начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

моля за компетентен съвет

Казуси за недвижими имоти

моля за компетентен съвет

Мнениеот объркан съсобственик » 22 Сеп 2005, 01:20

Уважаеми юристи,
От време на време посещавам този форум и ми прави впечатление, че тук човек може да получи компетентна информация, затова ви моля да ми помогнете със съвет.

Аз и още един, сме съсобственици на имот - парцел с двуетажна стара къща.
Той има 1/2 ид.ч. от двора, целия втори етаж от къщата и 1/2 ид.ч. от първия етаж на къщата.
Аз имам 1/2 идеална част от двора и 1/2 ид.ч. от първия етаж.
Преди време другия съсобственик освидетелства къщата като опасна и негодна и със заповед на кмета бяхме задължени да я премахнем. Аз не предприех нищо, понеже не исках да се събаря къщата, но съсобственика ми я събори в изпълниние на заповедтта на кмета.
Сега съм при свършен фокт и ще трябва да се строи.
По план обаче се предвижда триетажна сграда, като проектанта каза, че могат да се направят пет араптамента и три гаража.

Въпросите ми са:
Какви права ще имам върху новопостроената къща - 1/2 ли? - съгласно правата ми върху земята, или 1/4?- съгласно правата ми върху къщата /тъй като на практика 1/2 ид.ч. от първия етаж на старата къща се равнява на 1/4ид.ч. от цялата./.
Как ще се определи, дали да получа два малки апартамента, или голям апартамент и гараж. Строителството ще се осъществи от другия съсобственик, а на мен ми предлагат обезщетение.
Мога ли да претендирам за обезщетение, с различни обекти, от тези, които ми са предлагат.

Предварително Ви благодаря!
объркан съсобственик

Мнениеот alex4o » 28 Сеп 2005, 15:47

Според мене ще имате 1/2 ид.части от пъвия етаж на новата къща, толкова колкото сте имали и 1/2 ид.ч. от двора
имайте предвид че тази ваша част е оценяема и вие не можете да претендирате за повече отколкото сте притежавали, но все пак всичко е въпрос на договорки със другия съсобственик, но след като строителството ще се извърши със средства на дрругия съсобственик вие ще бъдете обезщетен със апартамент или друг обект от новото строителство
alex4o
Потребител

Мнениеот alex4o » 28 Сеп 2005, 15:47

Според мене ще имате 1/2 ид.части от пъвия етаж на новата къща, толкова колкото сте имали и 1/2 ид.ч. от двора
имайте предвид че тази ваша част е оценяема и вие не можете да претендирате за повече отколкото сте притежавали, но все пак всичко е въпрос на договорки със другия съсобственик, но след като строителството ще се извърши със средства на дрругия съсобственик вие ще бъдете обезщетен било със апартамент или със друг обект от новото строителство
alex4o
Потребител

Мнениеот Гост » 28 Сеп 2005, 20:39

Имате право на половината от новия строеж.
Гост

Мнениеот предния гост » 28 Сеп 2005, 20:40

Тъй като, обаче, ще строи той, обезщетението Ви ще бъде по-малко от 1/2 . Въпрос е на договорка с него.
предния гост

Мнениеот пак аз » 28 Сеп 2005, 22:54

Anonymous написа:Имате право на половината от новия строеж.

Моля Ви да ми поясните, че не съм сигурен дали съм разбрал добре.

А ако имам право на половината строеж, това какво ще рече - на половината от цялата постройка ли? Тогава излиза, че е станало по- добре, че съсобственикът ми е съборил сградата - защото на практика, преди събарянето - парцелът беше почни напълно застроен и аз ползвах само 1/2 от първия етаж, а сега ще имам право да ползвам половината от сградата, която както казах ще бъде с пет апартамента и три гаража.
И още, казвате, че е въпрос на договаряне - това предполага ли да сключим някакъв договор предварително, според който да си разпределим сградата още преди да е построена?
пак аз

Мнениеот no name » 28 Сеп 2005, 23:03

Според мен щом имате 1/2 от парцела имате право на 1/2 от новата застроена площ. Вие сте притежавали по-малка част от старата постройка вероятно по силата на прехвърлителна сделка (продажба, наследство или учредено право на строеж), но това е касаело старата сграда, която вече е погинала и сега съответно при строеж на нова сграда имате същите права като другия съсобственик на парцела- в съответствие с договорените условия с инвеститора или изпълнителя на новата сграда и двамата ще имате право на еднакво количество застроена площ.
no name

Мнениеот scribtor » 28 Сеп 2005, 23:40

И аз така мисля - в смисъл като предходния.
Старата постройка ще е погинала, а дори да приемем, че имате право на строеж/в смисъл да я построите наново при погиване/, то същото ще се сведе единствено до построяването на сграда с обема на съборената. При тази хипотеза, мисля, че правата ви на собственост върху постройката, биха се запазили по- старому
От казуса разбирам, че новата постройка ще е в друг обем - застроена площ, височина, а можи би и конфигурация, което ще доведе, според мен, до приложение на чл. 92 от ЗС, т.е като съсобственици на земята при равни квоти, ще станете и съсобственици на построеното при равни квоти, освен ако не си учредите взаимно суперфиция, при което да уговорите нещо различно.
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот Георги Боянов » 29 Сеп 2005, 11:26

Чл.30. (изм.,ДВ,бр.31 от 1990 г.)
(1) Правото на собственост може да принадлежи на две или повече лица - държавата, общините и други юридически или физически лица.
(2) Частите на съсобствениците се считат равни до доказване на противното.
(3) Всеки съсобственик участвува в ползите и тежестите на общата вещ съразмерно с частта си.

Чл.31. (1) Всеки съсобственик може да си служи с общата вещ съобразно нейното предназначение и по начин да не пречи на другите съсобственици да си служат с нея според правата им.
(2) Когато общата вещ се използува лично само от някои съсобственици, те дължат обезщетение на останалите за ползата, от която са лишени, от деня на писменото поискване.

Чл.32. (1) Общата вещ се използува и управлява съгласно решението на съсобствениците, притежаващи повече от половината от общата вещ.
(2) Ако не може да се образува мнозинство или ако решението на мнозинството е вредно за общата вещ, районният съд по искане на който и да е от съсобствениците решава въпроса, взема необходимите мерки и ако е нужно, назначава управител на общата вещ.

щом къщата /вещта/ е погинала не могат да се черпят каквито и да е вещни права за в бъдеще, основавайки се на правото на собственост върху нея! имате право на обезщетение на базата, че притежавате 1/2 от парцела и нямате никакво право на обезщетение, в случай, че притежавахте само 1/2 право на собственост върху къщата.
Георги Боянов

Мнениеот АСД » 29 Сеп 2005, 11:34

Тъй като сте имали 1/4 ид.ч. от цялата къща, толкова ще имате и от новия строеж (мисля, че в случая трябва да се разграничи провото на собственост върху земята и правото на собственост върху постройката - право на строеж).

Тъй като новата сграда ще се строи със средства на другия собтсвеник - то и вие ще получите по-малко от 1/4 от новата сграда.

Но все пак - всичко е въпрос на договорка.
АСД

Мнениеот Гост » 29 Сеп 2005, 12:26

Глава VI
ВЕЩНИ ПРАВА ВЪРХУ ЧУЖДА ВЕЩ
Чл.55. Вещни права върху чужда вещ, доколкото те са предвидени в законите, могат да се придобиват или учредяват с правна сделка, по давност или по други начини, определени в закона.

1. Право на ползуване

......................

2. Собственост върху постройка

Чл.63. (1) Собственикът може да отстъпи на друго лице правото да построи сграда върху неговата земя, като стане собственик на постройката.
(2) Също така собственикът на земята може да прехвърли отделно от земята собствеността върху вече съществуващата постройка.
(3) Собственост върху постройка, отделно от земята под нея, може да се създаде и чрез доброволна делба.
Чл.64. Собственикът на постройката може да се ползува от земята само доколкото това е необходимо за използуването на постройката според нейното предназначение, освен ако в акта, с който му е отстъпено правото, е постановено друго.
Чл.65. Когато правото на собственост върху постройка е установено със срок, след изтичането на срока собствеността върху сградата преминава безвъзмездно върху собственика на земята.
Чл.66. (1) (пред. чл.66,ДВ,бр. 33 от 1996 г.) Собственикът на постройката може да я продаде на трето лице при съответно приложение разпоредбите на чл.33.
(2) (нова,ДВ,бр.33 от 1996 г.) Правото на строеж не се погасява, ако постройката или част от нея погине, освен ако в акта за учредяването е предвидено друго.
(3) (нова,ДВ,бр.33 от 1996 г.) Предмет на правото на строеж може да бъде и строеж под повърхността на земята.
(4) (нова,ДВ,бр.33 от 1996 г.) Право на надстрояване и право на пристрояване се учредява за надстрояване, съответно пристрояване на съществуваща сграда.
Чл.67. (1) (изм.,ДВ,бр.31 от 1990 г.) Правото да се построи сграда върху чужда земя (чл.63, ал.1) се погасява в полза на собственика на земята по давност, ако не се упражни в продължение на 5 /пет/ години.

правото на строеж е вещно право върху чужда вещ. при съсобственост може ли единият съсобствение да отстъпи правото на строеж на другия съсобственик - не може. затова се прилага института на обезщетението:

Когато общата вещ се използува лично само от някои съсобственици, те дължат обезщетение на останалите за ползата, от която са лишени, от деня на писменото поискване.

възможно ли е да имам право на собственост върху земя и да си учредя право на строеж на постройка върху нея - не може.

възможно ли е да имам право на собственост върху земя и да имам право на собственост върху постройката - може.

4. Приращения
Чл.92. Собственикът на земята е собственик и на постройките и насажденията върху нея, освен ако е установено друго.

чл. 55 от ЗС е категоричен - Вещни права върху чужда вещ, доколкото те са предвидени в законите, могат да се придобиват или учредяват с правна сделка, по давност или по други начини, определени в закона.

извод - за право на строеж, учредено между съсобственици не можем да говорим. говорим за право на собственост в режим на съсобственост.

Моля, АСД да се обоснове относно:

Тъй като сте имали 1/4 ид.ч. от цялата къща, толкова ще имате и от новия строеж (мисля, че в случая трябва да се разграничи провото на собственост върху земята и правото на собственост върху постройката - право на строеж).
Гост

Мнениеот АСД » 29 Сеп 2005, 12:51

Ще се опитам да се обоснова по два начина - правно и житейски:

1. Сам си посочил чл.63 ал.2 и чл.66 ал.2

2. Ако един жилищен блок погине, без собствениците на земята /най-чест общината/ да са продали изрично и идеални части от земята на всеки един от собствениците на апартаменти, то те нямат ли право на строеж при определени квоти и няма ли да могат да построят същия жилищен блок и да получат същите по квадратура обекти. Смяташ ли, че общината ще стане собственик на блока по приращение. Няма логика. И още нещо: ако се построи постройка със същата квадратура - кой колко ще получи от новата : по 1/2 като съсобственици на земята, или всеки ще получи същите обекти, коити е притежавал преди събарянето на сградата.

В конкретния казус има препокриване на собственик на земята и на постройката, но квотите са различни.

Друг е въпросът, че без съгласието на съсобствениците на земята, няма да може да се построи сграда по-голяма от тази, която е погинала.
АСД

Мнениеот АСД » 29 Сеп 2005, 12:53

И още нещо:
1. Правото на строеж не е вещно право върху чужда вещ.
2. Тук не става въпрос за обезщетение за ползване на съсобствен имот.
АСД

Мнениеот Гост » 29 Сеп 2005, 13:00

АСД написа:И още нещо:
1. Правото на строеж не е вещно право върху чужда вещ.

Я! Че какво е тогава?
Гост

Мнениеот АСД » 29 Сеп 2005, 13:03

Право на собственост върху постройка /твоя собствена, а не чужда/, построена върху чужда земя
АСД

Мнениеот Гост » 29 Сеп 2005, 13:05

Аха. А докато я построиш тая постройка? Като право на собственост върху бъдеща вещ ли ще го определиш?
Гост

Мнениеот АСД » 29 Сеп 2005, 13:09

правото на строеж си е вещно право, но не върху чужда вещ, а да се построи в чужд имот - има разлика все пак.

За сравнение - правото на ползване вече е вещно право върху чужда вещ.
АСД

Мнениеот Гост » 29 Сеп 2005, 13:17

Значи - хем имаш право да строиш в чужд имот, хем това не е право, което засяга собствеността на тоя чужд имот.
Гост

Мнениеот АСД » 29 Сеп 2005, 13:25

Забележката ми беше чисто формална, бих казал догматична.

Естествено, че се засягат и чужди права, но това не значи, че е вещно право върху чужда вещ.

Е, за да съм коректен, трябва да кажа и още нещо: собтсвеникът на постройката може да се ползва от земята, доколкото това е необходимо да си служи с постройката, но не това е същината на правато на строеж.

Мисля, че този спор вече е излишен и досаден. Много се отклонихме от основната тема.
АСД

Мнениеот Гост » 29 Сеп 2005, 13:26

АСД,

правото на строеж е вещно право върху чужда вещ.
съдържанието на правото на строеж е да се построи сграда върху чужда земя.
не можеш да обясняваш правото на строеж като право на собственост върху постройка върху чужда земя - не си наясно с терминологията.
Гост

Следваща

Назад към Имотни казуси