начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Vazmogna li e razvaljane na darenie pri tazi situazija

Казуси за недвижими имоти

Vazmogna li e razvaljane na darenie pri tazi situazija

Мнениеот Mi6eva » 22 Сеп 2005, 15:56

Zdravejte.Nadjavam se da pro4etete tova,koeto 6te napi6a po dolu i da mi pomogneteza da razre6a tozi vagen za men problem za koeto predvaritelno Vi blagodarja.
Prez 1979g djado mi i dr. pravi darenie na nedvim imot na mojat ba6ta,kato v samoto darenie njama kazusi s/u gledane ili pravo na polzvane.Prez 1980g.umira djado mi i sobstvenik si ostava ba6ta mi,no prez 1993g.negovata majka zavegda delo s/u nego i razvalja darenieto,kato poso4va pri4ina,4e ne ja e gledal.Prez 2000g.umira ba6ta mi i tja prez 2001g.podava danu4na deklarazija,4e pritegava 1/2 ot imota,kato sled negovata smurt ostavja 2-ma naslednizi.Sled mnogobrojni proverki v notakiata i starata arxiva,suda i ob6tinata,ostanovixme,4e tja e trjabvalo sled re6enieto na suda v ramkite na 6 meseza da se vpi6e v registrite kato sobstvenik na tozi imot,no tja i do den dne6en ne go e napravila,a vsi4kite partidi se vodjat o6te na imeto na ba6ta mi.Molja pomognete mi da razbera kakva e istinata i kak sedi vaprosa s zakonita po tozi vapros,za da znam dali imame njakavi prava vurxu tozi imot.Blagodarja Vi za pomo6ta,kojato 6te mi okagete.S uvagenie Mischeva.
Mi6eva

Re: Vazmogna li e razvaljane na darenie pri tazi situazija

Мнениеот гост » 24 Сеп 2005, 07:51

Mi6eva написа:Zdravejte.Nadjavam se da pro4etete tova,koeto 6te napi6a po dolu i da mi pomogneteza da razre6a tozi vagen za men problem za koeto predvaritelno Vi blagodarja.
Prez 1979g djado mi i dr. pravi darenie na nedvim imot na mojat ba6ta,kato v samoto darenie njama kazusi s/u gledane ili pravo na polzvane.Prez 1980g.umira djado mi i sobstvenik si ostava ba6ta mi,no prez 1993g.negovata majka zavegda delo s/u nego i razvalja darenieto,kato poso4va pri4ina,4e ne ja e gledal.Prez 2000g.umira ba6ta mi i tja prez 2001g.podava danu4na deklarazija,4e pritegava 1/2 ot imota,kato sled negovata smurt ostavja 2-ma naslednizi.Sled mnogobrojni proverki v notakiata i starata arxiva,suda i ob6tinata,ostanovixme,4e tja e trjabvalo sled re6enieto na suda v ramkite na 6 meseza da se vpi6e v registrite kato sobstvenik na tozi imot,no tja i do den dne6en ne go e napravila,a vsi4kite partidi se vodjat o6te na imeto na ba6ta mi.Molja pomognete mi da razbera kakva e istinata i kak sedi vaprosa s zakonita po tozi vapros,za da znam dali imame njakavi prava vurxu tozi imot.Blagodarja Vi za pomo6ta,kojato 6te mi okagete.S uvagenie Mischeva.

След смъртта на дядо ви и разваляне на дарението баща ви е имал 1/3 наследствен дял от имота,останалото е на баба ви.След смъртта на баща ви тази 1/3 ги наследявате вие.В 6 месечен срок с декларация за наследници е трябвало да ги обявите в данъчното и в общината.На всичко останало е собственик баба ви,независимо че не го е вписала в службата по вписвания.Едва след нейната смърт ще наследите и останалата част,ако няма и други деца.
гост

Re: Vazmogna li e razvaljane na darenie pri tazi situazija

Мнениеот Гост » 24 Сеп 2005, 11:44

гост написа:
Mi6eva написа:Zdravejte.Nadjavam se da pro4etete tova,koeto 6te napi6a po dolu i da mi pomogneteza da razre6a tozi vagen za men problem za koeto predvaritelno Vi blagodarja.

След смъртта на дядо ви и разваляне на дарението баща ви е имал 1/3 наследствен дял от имота,останалото е на баба ви.След смъртта на баща ви тази 1/3 ги наследявате вие.В 6 месечен срок с декларация за наследници е трябвало да ги обявите в данъчното и в общината.На всичко останало е собственик баба ви,независимо че не го е вписала в службата по вписвания.Едва след нейната смърт ще наследите и останалата част,ако няма и други деца.

Нещата така, както сте ги описали, не ми изглеждат пълни, трябва още малко информация с цел конкретизация на фактическата обстановка около казуса, който сте поставили. Трябва да видите дали договорът за дарение не е сключен като договор в полза на трето лице, т.е. в полза на баба Ви, защото няма никаква възможност съдът да постанови отмяна на дарението на това правно основание, защото надареният дължи издръжка само на дарителя си, не и на негови близки, освен, ако, разбира се, практиката на бившия Върховен съд не е такава по този въпрос и той не тълкува разширително тази разпоредба, обосновавайки се със съдържанието, вложено в предходните, свързани с нея, от същия този правен институт, които са уредени в ЗЗД. При положение, че баща Ви е единствен наследник-това не сте го написали, а трябваше, и при развалено вече дарение, той не получава 1/3 от общото имущество на неговите родители, както е написал предишният участник във форума, защото съществува презумпция за съвместен принос на имуществото на двамата съпрузи, която, предполагам, не е била оборена (това също не сте написали). Като при това положение 1/2 част от бившата вече съпружеска имуществена общност, която след смъртта на дядо Ви се е превърнала в обикновена гражданска дялова и делима съсобственост, е за Вашата баба, а останалата част от съсобствеността се разделя на 2, така че и двамата да наследят поравно от нея, защото в случая е налице наследяване на преживял съпруг с лица от първи ред по Закона за наследството, като съпругът се конкурира с тях. С други думи, баща Ви получава приживе на Вашата баба 1/4 от общото имущество, за баба Ви са останалите 3/4.
Гост

...

Мнениеот Mi6eva » 24 Сеп 2005, 15:13

Zdravejte.pro4etox njakolko pati tova koeto ste mi otgovorili,no mnogo malko uspjax da razbera.V darenieto pi6e,4e djado mi i dr. darjavat na edinstvenijat si sin ned. imot,kato nakrja na darenieto nikade ne pi6e za kakvato i da bilo kauza,bilo za gledane ili s pravo na polzvane.Tova darenie e razvaleno prez 1993g togava moite roditeli sa ot 8 godini razvedeni.Znam,4e po vsjako vreme moge da se razvali napraveno darenie,no za 1-vi put vigdam da se razvali darenie sled kato dariteljat ve4e e po4inal.I drugoto koeto e tova sadebnore6enie na gradskija sud ne go namerixme v arxivite,a dokumenta go ima samo tja.Kagete mi Kak sedjat ne6tata v tozi slu4aj i za6to ima tja njakakvi prava Blagodarja.
Mi6eva

Re: ...

Мнениеот Гост » 24 Сеп 2005, 15:53

Mi6eva написа:Zdravejte.pro4etox njakolko pati tova koeto ste mi otgovorili,no mnogo malko uspjax da razbera.V darenieto pi6e,4e djado mi i dr. darjavat na edinstvenijat si sin ned. imot,kato nakrja na darenieto nikade ne pi6e za kakvato i da bilo kauza,bilo za gledane ili s pravo na polzvane.Tova darenie e razvaleno prez 1993g togava moite roditeli sa ot 8 godini razvedeni.Znam,4e po vsjako vreme moge da se razvali napraveno darenie,no za 1-vi put vigdam da se razvali darenie sled kato dariteljat ve4e e po4inal.I drugoto koeto e tova sadebnore6enie na gradskija sud ne go namerixme v arxivite,a dokumenta go ima samo tja.Kagete mi Kak sedjat ne6tata v tozi slu4aj i za6to ima tja njakakvi prava Blagodarja.

Съжалявам, че така сложно е било казано от мен, но на практика и юридически нещата не са толкова прости, колкото изглеждат на пръв поглед. Това е частноправен спор и има много на брой, образно казано, дребни детайли, които трябва да Ви бъдят изяснени. Затова Ви съветвам да се обърнете за помощ към юрист, занимаващ се с гражданско право, и по-специално с наследствено и облигационно право, защото в случая е необходимо да се зададат точно определени въпроси, на които трябва да отговорите, за да се изяснят всички обстоятелства около фактическия състав на казуса.
Ако не разполагате със средства за това, обърнете се към Правната клиника по гражданско право при Юридическия факултет на Университета за национално и световно стопанство, където ще Ви консултират безплатно.Тя работи всеки ден от 12.00 до 15.00ч., без събота и неделя.
Гост

..

Мнениеот Mi6eva » 24 Сеп 2005, 17:19

Mnogo vi blagodarja za Va6ata pomo6t i naputstvija.
Mi6eva

Re: ..

Мнениеот Гост » 24 Сеп 2005, 18:17

Mi6eva написа:Mnogo vi blagodarja za Va6ata pomo6t i naputstvija.

Не мисля, че съм Ви помогнал. Докато не получите отговор на въпросите, които имате, проблемът и за Вас, и въобще не е намерил решение. Трябва да се срещнете с юрист, за да се изясни всичко и да получите отговор. По Интернет работата не може да е пълноценна.
Гост

....

Мнениеот Mi6eva » 24 Сеп 2005, 21:43

Zdravejte otnovo sum as.Sega se setix ne6to,koeto ni napravi vpe4atlenie a imenno tova,4e prez 1998g.se zadulgava6e vsi4ki da pusnat imotni deklarazii.Tova ne6to sum go proverila v ob6tinata i ima samo podadena deklarazija ot ba6ta mi za priteganie na zelija imot,no ne i ot babata.Vazmogno li e da razvali darenie prez 1993g i prez 1998g.da ne podade imotna deklarazija,a podava 4ak sled smurtta na ba6ta mi prez 2001g.i pi6e 4e pritegava 1/2 ot imota?I vazmogno li izmama na dokumenti v tozi slu4aj.Blagodarja,Vi predvaritelno za sudejstvieto koeto mi okazvate.S uvageni Mi6eva.
Mi6eva

....

Мнениеот Mi6eva » 25 Сеп 2005, 08:36

Zdravejte ima i drugo ne6to,koeto moge bi trjabva da spomenja.Kato si podavaxme danu4ni deklarazii v ob6tinata poiskaxme i danu4na ozenka na imota za6toto iskame da go prodadem i kato polu4ixme danu4nata ozenka be6e na na6e ime a babata ne vigurira6e izob6to.Ot ob6tinata ni kazaxa,4e sa si napravili spravka v registrite i sled kato sa prou4ili ne6tata sa ja pusnali na na6e ime-Sled kato sa razgledali i galbata,kojto pusnaxme s/u babata za nepravomerno vpisvane.Trjabva li takava galba da pratim i da prokuraturata,za6toto maj samo do tam ne sme pisali?Blagodarja,Vi za turpenieto,koeto projavate po moja slu4aj.
Mi6eva

Мнениеот Гост » 25 Сеп 2005, 19:45

Anonymous написа:[Ако не разполагате със средства за това, обърнете се към Правната клиника по гражданско право при Юридическия факултет на Университета за национално и световно стопанство, където ще Ви консултират безплатно.Тя работи всеки ден от 12.00 до 15.00ч., без събота и неделя.

Браво на колегите от УНСС за правната клиника,но ако г-жата не е от София?
Гост

Мнениеот Гост » 25 Сеп 2005, 20:11

Anonymous написа:
Anonymous написа:[Ако не разполагате със средства за това, обърнете се към Правната клиника по гражданско право при Юридическия факултет на Университета за национално и световно стопанство, където ще Ви консултират безплатно.Тя работи всеки ден от 12.00 до 15.00ч., без събота и неделя.

От София е! Зная го със сигурност.Поне нали аз обстувах досега с нея, но така не мога тя казва откъслечни неща, трябва да дойде, за да я разпитам подробно и да се опитаме да решим проблема.
Гост

Мнениеот Гост » 25 Сеп 2005, 20:13

Anonymous написа:
Anonymous написа:

От София е! Зная го със сигурност.Поне нали аз общувах досега с нея, но така не мога, тя казва откъслечни неща, трябва да дойде, за да я разпитам подробно и да се опитаме да решим проблема.
Гост

Мнениеот Ant » 25 Сеп 2005, 22:29

Разбира се, че е от СФ, след като се позовава на с.р. на СГС!

Дарение, "развалено" след смъртта на дарителя??? Имас само една "сделка" с мъртвец! - Завещанието..

Само, ако дарението е обявено за нищожно, а не за "развалено" (вероятно lapsus lingua на Мишева), може да се промени нещо във Ваша вреда.
И този ход, обаче е ограничен от времето, спрямо трети, т.н. "добросъвестни лица", ако са извършени прехвърляния в тяхна полза лица (вкл. - наследяване), а Вие, можете да се окажете такова лице, независимо, че сте роднина по права линия на надарения (ако някой би имал в предвид, такова възражение).
В този случай, дори и несъществуването на дарението, Ви оставя възможноста, да се позовете на придобивна давност. Там, нещата обаче стоят малко по-различно.

Останалото е събиранена официални документи...
Напълно е възможно, някой да е въздействал на състоянието на оригиналните документи (не - декларациите, а - архивните решения), ако имотът си струва.
При това са изминали години, свидетелите - далеч, наводнения в архива на СГС - колкото искате, включително и през изминалото лято!

Г-жо Мишева, потърсете адвокат, който би се заел сериозно със случая Ви.
Много на пръв поглед незначителни за Вас "случки и събития", могат да се окажат от значение за казуса Ви.
Ant

...

Мнениеот Mi6eva » 26 Сеп 2005, 09:20

Zdravejte.Blagodarja,Vi surde4no za pomo6ta.Da as sum ot Sofia i opredeleno 6te se vuzpolzvam ot pomo6ta na Va6ite kolegi ot YHCC,a kade to4no se namira tazi pravna klinika?
Mi6eva

Мнениеот Гост » 26 Сеп 2005, 15:39

Mi6eva написа:Zdravejte.Blagodarja,Vi surde4no za pomo6ta.Da as sum ot Sofia i opredeleno 6te se vuzpolzvam ot pomo6ta na Va6ite kolegi ot YHCC,a kade to4no se namira tazi pravna klinika?

Правната клиника се намира в Юридическия факултет на УНСС (нов корпус на университета, кабинет 1103).
Гост

този казус е измислен и практически невъзможен

Мнениеот Баба Яга » 26 Сеп 2005, 15:56

Чл. 227. Дарението може да бъде отменено, когато дареният:
а) умишлено убие или се опита да убие дарителя, неговия съпруг или негово дете, или е съучастник в такова престъпление, освен ако деянието е извършено при обстоятелства, които изключват наказуемостта;
б) набеди дарителя в престъпление, наказуемо с лишаване от свобода не по-малко от три години, освен ако набедяването се преследва по тъжба на пострадалия и такава не е подадена, и
в) отказва да даде на дарителя издръжка, от която той се нуждае.
Тия разпоредби не се отнасят до обичайните и възнаградителните дарове.
Искът може да се предяви в едногодишен срок откакто на дарителя са станали известни основанията за отменяване на дарението. До изтичането на този срок искът може да бъде предявен и от наследниците на дарителя, ако той е починал преди това.[/b][/b]Предварителният отказ от този иск е нищожен.
Отменението на дарението не засяга правата, които трети лица са придобили върху подарените имоти преди отбелязването на исковата молба, но дареният дължи на дарителя обезщетение за онова, с което се е обогатил.

[/b]
Баба Яга

Мнениеот Mi6eva » 26 Сеп 2005, 18:15

Zdravejte.Da razbiram li ot tova koeto ste napisali,4e ima njakava nadegda da se uspori tova razvaljane na darenieto i to sled tolkova godini sled kato se e darilo?Blagodarja.
Mi6eva

Re: този казус е измислен и практически невъзможен

Мнениеот Гост » 27 Сеп 2005, 18:23

Баба Яга написа:Чл. 227. Дарението може да бъде отменено, когато дареният:
а) умишлено убие или се опита да убие дарителя, неговия съпруг или негово дете, или е съучастник в такова престъпление, освен ако деянието е извършено при обстоятелства, които изключват наказуемостта;
б) набеди дарителя в престъпление, наказуемо с лишаване от свобода не по-малко от три години, освен ако набедяването се преследва по тъжба на пострадалия и такава не е подадена, и
Искът може да се предяви в едногодишен срок откакто на дарителя са станали известни основанията за отменяване на дарението. До изтичането на този срок искът може да бъде предявен и от наследниците на дарителя, ако той е починал преди това.[/b][/b]Предварителният отказ от този иск е нищожен.
Отменението на дарението не засяга правата, които трети лица са придобили върху подарените имоти преди отбелязването на исковата молба, но дареният дължи на дарителя обезщетение за онова, с което се е обогатил.
znaem go tova nali na nego se pozovah vseki znae zzd-daite predlozeniq togava ne citiraite samo zakona, advokatyt trqbva da resava problemite na klienta a ne samo da mu citira zakona toi ne edluzen da moz ed asi go tylkuva, kamo li da predlaga samiqt toi da se razresat nestata.

[/b]
Гост

Re: този казус е измислен и практически невъзможен

Мнениеот Гост » 27 Сеп 2005, 18:23

Баба Яга написа:Чл. 227. Дарението може да бъде отменено, когато дареният:
znaem go tova nali na nego se pozovah vseki znae zzd-daite predlozeniq togava ne citiraite samo zakona, advokatyt trqbva da resava problemite na klienta a ne samo da mu citira zakona toi ne edluzen da moze da si go tylkuva, kamo li da predlaga samiqt toi da se razresat nestata.

[/b]
Гост

....

Мнениеот Mi6eva » 27 Сеп 2005, 19:39

Zdravejte.Sled kato pro4etox vsi4ko njakolko puti,kazvate 4e tozi kazus e izmislen i javno stava duma za izmama ot strana na babata.Iskam da popitam kak suda e vzel re6enie sled kato razbiram,4e sroka v kojto e trjabvalo da se razvali e edna godina sled darenieto?Kak mogem da tursim otgovornost sled kato se e proiznesal suda?I kum koja instanzija trjabva da se oburnem?Blagodarja,Vi surde4no za pomo6ta.
Mi6eva

Следваща

Назад към Имотни казуси