начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Споразумение или прекратяване дело за съдебна делба.Разноски

Казуси за недвижими имоти

Споразумение или прекратяване дело за съдебна делба.Разноски

Мнениеот ivivanov1 » 02 Окт 2005, 00:55

Срещу съпругата ми и майка и бе заведено дело от брата на съпругата ми за съдебна делба на апартамент. Дяловете са съответно 1/6, 4/6 и 1/6. На предишните заседания беше назначено вещо лице. То изготви заключение - 80 кв.м. апартамент по 550Е/кв.м. Съда вече приключи със събирането на доказателства и може да произнесе решението си всеки момент. Едва сега се споразумяхме с ищеца да му изкупим дела чрез покупко-продажба а той да прекрати делото и поеме всички разноски по него.
Моля някой запознат с казуса да ми разясни как да действаме за да се прекрати делото и да се платят минимум разноски - напр. проста такса от 40 лв. според Тарифа №1, като се има предвид, че основанието в тарифата е различно от разпоредбата на чл.192, ал.5 ГПК и т.2 от Инстр.№18/1992г. за прилагане Тарифа №1.
Няма ли опасност след като изкупим неговия дял 1/6 чрез покупко-продажба и му го заплатим в брой той да не изпълни поетия ангажимент да прекрати делото и поеме всички разноски и такси по него. Необходимо ли е споразумение (или проектоспоразумение), има ли то законова форма или се изготвя в свободен текст? За коя част, върху каква стойност и какъв % ще е държавна такса?
ivivanov1
Нов потребител

Мнениеот Гост » 02 Окт 2005, 13:11

В рамките на висящото делбено дело можете да постигнете съдебна спогодба, която всъщност съставлява договор с всички реквизити - сума за уравнениия, срокове и пр. След като подпишете съдебно-спогодителния протокол - делото се прекратява от съда. Таксата в този случай е само 2%. Няма опастност той да не я заплати, ако в спогодителния протокол е записано, че той поема разноските, тъй като докато не представи документ, че ги е платил - съдът няма да му издаде препис от спогодбата.
Гост

Мнениеот Гост » 02 Окт 2005, 13:12

*опасност ;)
Гост

Мнениеот shisha » 02 Окт 2005, 16:05

Според мен трябва да уведомите съда, че сте прехварлили дела от 1/6 като представите договора за това и на база на това да искате прекратяване на производството за делба. Естествено няма как тогава да избегнете нотариална такса по прехварляне на дела, а може да поискате постигнатото от Вас споразумение да бъде одобрено от съда и тогава ще дължите по-малко-т.е.2 % от деловете Ви.
Разноските дотук ще останат както са направени-т.е. за експертизи и адвокати.
Какви точно разноски желаете да заплати този, който си продава или прехварля дела не ми е ясно? И друго-ако сте адвокат, а цитирате правни норми-кой ги дължи? И защо се опитвате да го изпързаляте надребно, щом е постигната спогодба във Ваш интерес?
shisha

Мнениеот ivivanov1 » 02 Окт 2005, 20:13

Не съм адвокат и смятам, че не не пързалям никого.
Идеята ми беше да се избегнат излишните разноски - 2% или 4% според Тарифа №1. Смятам, че законовото разпореждане за присъждането на разноските на страната която е загубила делото в случая е смешно защото не мога да си обясня как и каква печели ищеца благодарение на съда ( по-различно от съпругата ми например или тяхната майка).
Смятах да попитам и за възможността за спиране на делото - съгл. чл. 182, ал.1, а) ГПК, но днес следобед нашият роднина - ищец се обади да ни съобщи за пореден път, че се отказва от направеното между нас устно споразумение.
ivivanov1
Нов потребител

Назад към Имотни казуси