начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

придобиване на част от имот при ипотека?

Казуси за недвижими имоти

придобиване на част от имот при ипотека?

Мнениеот питаща » 06 Окт 2005, 15:09

Здарвейте имам въпрос: миналата година приятелят ми купи апартамент с ипотечен кредит, като нотариалния акт, съответно е на негово име. Тази година нещата се стекоха така, че имам възможност да се включа в предсрочното погасяване на кредита, като естествено искам да бъда вписана като съсобственик. Не сме женени, нямаме и намерение да го правим. Въпросът ми е следния: как мога да бъда вписана като съсобственик, след като той е сключвал договора и още повече апартамента е ипотекиран. Банката ще има ли някакви претенции при тези обстоятелства. Много ще съм благодарна на всички, които ми отговорят, защото до няколко седмици ще се консултираме с банката и искам да съм начсно какви са вариантите. Успех на всички.
питаща

Мнениеот младежа » 06 Окт 2005, 15:20

Нямаш никакви проблеми, да ти прехвърли част от имота,ставате съсобственици,няма да питаш никого. Но......си носишпоследиците, ако не се изплати кредита ....да бъде обявен на публична продан, но .....и тогава ще имаш повече права да го купиш/ останалата част/
младежа

Мнениеот гост-е » 06 Окт 2005, 15:40

Във Ваш интерес е част от недвижимия имот да Ви бъде прехвърлена от Вашият приятел, щом изплащате и Вие този кредит. Друг е въпроса, дали той желае да Ви прехвърли идеална част от имота, но пък щом Вие плащате.....
По принцип няма пречка ипотекиран имот, част от него или целият дори да бъде прехвърлен на трето лице. Ипотеката следва имота.
Отделен въпрос е, че обикновено в договорите за кредит съществува клауза, според която ипотекарния длъжник няма право да прехвърля имота до изплащането на кредита. Неизпълнението на това условие може да доведе до предсрочна изискуемост на кредита. Обикновено обаче банките не пристъпват до изпълнение, щом кредитът е редовен, т.е. се изплаща в сроковете.
Ако има нещо неясно питайте.
гост-е

Мнениеот питаща » 06 Окт 2005, 18:14

За това прехвърляне или каквото ще бъде говорим отдавна и поне от наша страна няма проблеми. Досега не съм останала в впечатления банката да се изявява в лоша светлина и винаги вноските са били внасяни на време. Благодаря много за отговорите и се надявам всичко да мине гладко.
питаща

Мнениеот Гост » 06 Окт 2005, 18:29

Уведомете предварително банката за намерението си и поискайте съгласието й.
Гост

Мнениеот vesselin_atanassov » 06 Окт 2005, 22:39

Бъдете внимателна-в случай,че станете съсобственик и не погасите задължението си към банката,последната предпочитателно ще се удовлетвори от имота,ако обаче сумата не стигне, то банката ще се насочи към друго ваше недвижимо имущество тъй като сте съсобственик удовлетворяването ще стане съразмерно дяла,който притежавате от имота!
Освен това банките имат лошия навик да цедират вземанията си,но щом не спадате към категорията "лоши длъжници"едва ли би се стигнало до там.
Според мен добър вариант би било при прехвърляне на част от собствеността,това да стане под отлагателно условие-едва след като се погаси цялото задължение към банката да станете фактически съсобственик.А вашият приятел да има вземане към вас в размера на онова,което бихте внасяли като вноски заедно с неговите при изплащане на кредита.

Бъдете здрави
vesselin_atanassov

Мнениеот ф » 07 Окт 2005, 10:38

колега, не се излагайте. как ще пристъпи банката към изпълнение в/у друго нейно имущество, когато тя не е и не става страна по договора.просто придобива имота с тежест
ф

Мнениеот ф » 07 Окт 2005, 10:38

колега, не се излагайте. как ще пристъпи банката към изпълнение в/у друго нейно имущество, когато тя не е и не става страна по договора.просто придобива имота с тежест
ф

Мнениеот slu4aen » 08 Окт 2005, 12:50

Тя придобива определена част от имота и ако цената на последния не удовлетвори банката,то последната насо4ва изпълнение с/у правата на кредитополу4ателя,това че г-цата не е страна по договора не я освобождава от отговорност в случай,че цената на имота не удовлетвори вземането.
slu4aen

Назад към Имотни казуси