Колеги имам няколко въпроса по следния казус:
Решение на ОЗСГ за ПРИЗНАВАНЕ правото на собственост на наследниците на А в съществуващи /въстановими/ стари реални граници на имот по КП от 1960. Посочен е номерът на имота и границите по плана от 1960. Понастоящем имотът попада в селищно образувание, за което няма изработен план на новообразуваните имоти. Имотът е с площ от 3 дка. Наследниците са 6. Въвод във владение няма. По комбинирания план на местността имотът обхваща части от имоти и път.
Трима от наследниците желаят да продадат ид. си части от имота.
Въпроси:
1. Възможно ли е с предварителен договор след предлагане на останалите наследници на закупят ид. части Третото лице/купувач/ да закупи имота, като ведно с предварителния договор, наследниците/продавачи/ му предоставят и пълномощно, с което в последствие/след изработването на плана на новообр. имоти / той да си го прехвърли. Разбира се пълномощното ще е без право на оттегляне.
2. Възможно ли е да се впише предв. договор след като скица и дан. оценка не могат да бъдат издадени.
3. Може ли като страна по предварителен договор 3тото лице/купувач/ да участва в съдебна делба на имота/ като ищец или ответник/
4. Как следва да бъде записан имота в регистъра на собствениците към плана на новообразуваните имоти - като собственост на насл-те на А. или на 3ма от насл-те + 3то лице
5. Възможна ли е въобще делба на имота без въвод във владение и без да е налице доказателство за уреждане на отношенията между бившите собственици по пар.4б от ПЗР на ЗСПЗЗ и ползвователите, които могат да имат претенции върху подобренията но само след изработване на плана
Извинявам се за това, че всички звучи малко объркано, но ако някой се е натъквал на подобен казус, Моля за помощ.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 22:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въвод във владение
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Колеги, Моля за някакв съвет, нотариуса предлага замяна и последващо изупуване но отказват да издадат скица...
предполагам gega, scribtor или Mi-lena има какво да кажат по казуса
предполагам gega, scribtor или Mi-lena има какво да кажат по казуса
-
cleo - Потребител
След като има решение на ОСЗГ за възстановяване на собствеността в стари реални граници означава че трябва да имат и въвод и скица на имота. тези три документа вървят заедно. Нека първо да изискат документите си от ОСЗГ. Планът в процес на изготвяне ли е? трябва все пак да има някакви по-нови граници. Може примерно лицето да поиска от Общината и от техническата служба да му се оечртаят границите-да му забият колчетата както се казва обикновено.
Нещо не можах да разбера как ще става прехвърлянето?Тримата желаещи трябва да предложат на своите съсобственици да изкупят ид. им части, да се снабдят с декларация по чл.33 ЗС за това, след това няма пречка да си сключват предварителен или окончателен договор с 3-то лице. Относно пълномощното считам, че няма пречка да се упълномощи 3-то лице да продаде сам на себе си, но според мен няма пречка да бъде упълномощено друго лице за това, такива пълномощни за продаване сам на себе си просто не ми се нравят-миришат на гнило.
В предварителния договор може спокойно да се пише, че окончателен договор ще се сключи след набавяне на скица и данъчна оценка.
и тъй като се изморих смятам, че за другото просто трябва да се бръкнете и да идете при един адвокатда ви дообясни нещата.
Това си е цял урок и трябва да се плати тлъст хонорар
Нещо не можах да разбера как ще става прехвърлянето?Тримата желаещи трябва да предложат на своите съсобственици да изкупят ид. им части, да се снабдят с декларация по чл.33 ЗС за това, след това няма пречка да си сключват предварителен или окончателен договор с 3-то лице. Относно пълномощното считам, че няма пречка да се упълномощи 3-то лице да продаде сам на себе си, но според мен няма пречка да бъде упълномощено друго лице за това, такива пълномощни за продаване сам на себе си просто не ми се нравят-миришат на гнило.
В предварителния договор може спокойно да се пише, че окончателен договор ще се сключи след набавяне на скица и данъчна оценка.
и тъй като се изморих смятам, че за другото просто трябва да се бръкнете и да идете при един адвокатда ви дообясни нещата.
Това си е цял урок и трябва да се плати тлъст хонорар
- ььььььь
За колегите, които се осмелиха да ми отговорят
1. Съжалявам, че така бързо решавате казуса без дори да прочете текста му
Решението на ОЗСГ не е за въстановяване, а за признаване право на собственост. Изрично го написах с големи букви. Въвод няма, защото няма план. Дотук със задължителните реквизити- при установителните решения не се издава скица, напротив изрично се пише в решението, че за снабдяване с нот. акт следва да се изработи скица с точните размери на имота.
2. Не съм адвокат, но дори и да бях никога не бих си позволила да посъветвам клиент да си намери адвокат от София, що за глупост е това. Колеги толкова ли не си уважавате имената.
3. В случая не става въпрос за отношения клиент-адвокат. Аз лично желая да закупя имота и след разговори с адвокати и нотариуси стигнахме до задънена улица и понежа мислех, че в този форум влизат добри юристи, очаквах някой да излезе с добро решение.
1. Съжалявам, че така бързо решавате казуса без дори да прочете текста му
Решението на ОЗСГ не е за въстановяване, а за признаване право на собственост. Изрично го написах с големи букви. Въвод няма, защото няма план. Дотук със задължителните реквизити- при установителните решения не се издава скица, напротив изрично се пише в решението, че за снабдяване с нот. акт следва да се изработи скица с точните размери на имота.
2. Не съм адвокат, но дори и да бях никога не бих си позволила да посъветвам клиент да си намери адвокат от София, що за глупост е това. Колеги толкова ли не си уважавате имената.
3. В случая не става въпрос за отношения клиент-адвокат. Аз лично желая да закупя имота и след разговори с адвокати и нотариуси стигнахме до задънена улица и понежа мислех, че в този форум влизат добри юристи, очаквах някой да излезе с добро решение.
-
cleo - Потребител
това че вие сте не сте юрист стана ясно и затова ви посъветвах да отидете при адвокат. точно защото случая е много заплетен и не е за разговор ей така между другото. А смятам, че всички имаме работа и отговаряме винаги между другите си задължения и затова понякога пропускаме съществени неща. Признавам, че грешката е моя, че не прочетох че решението е ОЗСГ за ПРИЗНАВАНЕ правото на собственост на наследниците. След като сте се консултирали сигурно вече са ви казали какво да правите-т.е. че трябва да чакате ново решение. Иначе всичко което писах за предварителния догово и за пълномощното е вярно.
И не съм ви съветвал да ходите при адвокат точно в софия. Просто въпросът е доста сложен за да се обсъжда във форум. Ако искате пишете ми вашия e-mail .
И не съм ви съветвал да ходите при адвокат точно в софия. Просто въпросът е доста сложен за да се обсъжда във форум. Ако искате пишете ми вашия e-mail .
- ьььььььь
Сега видях въпроса.
Съжалявам, Клео, не съм много в час със ЗСПЗЗ. Имам становище само по последните ти 3 въпроса.
По въпр.3. Приобретател по предварителен договор не може да бъде страна в делбено производство. То е за прекратяване на съсобственост, а предварителният договор не прехвърля такава. Е, ако полза на ІІІ-то изтече 10-годишна придобивна давност , но твоят случай не е такъв.
По въпр.4: Считам, че следва да бъде записан в регистъра към плана на наследниците на "А". Самото записване не създава собственост, но и правното положение на приобретателя по предварителния договор не е на собственик.
По въпр.5: От известно време не се занимавам практически с делбено производство, но знам, че делбеният съд приема, че иск за делба, предявен преди да е окончателно приключила процедурата по ЗСПЗЗ е преждевременно предявен. За договор за доброволна извънсъдебна делба не знам, но не вярвам и там това да е допустимо.
Съжалявам, Клео, не съм много в час със ЗСПЗЗ. Имам становище само по последните ти 3 въпроса.
По въпр.3. Приобретател по предварителен договор не може да бъде страна в делбено производство. То е за прекратяване на съсобственост, а предварителният договор не прехвърля такава. Е, ако полза на ІІІ-то изтече 10-годишна придобивна давност , но твоят случай не е такъв.
По въпр.4: Считам, че следва да бъде записан в регистъра към плана на наследниците на "А". Самото записване не създава собственост, но и правното положение на приобретателя по предварителния договор не е на собственик.
По въпр.5: От известно време не се занимавам практически с делбено производство, но знам, че делбеният съд приема, че иск за делба, предявен преди да е окончателно приключила процедурата по ЗСПЗЗ е преждевременно предявен. За договор за доброволна извънсъдебна делба не знам, но не вярвам и там това да е допустимо.
- Mi-Lena
Благодаря Mi-lena
И аз съм на същото мнение, но нотариусите ме хвърлиха в шах с техните предложения, явно такива сделки са минавали, защото има много имоти край Варна без планове. Убедена бях, че предварителния договор няма как да има вещно правен ефект и следователно няма как 3то лице да участва в делбено производство, да не говорим, че според мен е съмнителен е въпроса относно самото право на собственост и дали то е възстановено. 10 год. давност няма как, защото няма въвод няма и как да се предаде владението. Поначало мисля, че най-големият риск идва при евентуални бъдещи претенции от ползователите върху правото на собственост, което те междувременно може да са придобили, но просто да не са отразили документа си за собственост в регистъра.
Въобще една каша...
"ъъъ" - не знам как по друг начин да се обърна към Вас, юрист съм и то с дълга практика именно по ЗСПЗЗ със сигурност знам повече от Вас, просто с тия планове се занимавам от години, както и да е Благодаря Ви за вниманието.
Бях убедена, че по начина по който ми предлагат да купя имота няма да стане и ми се щеше да има и друг...
И аз съм на същото мнение, но нотариусите ме хвърлиха в шах с техните предложения, явно такива сделки са минавали, защото има много имоти край Варна без планове. Убедена бях, че предварителния договор няма как да има вещно правен ефект и следователно няма как 3то лице да участва в делбено производство, да не говорим, че според мен е съмнителен е въпроса относно самото право на собственост и дали то е възстановено. 10 год. давност няма как, защото няма въвод няма и как да се предаде владението. Поначало мисля, че най-големият риск идва при евентуални бъдещи претенции от ползователите върху правото на собственост, което те междувременно може да са придобили, но просто да не са отразили документа си за собственост в регистъра.
Въобще една каша...
"ъъъ" - не знам как по друг начин да се обърна към Вас, юрист съм и то с дълга практика именно по ЗСПЗЗ със сигурност знам повече от Вас, просто с тия планове се занимавам от години, както и да е Благодаря Ви за вниманието.
Бях убедена, че по начина по който ми предлагат да купя имота няма да стане и ми се щеше да има и друг...
- Гост
Това, че при нотариусите минават такива сделки въобще не ме учудва. Вашият казус прилича на един в моя град. И тук е налице същия проблем - местостта още няма план, няма скици, а имотите се продават по някакви странни и непонятни начини. На всичкото отгоре не е решен въпроса с имотите раздадени за временно ползване по различни постановления. А някой нови собственици вече си построиха палати. Сега се водят дела, на които не се вижда реално края. а относно ЗСПЗЗ- с него работя доста често, но ................
- ьььььь
- Mi-Lena
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|