Здравейте!
Интересува ме дали нотариус ще иска скица на регулиран имот за изповядването на сделка по покупко продажба на имота?
Засега имаме всички предхождащи документи: решение за възстановяване на собствеността, скица от техника в общината в която е имота (на скицата има текст че не не може да служи за сделки), данъчна оценка, удостоверение за наследници и т.н.
Понеже няма констативен нотариален акт, възможно ли е нотариуса да изповяда сделката на база само решението за възстановяване на собствеността в което фигурират граници на имота, площ, статус на парцела и собственици или ще се наложи да се направи констативен нотариален акт на собствениците и впоследствие да се изповяда сделката с него като предхождащ документ удостоверяващ собствеността.
Питам защото собствениците вече 3 месеца ги разкарват между кадастъра на сердика 5 за една скица на паус която вече би могла да се ползва за сделки.
Благодаря ви
- Дата и час: 24 Ное 2024, 22:00 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Скица на имот и нотариус
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Скица на имот и нотариус
Да де, няма проблем, но какво означава оригинална? Такава от техническото лице от общината където е имота или от кадастъра на Сердика 5?
Иначе отделен е въпроса за чий му е на нотариус скица, нали изповядването на сделката не посочва скица, или аз не съм разбрал пак нещо...
Искам да кажа че в НА не се упоменава дали имота е петоъгълник или квадрат, а останалите данни ги има в решението за възстановяне на собствеността - квадратура, тип на имота, собственици съседи и т.н.
Иначе отделен е въпроса за чий му е на нотариус скица, нали изповядването на сделката не посочва скица, или аз не съм разбрал пак нещо...
Искам да кажа че в НА не се упоменава дали имота е петоъгълник или квадрат, а останалите данни ги има в решението за възстановяне на собствеността - квадратура, тип на имота, собственици съседи и т.н.
- Ивана
re
Ако става дума за земеделски земи - скица се издава от Общинска служба по земеделие и гори. Ако става дума за УПИ - от техническата служба на общината. Скицата в първия случай е неразделна част от решението и заедно с него има силата на нотариален акт. Във втория случай скицата е необходима за да се види действителната площ на парцела, дали е застроен, регулационните линии и пр.
- harmaiani
Скица на имот и нотариус
Ама аз нали това казвам - такава скица имат собствениците, но на нея има текст който пише че не можела да служи за сделки.
Доколкото разбирам нотариуса ще иска скица която да може да служи за сделки и която се била издавала срещу 60 лв от кадастъра на сердика 5, на паус, нещо такова.
Пълна каша с тия скици май...
Доколкото разбирам нотариуса ще иска скица която да може да служи за сделки и която се била издавала срещу 60 лв от кадастъра на сердика 5, на паус, нещо такова.
Пълна каша с тия скици май...
- Ивана
Прочетете правилника за вписване в чл.6 т.3 се посочва задължително представяне на скица.Към всяко решение на ОСЗГ е дадена скица за издаване на нот.акт.Никой от общината или ОСЗГ няма право да откаже скица при условие че е представен документ за собственост и нито един нотариус няма да извърши сделка без скица, а цената за издаване на скици е около 12лв. в срок 14 дни.
- ВВ
Какво разбираш под "скица от техника"?
Понякога може да се изповяда сделка и с друг вид скица - например ситуационен план, скица-виза, скица с указан начин на зострояване и т.н., стига скицата да е актуална и да е издадена от съответно компетентно лице. Не е задължително да е на паус.
Не ми е ясно това за техника - има ли печат, кои я е подписал, техника има ли правомощия да издава такива скици и т.н.
Пиши за подробности.
Другия момент е, че има нотариуси, които не разбират и искат на скицата да пише "скица за нотариус". Това е тъпотия, тъй като целта на скицата е да може графично да се индивидуалицира имота и да се види, актуалния му кадастрален статус.
Понякога може да се изповяда сделка и с друг вид скица - например ситуационен план, скица-виза, скица с указан начин на зострояване и т.н., стига скицата да е актуална и да е издадена от съответно компетентно лице. Не е задължително да е на паус.
Не ми е ясно това за техника - има ли печат, кои я е подписал, техника има ли правомощия да издава такива скици и т.н.
Пиши за подробности.
Другия момент е, че има нотариуси, които не разбират и искат на скицата да пише "скица за нотариус". Това е тъпотия, тъй като целта на скицата е да може графично да се индивидуалицира имота и да се види, актуалния му кадастрален статус.
-
scribtor - Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|