начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

право на собственост върху имота

Казуси за недвижими имоти

право на собственост върху имота

Мнениеот Гост » 16 Сеп 2005, 17:28

В предложения ми от строителната фирма предварителен договор,има клауза за прехвърляне на право на собственост върху УПИ ,върху който се строи жилищната сграда,пропорционално на идеалните части от общите части на сградата за всеки обект с изключение на тези,които са останали моя собственост.Не е ли редно това да стане най-рано на акт 15.Адвокатът ми ме съветва да впишем срок два месеца след въвеждане на сградата в експлоатация.Моля помогнете !
Гост

otg

Мнениеот harmaiani » 28 Сеп 2005, 16:41

Колкото по-дълго си държите земята, по - добре.
harmaiani

Мнениеот Гост » 28 Сеп 2005, 16:53

Правилно Ви съветва адвокатът Ви. Доверете му се. Така се случи, че семейният ми парцел беше застроен по тази схема. Блокът е в експлоатация година и половина и все още никой не напира да си получи собственост върху земята. Макар че семейството ми не възразява.
Гост

Мнениеот Гост » 28 Сеп 2005, 20:29

Доверете се на адвоката си! Разумно Ви съветва.
Гост

Re: право на собственост върху имота

Мнениеот scribtor » 28 Сеп 2005, 23:01

Anonymous написа:В предложения ми от строителната фирма предварителен договор,има клауза за прехвърляне на право на собственост върху УПИ ,върху който се строи жилищната сграда,пропорционално на идеалните части от общите части на сградата за всеки обект с изключение на тези,които са останали моя собственост.

Не мога да разбера кой на кого ще прехвърля правото на собственост.
Нещо въпросът е неясен за мен. Ако искаш поясни и аз ще се включа.
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот Гост » 01 Окт 2005, 10:06

Благодаря за съветите.Към SCRIBTOR!Става въпрос за прехвърлянето от мен,възложителя на изпълнителя на идеалните части от правото на собственост върху УПИ,пропорционално на идеалните части от общите части на сградата за всеки обект,с изключение на тези,които са останали моя изключителна собственост.Притеснява ме това,че ако прехвърля част от земята на АКТ15,строежът може да замре.Вярно има неустойки,но това означава да тръгнат дела и т.н.,а аз искам да имам жилище,в което да живея.
Гост

Мнениеот scribtor » 03 Окт 2005, 00:04

Ако се стигне до разваляне на договора, поради неизпълнение, по- добре да си собственик на земята. Това го казвам много схематично, тъй като е дълго да обясняване.
Собственикът на земята има право на надстрояване и пристрояване- сега си един, а иначе ставате повече и евентуално за в бъдеще при желание и възможност за надстрояване или пристрояване, или изграждане на друга постройка в УПИ, ще трябва взаимно да си давате съгласие - отстъпвате право на строеж.

Включи в договора, ясни срокове, в които трябва да приключи проектирането - то никога не се знае колко ще продължи, но все пак опитай да визираш някакъв поне определяем срок.
Това за срока на строителството предполагам, че сте го направили;
Включи клауза според която, ако строежът не се осъществи до определен срок, в определена степен и т.н., да се счита, че интересът от сделката ти е отпаднал или поне за несвършената част и че имаш право да искаш разваляне. Това в случай, че строежът се закучи много и искаш да развалиш договора - трябва да доказваш че вече нямаш интерес, а това е трудно. Освен това при тази хипотеза, за да достроиш, ще ти бъде много по-лесно, ако само ти си собственик на земята.
Можеш да обвържеш договора с прекратително или отлагателно условие, вкл. и касаещо продажбата на ид.ч. от земята, но най-вероятно строителят няма да иска.

И все пак -да не дава Господ да влизаш в съд!
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот Гост » 03 Окт 2005, 15:54

Scribtor,много ти благодаря.Това,което ме съветваш съм го направила,има ясни срокове за всеки етап от проектирането и строителството.Да се надявам,че няма да имам проблеми!
Гост

Назад към Имотни казуси