начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

моля за компетентен съвет

Казуси за недвижими имоти

Мнениеот Гост » 29 Сеп 2005, 13:27

В допълнение - цитат от "Българско вещно право" на акад. Любен Василев, стр. 455: "Правото на строеж е тежест върху участъка земя, ограничение на собствеността върху мястото, установено в полза на друго лице... То е самостоятелен тип вещно право и с оглед на съпоставянето му с другите ограничени вещни права върху чужд имот - ползване..."
Аз съм дотук, защото вече смятам тия уточнения за безсмислени.
Гост

Мнениеот Диана » 29 Сеп 2005, 13:30

Докато при постройка, принадлежаща на собственика на мястото, съществува едно единствено право на собственост върху двата обекта - участъка земя и трайно свързананата с него постройка, при постройката върху чуждо място са налице три вещни права - правото на собственост върху постройката, право на собственост върху мястото и вещно право на строеж. Третото право опосредява отделното и паралелно съществуване на двете различни права на собственост, притежавани от двама различни собственици.
Диана

Мнениеот Гост » 29 Сеп 2005, 13:51

Знаете ли, макар и да изглежда, че се отклоняваме от темата, някои уточнения са важни, защото хората, които питат, могат да бъдат подведени.
Гост

Мнениеот АСД » 29 Сеп 2005, 13:54

Добре, приемам, че не съм прав.

Но въпросът е кой колко ще притежава от постройката след построяването й, ако предварително не се уговорят съсобствениците и респективно - съсобственикът да знае каква част от новата сграда да поиска.
АСД

Мнениеот Гост » 29 Сеп 2005, 14:22

мдааааааааааааааа...отдавна не бях срещал в този форум признението "не съм прав". евала на АСД, по-добре във форума отколкото на трета инстанция:)

та на въпроса - съсобственикът има право на справедливо обезщетение при ползване на общата вещ от другия съсобственик съобразно дела си - в случая 1/2 от ПАРЦЕЛА. Доколкото виждам е нужен договор между съсобственик 1, съсобственик 2 и строителя. Които не е доволен - има делба, изкупуване по чл. 33 или съд.
Гост

Мнениеот габи » 29 Сеп 2005, 15:11

не се излагайте и не смесвайте правото на строеж с правото на собственост върху земята, второто поглъща първото, така че съсобствениците ще притежават в равни части новопостроената сграда, разбира се ако такива са уговорките в договора, ако някоя от страните вложи повече, ще дължи на другата обезщетение.
габи

Мнениеот Гост » 29 Сеп 2005, 16:27

......................ако някоя от страните вложи повече, ще дължи на другата обезщетение..................................Габи
Гост

Мнениеот габи » 29 Сеп 2005, 16:53

а аз к'во съм написала?
габи

към scribtor

Мнениеот Гост » 30 Сеп 2005, 14:42

като съсобственици на земята при равни квоти, ще станете и съсобственици на построеното при равни квоти, освен ако не си учредите взаимно суперфиция, при което да уговорите нещо различно.

може ли scribtor да обясни какво има предвид. или някой, който намира смисъл в написаното.
Гост

Мнениеот Гост » 30 Сеп 2005, 16:17

Доколкото разбирам, Скрибтор има предвид, че взаимното учредяване на суперфиция може било да измени равните квоти, било направо да разпредели отделните обекти между съсобствениците. Пример от практиката на моето семейство: тримата съсобственици на поземления имот учредяват право на строеж на предприемач. За обектите, които ще получат в замяна на учредената суперфиция на строителя, тримата съсобственици си учредяват взаимно право на строеж за съответни обекти - апартаменти, магазини - като всеки отделен обект се запазва за определен собственик. Разбира се, в случая квотите поне приблизително се запазиха, но отделните (вече изградени) обекти вече не са съсобствени.
Гост

Мнениеот scribtor » 01 Окт 2005, 01:55

Anonymous написа:Доколкото разбирам, Скрибтор има предвид, че взаимното учредяване на суперфиция може било да измени равните квоти, било направо да разпредели отделните обекти между съсобствениците.

Точно това имам предвид.
Аватар
scribtor
Потребител

Предишна

Назад към Имотни казуси