практика ми е заела мазето?Мога ли да я съдя или е безсмислено?
- гост
Я да ви разкажа нещо за топлофикацията. Може и да не знаете, но абонатните станции във всички нови сгради трябва да се заплатят от етажните собственици (ако строителят не е свършил това). Междувременно, в срок от няколко години, Топлофикация следва да изкупи тези абонатни станции. Засега, в продължение на 6 месеца от пускането на станцията в експлоатация, не са ни дали нито стотинка. Ориентировъчно ще ви кажа, че самата абонатна станция - без отклонението от тръбопровода на улицата и инсталирането на самата станция - струва 6 000 лева.
А дали точно Топлофикация е прокарала тръбите през мазето на питащия - важно е да се уточни, че това важи, ако тръбите са именно част от това отклонение от улицата. Ако са след абонатната станция, са в кръга на общите части от етажната собственост.
А дали точно Топлофикация е прокарала тръбите през мазето на питащия - важно е да се уточни, че това важи, ако тръбите са именно част от това отклонение от улицата. Ако са след абонатната станция, са в кръга на общите части от етажната собственост.
- Гост
гост написа:Тръбите,които минават през мазето ми са много преди абонатната станция,значи да разбирам,че мога да имам претенции към Топлофикация за заетото ми мазе от нея?
Само не забравяйте, че без тези тръби и етажната собственост няма да има топло. Ето защо, очаквайте от Топлофикация да ви забълбукват на тази тема. Изобщо проблемът е между вас, етажната собственост, макар и тя да не е юридическо лице (т.е. отношенията между вас и останалите етажни собственици, на практика) и топлофикация.
- Гост
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|