начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Може ли да се развали дарение при следната ситуация

Казуси за недвижими имоти

Може ли да се развали дарение при следната ситуация

Мнениеот Соколова » 26 Сеп 2005, 11:36

Здравейте, много бих Ви била благодарна, ако ми дадете съвет при настъпилата ситуация. Значи, след като дядо ми е починал апартамента, който са закупили двамата с баба ми сега е обект на спор. Баба и дядо имат едно дете - майка ми - и след смъртта на дядо, баба откупва частта на майка ми и след това и прехвърля апартамента изцяло на нейно име с дарение. Единствената клауза е баба ми да ползва апартамента докато е жива. Въпросът ми е - може ли да се развали това дарение? (баба е все още жива)
Соколова

Мнениеот АСД » 26 Сеп 2005, 11:50

Може, но трудно.
Виж чл.227 от Закона за задълженията и договорите.
АСД

Мнениеот Гост » 26 Сеп 2005, 11:52

Дарение може да се развали при точно изброени в закона обстоятелства . Накратко те са: умишлено убиийство на дарителя или негов близък ;набедяване в престъпление ;отказ да се даде издръжка на дарителя, от която той се нуждае .
Гост

Мнениеот dexter » 28 Сеп 2005, 08:22

Дарение или Договор за издръжка и гледане?
dexter
Младши потребител

Мнениеот Соколова » 06 Окт 2005, 16:58

dexter написа:Дарение или Договор за издръжка и гледане?

Няма договор за издръжка и гледане, единственото условие е баба ми да ползва апартамента докато е жива. Значи въпросът е дали може да се развали дарението. Говорих с адвокат и той ми каза, че майка ми може да продаде апартамента, докато баба е жива...думи нямам (иронична усмивка) :)
Соколова

Мнениеот Гост » 06 Окт 2005, 18:03

тъй като майка Ви притежава имота тя може да осъществи прехвърлителна сделка. Стига евентуалният купувач да се съгласи да купи голата собственост, тъй като баба Ви разполага с правото на ползване т.е купува заедно с баба Ви. дарението се разваля само при исков процес и при определени хипотези.
Гост

Мнениеот Гост » 06 Окт 2005, 22:33

След като майка Ви е единтвена наследничка няма място за притестения! А кой има претенции за имота?
Гост

Назад към Имотни казуси