- Дата и час: 24 Ное 2024, 22:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
нужен ли е зпълнителен лист за публична продан след съдебна
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
нужен ли е зпълнителен лист за публична продан след съдебна
Имам един въпрос. След постановяване на съдебно решение за изнасяне на имот на публична продан при съдебна делба, нужно ли е да се иска издаването на изпълнителен лист? Доколкото знам, а и в учебника на Сталев пише, че не е нужно, а само с молба и съдебното решение, а когато отидох до изпълнителната служба ми заявиха, че трябва изпълнителен лист. Кой е прав?
- kaite
- Младши потребител
всъщност...
... Да! Това е константната практика на СИС.Съвета ми колега е да не си вдигате нервите, а да си пуснете молба за ИЛ. Не обсъждаме дали са прави или не, а каква е практиката им. Всеки път СИС ме удивяват, но честно казано предпочитам да гоня интереса на клиента си и бързина, от колкото да водя борба с "вятърни мелници"!
- gery
- Потребител
Наложената практика, като цяло, е да се иска изпълнителен лист и за публична продан на неподеляем делбен имот. Сталев смята, че изпълнителен лист не е необходим, т.е. решението за изнасяне на публична продан е пряко изпълнително основание. Моето мнение е, че Сталев е прав и наложената практика е порочна. Между другото посоченото от него решение на ВС 1151 от 1970 г. е доста издържано и опровергава и други недомислия в наложени практики на СИС: Да се връчва призовка за доброволно изпълнение на съделител при публична продан на неподеляем имот; да се извършва опис на имота; да се проверява отново собствеността (този въпрос вече е решен в от съответния съд); да се извършва задължително нова оценка (вярно е, че оценката в делбеното дело не е задължителна за изпълнителното производство, но би трябвало да се преценява доколко е актуална и да се прави нова само ако е необходимо). Това, което казвам лично аз като съдия изпълнител винаги съм спазвал и считам за правилно. Друг е въпроса, че май досега никой не ми е искал изнасяне на публична продан само с решение без изпълнителен лист въпреки, че бих го уважил.
- Гост
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|