начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Vapros na tema ,,stroitelstvo"

Казуси за недвижими имоти

Мнениеот Anita » 28 Сеп 2005, 12:01

Zdraveite!Bi li mogal niakoi da mi pomogne sas savet.

Sobstvenik na teren sam i sam v dogovorni otnoshenija sas stroitel. Toi triabva da mi predstavi ideen proekt za odobrenie.Toi mi predstavi niakakvi cherteji na chast ot vatreshnoto razpradelemnie, no ne znam tova dostatachno li e. Vaprosat mi e - kakvo predstavliava i kakvo triabva da sadarja edin ideen proekt(spored dogovora, az , kato sobstbenik, triabva da odobria proekta na zelija teren).Kakvo bi triabvalo da mi predstavi toi za odobrenie? Blagodaria Vi predvaritelno .
Anita

Мнениеот alex4o » 28 Сеп 2005, 15:24

Чл. 15. (1) от Наредба №8 за обема и съдържанието на устройствените схеми и планове - Идейният проект се изработва в съответствие със скицата (визата) за проектиране и със заданието за проектиране (договора за проектиране).
(2) Когато няма изработено задание за проектиране, идейният проект изпълнява и ролята на задание за следващата фаза на проектиране.
(3) Обхватът и съдържанието на идейния проект трябва да бъдат достатъчни за ползването му:
1. като основа за изработване на следващата фаза на проектиране;
2. за избор на архитектурно-пространствено решение, строително-конструктивно решение, инсталационни и технологични решения, системи за безопасност и др., когато такива се изискват със заданието за проектиране (договора за проектиране);
3. за нуждите на съгласуването - при условията и по реда на чл. 141 ЗУТ.
Чл. 16. (1) Идейният проект може да се изработва в една или повече проектни части в зависимост от вида, характера, сложността и спецификата на съответния обект и неговите подобекти, както следва:
1. за обекти, за които определяща и водеща е архитектурната част на проекта - част архитектурна, самостоятелна или придружена от част конструктивна, необходимите инсталационни части, геодезическа част, технологична част и др.;
2. за обекти, за които определяща и водеща е конструктивната част на проекта - част конструктивна, самостоятелна или придружена от част архитектурна, необходимите инсталационни части, част геодезическа, част технологична и др.;
3. за обекти, за които определяща и водеща е технологичната част на проекта - част технологична, самостоятелна или придружена от част архитектурна, конструктивна, необходимите инсталационни части, част геодезическа и др.;
4. за обекти, за които определяща и водеща е съответна част на проект за техническа инфраструктура - съответната част на техническата инфраструктура (за външни водоснабдителни и/или канализационни мрежи, за електроснабдителни и/или електрозахранващи мрежи, за топлоснабдителни и/или разпределителни мрежи, за газопреносни и/или газоразпределителни мрежи, за хидромелиоративни системи, за пътища, за железопътни линии и др.), самостоятелна или придружена от част конструктивна, геодезическа и др.
(2) За паметници на културата се изработва част консервация, реставрация и експониране.
Чл. 17. Идейният проект може да се разработва във варианти на проектните решения.
Чл. 18. (1) Всяка част на идейния проект включва:
1. чертежи, които изясняват предлаганите проектни решения в следните препоръчителни мащаби:
а) ситуационно решение - в М 1:500 или М 1:1000;
б) разпределения, разрези, фасади - в М 1:100 или М 1:200;
в) други чертежи - в подходящ мащаб, в зависимост от вида и спецификата на обекта;
2. обяснителна записка, поясняваща предлаганите проектни решения и съответствието им с изискванията на чл. 169 ЗУТ за безопасна, сигурна, здравословна и достъпна за всички среда;
3. изчисления, обосноваващи проектните решения, които се включват по преценка на проектанта, или когато се изискват със заданието за проектиране (договора за проектиране).
(2) Отделни части на идейните проекти могат да включват и макети, мостри, фотомонтажи, компютърна анимация и др.
alex4o
Потребител

Мнениеот alex4o » 28 Сеп 2005, 15:29

Уффф грешка чл.15 от Наредба №4 за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти
alex4o
Потребител

Мнениеот alex4o » 28 Сеп 2005, 15:30

Чл. 2. (1) Инвестиционните проекти могат да се възлагат и изработват в следните фази на проектиране:
1. идеен проект;
2. технически проект;
3. работен проект (работни чертежи и детайли).
(2) Еднофазно във фаза технически проект или работен проект се изработват инвестиционните проекти за обекти, които не са сложни във функционално, технологично и/или инсталационно отношение.
(3) Двуфазно инвестиционните проекти могат да се изработват във фази: идеен и технически проект, идеен и работен проект или технически и работен проект.
(4) Трифазно във фази идеен, технически и работен проект (работни чертежи и детайли) се изработват инвестиционните проекти за сложни или комплексни обекти.

Чл. 3. (1) Обхватът на инвестиционните проекти в зависимост от вида, предназначението, големината и местоположението на проектираните обекти и изискванията към проектните решения може да включва следните проектни части:
1. части за архитектура и конструкции:
а) архитектурна;
б) интериор и обзавеждане;
в) конструктивна;
2. части за инсталации и мрежи на техническата инфраструктура:
а) водоснабдяване и канализация;
б) електрическа (електроснабдяване, електрообзавеждане и електрически инсталации);
в) топлоснабдяване, отопление, вентилация и климатизация;
г) топлотехническа ефективност;
3. части за устройство на прилежащия към обекта терен:
а) геодезическа (трасировъчен план и вертикална планировка);
б) паркоустрояване и благоустрояване;
4. част технологична;
5. част проект за организация и изпълнение на строителството;
6. част организация и безопасност на движението;
7. други проектни части при сложни и комплексни обекти:
а) обща обяснителна записка;
б) генерален план;
в) сметна документация;
8. проектни части при специфични обекти:
а) консервация, реставрация и експониране на паметниците на културата;
б) земна основа.

Чл. 4. Инвеститорът определя и възлага фазите на проектиране и частите на проекта за всяка отделна фаза в зависимост от вида и спецификата на обекта. При възлагане на частите на проекта се спазват изискванията за задължителен минимален обхват по чл. 144, ал. 1, т. 3 от Закона за устройство на територията (ЗУТ).
alex4o
Потребител

Мнениеот Anita » 28 Сеп 2005, 16:48

Blagodaria za izklüchitelno izchetpatelnijat otgovor.
A po - konkreten otgovor bih li mogla da polucha?
Anita

Мнениеот Гост » 28 Сеп 2005, 16:51

Най-добре се срещнете лично със специалист.
Гост

Мнениеот Anita » 28 Сеп 2005, 17:03

Blagodatia za saveta - naistina ste prav. Beshe edin opit ot moja strana da polucha niakakva informazija, no zapochnah da se samniavam v sobstvenata si inteligentnost.
Anita

Мнениеот Гост » 28 Сеп 2005, 17:06

Не, чакайте малко. Никой не би следвало да се съмнява във Вашата интелигентност. От практиката си дотук обаче съм се научил, че някои въпроси могат да се решат само чрез личен контакт. И не може всеки да знае всичко. И аз затова си купувам хляб, а не го пека :)
Гост

Мнениеот Anita » 28 Сеп 2005, 17:15

Pak ste prav.
E, vse pak - opitah.
Anita

Мнениеот alex4o » 29 Сеп 2005, 10:18

При всички случаи Вие трябва да подпишете проектите. Не се притеснявайте при всички положения преоктите ще бъдат одобрявани и от гл. архитект на района и от РЕСУТ така че ако те имат някакви забележки ще трябва да ги изпълните, т.е. пректанта ще трябва да ги изпълни.
Явно е че при вас проектирането ще бъде двуфазно или трифазна, т.е. ще съдържа
1. идеен проект
2. технически проект
3. работен проект/черетежи и детайли/
Всички тези части от праекта ще трябва да ги подпишете като възложител
Изейния проект е основа за следващите фази в проектирането
Всяка част на идейния проект вкл.
1. чертежи, които изясняват предлаганите проектни решения в следните мащаби: ситуационно решение - 1:500 или 1:1000; разпределения, разрези, фасади - в М1:100 или 1:200
2. обяснителна записка, поясняваща прилаганите проектни решения
3. изчисления
alex4o
Потребител

Мнениеот Anita » 29 Сеп 2005, 11:00

Mnogo blagodaria za otgovora.Ste se opitam oste po - konkretno da zadam vaprosa si - ako bihte mi otgovorili na nego.
Vaprosat mi ne e prinzipen - az imam spor sas stroitelia - toi tvardi, che mi e predstavil ideen proekt, koito az triabva da odobria ;a az - che tova ne moje da e dostatachno. Az sam poluchila za odobrenie nejasen chertej na vatreshno razpredenie(fax) i kak bi izglejdala gore - dolu vizualno chast ot sgradata.Ostanaloto, spored nego, se povtarialo, niamalo nijda da mi se predstavia.Iskam da se orientiram - koi e prav, predi da se konsultiram s advokat.
Blagodaria predvaritelno.
Anita

Мнениеот Гост » 29 Сеп 2005, 12:21

Вие до сега подписвалил ли сте някои части от проекта?
Вие следва да подписвате оригиналния проект, а не някакви си факс разпечатки. Подписа се полага върху специален печат. Имайте предвид че без вашия подпис няма да бъдат приети тези проекти. Не виждам обаче какво ви притеснява, може би не мога да разбера точно въпроса ви.
Гост

Мнениеот Anita » 29 Сеп 2005, 13:21

Problamat mi e za pritesnenie, no az ne iskah da bada podrobna, zastoto ne viarvah, che niakoi bi go prochel.
S nai - malko obiasnenija - Srokat , po dogovor za predavane na ideinija proekt otdavna e iztekal. Az dam poluchila samo tazi skiza po fax, na kojato vednaga otgovorih, che ne e jasna - az imam pravo da znaja kak ste izglegda zelijat proekt . Nikakva reakzija ot negova strana.Sled kato kazah, che pri tova polojenie ne vijdam nikakvi badesti otnoshenija, poluchavam prizovka, not, zaverena, che sam neizpravnata strana po dogovora, tai kato oste predi dalgo vreme mi bil dal proekta - i ako ne se javia nezabavno da go odobria, ste me sadi za neustoiki.Tova ne e viarno - niama takav proekt, osven tazi nejasna skiza . na vatreshno razpredelenie i kade e üg i sever.
Nisto ne sam podpisvala do sega, tai kato nisto ne mi e predstavjano. A ako ne odobria proekta? Otdelen vapros, che ako toi oste v nachaloto postapva po tozi nachin, kakvo bi me ochekvalo v badeste?
Anita

Мнениеот Гост » 29 Сеп 2005, 13:35

Moje bi pak ne zadadoh jasno vaprosa si -
Iskah da znam - kak bi izglegdal edin ideen proekt i kakvo bi sadarjal v parvionachalnija si vid - kogato bi mi bil predlojen za odobrenie?

Kak moga da dokaja, che ne mi e predstavian nikakav proekt?
Az ne sam neizpravna strana v sluchaja, no samo po sadeben pat li moga da go dokaja?
Гост

Мнениеот Anita » 29 Сеп 2005, 13:37

obarkah se - prednijat vapros beshe ot men.
Anita

Мнениеот gergana » 29 Сеп 2005, 13:44

Ако това, което пишете е вярно и не сте подписвали нищо, според мен строителя нещо блъфира и нямате повод за притеснения в един съдебен спор. Той ще следва да докаже, че има изготвен идеен проект, като го представи по делото, и че същият ви е бил представен за одобрение, което може да се удостовери по безспорен начин само с подписан от Вас документ /прим. премо-предавателен протокол/. Другия начин е със свидетели, ама тях съдът много-много не ги брои за доказателство
gergana

Мнениеот Anita » 29 Сеп 2005, 14:19

Tova koeto pisha e viarno.Znaja, che blafira - toi opita i drugi varijanti - , ne usia, i sega se e sprial na tozi.No az sam sigurna, che toi vinagi bi nameril dvama ,,svideteli".
Dokolkoto sam usvedomena, samo izpravnata stranea po dogovora ima pravo da iska predvaritelnijat dogovor da stane okonchatelem.S tozi negov hod toi stava izpravna strana, nali?e; NE E LI NESPRAVEDLIVO?
Anita

Мнениеот Anita » 29 Сеп 2005, 14:48

Bih iskala da zadam oste edin vapros -
Proekt niama, osven vaprosnata skiza - opisah ja veche.
Vazmojno li e, ako se stigne do sad - koeto mai e sigurno, toi da podgotvi niakakav proekt, za da ne zagubi deloto, koito da tvardi, chrez ,,svideteli" che mi e predtavil?
Veche mai vsichko moga da ochakvam, sled poslednoto mu tvardenie.
Anita

Мнениеот xxx » 30 Сеп 2005, 08:44

Защо въобще се занимавате със строителя за проектите.Аз минах по този път.Първо отидох при архитект и му казах какво искам,т.е разпределението на етажите като стаи,кухни,бани и т.н.Той видя парцелът даде ми съвети и ми изготви идеен проект.Това са чертежи с разпределението и сътветните размери.Много е важно да определите сама квадратурата на помещенията!защото вие ще живеете там.Имаше разминаване с моите идеи и ми подготви друг проект.След като го одобрих,той пристъпи към изготвяне на конструктивен,ОВИ,ВИК и ел.проектите.Подадах ги в общината,бяха одобрени и след това си намерих строителна фирма за изпълнение на проекта.Процесът на стоеж е много изнервящ и никога не оставяйте строежа без контрол,ако имате познат конструктор го помолете задължително да види как се правят носещите колони и плочите преди да бъдат изляти за да не се окаже че е спестено от необходимото желязо в тях.Най-добрият вариант е фирмата да ви направи само грубият строеж,а след това си намерете сами ел.,ВИК и ОВИ фирми,защото фирмата строител е посредник за това и ви излиза по-скъпо.Намерете си сами и фирмите за дограма.Най-трудното идва след грубият строеж.Ако имате здрави нерви ще се справите.Успех
xxx

Мнениеот Anita » 30 Сеп 2005, 09:23

Az mnogo otdavna stignah do sastoto zaklüchenie.Obache - predi tova triabva da se izmakna ot situazijata, v kojato sam.Kakvoto i da mi kostva tova.
Blagodaria vi . i az se nadiavam na uspeh.
Anita

Следваща

Назад към Имотни казуси