- Дата и час: 28 Ное 2024, 18:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Vapros na tema ,,stroitelstvo"
|
|
39 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Това с нотариалната покана звучи сериозно и по-добре да си наемеш адвокат, който да ги движи тези неща. Още повече, ако решиш, че строителя наистина иска да шмекерува.
Според мен от особена важност е докъде е стигнал обекта. Ако апартаментите/магазините са вече продадени е почти невъзможно нещата да се върнат и сделката да се развали. Често те биват продадени, като на клиента се показва само същия този идеен проект.
Все пак трябва да отчетеш вероятността строителя да е коректен и просто в бързината да е подценил желанието и възможностите ти да разгледаш и оцениш проекта.
Идейния проект е идеен, защото не е подробен, но той трябва да обхваща цялата сграда в план и по височина. Изключение е плана на разпределението на типовия етаж, който е един за всички еднакви етажи. Той се изработва от архитекти, които се съобразяват с мнението на инженерите-конструктори и други специалисти. От една страна той е оформен, така че всеки грамотен човек да го разбира, но от друга за подробния му коментар е добре да се обърнеш към архитект или друго техническо лице.
Според мен от особена важност е докъде е стигнал обекта. Ако апартаментите/магазините са вече продадени е почти невъзможно нещата да се върнат и сделката да се развали. Често те биват продадени, като на клиента се показва само същия този идеен проект.
Все пак трябва да отчетеш вероятността строителя да е коректен и просто в бързината да е подценил желанието и възможностите ти да разгледаш и оцениш проекта.
Идейния проект е идеен, защото не е подробен, но той трябва да обхваща цялата сграда в план и по височина. Изключение е плана на разпределението на типовия етаж, който е един за всички еднакви етажи. Той се изработва от архитекти, които се съобразяват с мнението на инженерите-конструктори и други специалисти. От една страна той е оформен, така че всеки грамотен човек да го разбира, но от друга за подробния му коментар е добре да се обърнеш към архитект или друго техническо лице.
- dexter
- Младши потребител
kam Dexter
estestveno, che ste se obarna kam advokat - iskah predi tova da polucha niakakva jasnota dali sam prava ili ne. Ne iskah da se zadolbochavam tolkova, zastoto ne predpolagam, che niakopi bi go chel, no vse pak - obektat ne e stignal do niakade, tai kato miastoto e moe, stroiteliat niama ocheredeno pravo na stroej i bi do poluchil ako bih odobrila ideinijat proekt, koito kasae zialoto niasto i koito oste ne sam poluchila, vapreki, che otdavna, otdavna e iztelkl tozi srok.I sled kato mu kazah, che iskam po vzaimno sadlasie da prekratim dog. otnoshenija, tai kato do sega ne sam poluchila nisto, a sled tolkova vreme veche niamam interes, poluchavam prizovka .
estestveno, che ste se obarna kam advokat - iskah predi tova da polucha niakakva jasnota dali sam prava ili ne. Ne iskah da se zadolbochavam tolkova, zastoto ne predpolagam, che niakopi bi go chel, no vse pak - obektat ne e stignal do niakade, tai kato miastoto e moe, stroiteliat niama ocheredeno pravo na stroej i bi do poluchil ako bih odobrila ideinijat proekt, koito kasae zialoto niasto i koito oste ne sam poluchila, vapreki, che otdavna, otdavna e iztelkl tozi srok.I sled kato mu kazah, che iskam po vzaimno sadlasie da prekratim dog. otnoshenija, tai kato do sega ne sam poluchila nisto, a sled tolkova vreme veche niamam interes, poluchavam prizovka .
- Anita
При вас нещата нещо са наопаки.Останах със следното впечатление.Поправете ме ,ако бъркам.Подписвате предварителен договор,поставяте срок за изготвянето на идеен проект,преди да подпишете предварителния договор,вероятно ви е представена въпросната"неясна схема",вероятно на типов етаж,където вие сте направили избора на обекти.Идийния проект,представлява една грамада от чертежи,включваща много неща:хоризонтална ,вертикална планировка,изображение на всеки етаж,като се почне от сутерена,до покрив,ОВИ,ВиК и т.н.Работния го преповтаря,след направените корекции от съответните институции.Не може една схема на А4 да е идеен проект.
- Гост
Dogovor sas stroitel
Da - tochno taka e.Nisto drugo ne mi e bilo predstavjano. Obache sega poluchavam not. pokana, che ideinijat proekt mi e bil predstaven, i to v srok. Ama tova ne e viarno! Kakva zel bi mogal da presledva toi s tazi pokava - tova ne mi e jasno.
- Anita
Отговора на въпроса ще откриете,в клаузата за неустойка,включена в предварителния ви договор.Предполага се,че вашето поведение заплашва строителя,да не му прехвърлите правото на строеж.,съответно да подпишете окончателен договор.Сигурно има клауза във вашия предв.договор,каква неустойка дължите,ако не изпълните това си задължение. Теоритично той,строителя би могло да иска да ви вземе сумата по неустойката.Много по-вероятно е да иска да излезе сух от ситуацията със забавянето на идейния проект/за изработването на който също има срокове,които той не е спазил,т.е. опираме до вашите права в договора при неспазване на договора-вие знаете какво включват/. Предполагам,че той ще ви представи идеен проект,вече изготвен.Тук идва проблемът,че вие не желаете с този непочтен човек да работите повече,а за това как можете да излезете от ситуацията ,наемете си адвокат,който да ви поеме нещата.В заключение-ясно е ,че не ви е представил идеен проект,но затова,как може да го докажете-адвокат.Дано съм ви полезна,вашите позиции са защитени и ноеборими само от един перфектен предварителен договор.
- Гост
Абе аз четох, писах , ама се обърках...
Става въпрос за:
1) Твоя парцел, върху който ти искаш твоята самостоятелна къща и за тая работа си наела строителна фирма
или
2) Твоя парцел, върху който ще се строи голяма сграда и си го дала на строителна фирма срещу обезщетение - част от построеното?
Въобще дай повече подробности, защото иначе нищо конкретно не може да ти се каже.
Става въпрос за:
1) Твоя парцел, върху който ти искаш твоята самостоятелна къща и за тая работа си наела строителна фирма
или
2) Твоя парцел, върху който ще се строи голяма сграда и си го дала на строителна фирма срещу обезщетение - част от построеното?
Въобще дай повече подробности, защото иначе нищо конкретно не може да ти се каже.
- dexter
- Младши потребител
Kam GOST - mnodo vi bladodaria za informazijata - tochno tova me interesuvashe. Razbira se, che ste dam po - natatak nestata na advokat.
kam dexter
otstapvane pravoto na stroej srestu obestatenie.No az triabva da odobria zelija ideen proekt.Takav niama. Srokat otdavna mina.Predi dve sedmizi vse oste niamashe.Az obache niamam poveche interes, a sled segashnite izpalnenija - oste po - malko. I neustoiki ne sam iskala.Sega obache toi gi iska ot men.
kam dexter
otstapvane pravoto na stroej srestu obestatenie.No az triabva da odobria zelija ideen proekt.Takav niama. Srokat otdavna mina.Predi dve sedmizi vse oste niamashe.Az obache niamam poveche interes, a sled segashnite izpalnenija - oste po - malko. I neustoiki ne sam iskala.Sega obache toi gi iska ot men.
- Anita
Anita,
Предполагам, че имаш някой предвид като юридическа помощ.
И въпреки това - би ли оставила координати? Бих могъл да те донасоча към двама души <единият е архитект-строителен инженер, а пък другият е гений по ЗУТ <<да, така е, не се шегувам>> >. Те могат да ти помогнат страшно много!
Предполагам, че имаш някой предвид като юридическа помощ.
И въпреки това - би ли оставила координати? Бих могъл да те донасоча към двама души <единият е архитект-строителен инженер, а пък другият е гений по ЗУТ <<да, така е, не се шегувам>> >. Те могат да ти помогнат страшно много!
- lazar_petrov
- Младши потребител
kam Lazar Petrov - sorry, ne moga da ostavja koordinati - otkade da znam, che advokata na moja,,stroitel" ne se e vlkuchuil v ,,site"-a - toi si ima edin takav advokat, koito mu dava saveti kak da kaje na ,,chernoto" - "bialo":
Az veche dadoh sluchaja na advokat.
Sigurno niakoi den, ako se izmakna ot tazi istorija, ste imam nujda ot dobar arhitekt. No koga i kak ste stane tova...
Vse pak - blagodaria
Az veche dadoh sluchaja na advokat.
Sigurno niakoi den, ako se izmakna ot tazi istorija, ste imam nujda ot dobar arhitekt. No koga i kak ste stane tova...
Vse pak - blagodaria
- Anita
Ясно е, че случая със строителя ще го дадеш на адвокат, но според мен от особена важност за изхода от ситуацията е докъде са стигнали със самия обект. На място въобще нещо започнато ли е? Можеш да провериш в техническата служба и други учреждения какво е положението. Има ли скица, виза за проектиране, опитал ли се е да пробута в общината този идеен план или друг? Опитай се да се свържеш с проектанти, консултанти или други лица, които са ангажирани в този строеж, но не са от неговата фирма. Така ще можеш да го разбереш той на какво положение е...
- dexter
- Младши потребител
Zdravei, Dexter
Na terena niama nisto - gola poliana. - kakto si beshe i predi . Skiza niama - proverih. Niakakav proekt sniatam che ne bi mogal da probuta v obstinata, zastoto predi tova ne e li redno da go e probutal na men? Toi e predpriemach - ne znam s kakva firma raboti.
Spored men,toi e vaznameriaval da stroi nai - rano sledvastija stroitelen sezon. No tova ne me ustroiva.Zasto, vse - pak; sastestuvat srokove v edin dogovor?
Na terena niama nisto - gola poliana. - kakto si beshe i predi . Skiza niama - proverih. Niakakav proekt sniatam che ne bi mogal da probuta v obstinata, zastoto predi tova ne e li redno da go e probutal na men? Toi e predpriemach - ne znam s kakva firma raboti.
Spored men,toi e vaznameriaval da stroi nai - rano sledvastija stroitelen sezon. No tova ne me ustroiva.Zasto, vse - pak; sastestuvat srokove v edin dogovor?
- Anita
Ако нещата са такива, каквито ги описвате, бихте могли да развалите извънсъдебно договора поради неизпълнение /евентуално, забавено изпълнение, от което нямате интерес/.
- protekta
- Потребител
Mnogo blagodaria na vsichki, koito mi pomognaha sas savet.Tozi,,dialog"beshe mnogo vajen i polezen za men - dokazah si, che sam na pravilnija pat
- Anita
Гола поляна, нищо няма, той е предприемач, не му се знае фирмата... звучи ми по-скоро да е мошеник?! И все пак няма ли да му е по-изгодно да строи и да спечели от това вместо да те занимава с нотариални покани?! Опитай се някакси да разучиш от друго място той на какво положение е. Нямате ли някакви пресечни точки? Потърси в интернет или във вестниците/списанията дали не се продават жилища/офиси "в строеж" в същия този твой имот. Това е единственото, което се сещам да те посъветвам. Ако се предлага нещо подобно им се обади и попитай за подробности...
- dexter
- Младши потребител
kam Dexter - niama zasto da proveriavam - toi sam mi kaza, che e sklüchil predvaritelni dogovori na prodajba na badestite obekti i e vzel kaparo i sega mu go dalja. Ima li pravo - toi niama ucheredeno pravo na stroej.
- Anita
За да пристъпи едно лице /проектант/ към проектиране, то трябва да разполага с така наречените изхони данни, които се дават с Визата за проектиране. Редно е госпожо първо да го попитате има ли виза за проектиране. Че е една гола поляна няма значение. Означава само, че още нямата разрешение за строеж или имате обаче не сте започнали да го реализирате.
Като цяло, идейният проект не е кой знае какво. Има една голяма папка, в която са наслагани няколко по -малки - Вик част; Ел.част; Ови част, задължително архитектурна и конструктивна част. Представлява най - общо обяснителна записка. Дори няма снимки и чертежи
Като цяло, идейният проект не е кой знае какво. Има една голяма папка, в която са наслагани няколко по -малки - Вик част; Ел.част; Ови част, задължително архитектурна и конструктивна част. Представлява най - общо обяснителна записка. Дори няма снимки и чертежи
- Гост
Ами ако в тези папки - матрьошки са сгънати чертежите?
Сериозно: трудно ми е да си представя архитектурна или пък конструктивна част без чертежи!? Но няма невъзможни неща... Визата не е ли и тя чертеж по своята същност?!
Сериозно: трудно ми е да си представя архитектурна или пък конструктивна част без чертежи!? Но няма невъзможни неща... Визата не е ли и тя чертеж по своята същност?!
- dexter
- Младши потребител
Ako niakoj si spomnia nesto po mojata tema.
Imam vapros - mejduvremanno pratih not. zaveren otgovor na ,, moja stroitel", che se otkazvam ot dogovora poradi neizpalnenie ot negova strana. Advokat mi kaza, che nezavisimo ot negovata neizpravnost, toi moje vseki moment da iska vazbrana varhu imota mi - za da mi poprechi da do prodam na drug i da go blokira.Tova bi imalo davnost 5 god.
I az sega neprekasnato proveriavam imam li vazbrana. Ima li takava opasnost - triabva li da pobarzam da prodam imota si - vapreki che niamam namerenie - za da ne go blokita toi ?Vaprosnijat teren e mnogo apetiten , v mnogo dobra zona i toi ne bi iskal da ,,se otkaje bez boi":
Molia , daite mi savet
Imam vapros - mejduvremanno pratih not. zaveren otgovor na ,, moja stroitel", che se otkazvam ot dogovora poradi neizpalnenie ot negova strana. Advokat mi kaza, che nezavisimo ot negovata neizpravnost, toi moje vseki moment da iska vazbrana varhu imota mi - za da mi poprechi da do prodam na drug i da go blokira.Tova bi imalo davnost 5 god.
I az sega neprekasnato proveriavam imam li vazbrana. Ima li takava opasnost - triabva li da pobarzam da prodam imota si - vapreki che niamam namerenie - za da ne go blokita toi ?Vaprosnijat teren e mnogo apetiten , v mnogo dobra zona i toi ne bi iskal da ,,se otkaje bez boi":
Molia , daite mi savet
- Anita
39 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
|
|