начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Защо констативен нот.акт е семейна собственост?

Казуси за недвижими имоти

Защо констативен нот.акт е семейна собственост?

Мнениеот И.Р. » 18 Сеп 2005, 09:14

Моля ви за съвет.Имам селска къща дарение от баба и дядо 2/3 , останалата 1/3 беше на братовчед ми,който почина.Съпругата му и дъщеря му живеят извън страната повече от 10 години и не полагат грижи за къщата и не плащат данъци.Извадих си констативен нот.акт за тяхната 1/3 и в данъчното я вписаха половината на името на съпругът ми.Защо се вписа на негово име след като акта е на мое име и само аз се грижа за къщата?
И.Р.

SIO

Мнениеот Mockingbird » 18 Сеп 2005, 12:56

V eroqtno za6toto e e klasificirano kato SIO- pridobivaneto 4rez konstativen akt e origineren sposob i ne e vyzmezden, no ot obhvata na SIO se izklju4vat samo pridobitite 4rez darenie ili nasledstvo..izbroqvaneto e iz4erpatelno(vypreki 4e mqsto za osporvane vinagi ima, dali VKS nqma tyljkuvatelni re6eniq po tozi vypros.
Mockingbird

Мнениеот Гост » 19 Сеп 2005, 10:07

Въз основа на какви документи беше издаден констативния нотариален акт?
Гост

Мнениеот Гост » 19 Сеп 2005, 13:20

Дареното Ви не влиза в СИО.Следва тази 1/3 да е СИО съвместният принос на съпрузите се предполага!!!т.е. съпругът има част от тази 1/3! :cry:
Гост

Мнениеот Гост » 19 Сеп 2005, 16:35

Вероятно питащата се е позовала на придобивна давност за тази 1/3 ид.ч. Тази придобивна давност е текла по време на брака и. В този случай тази 1/3 е СИО.
Гост

Мнениеот scribtor » 22 Сеп 2005, 00:46

Има Тълкувателно решение на Върховния съд според което важното е кога изтича придобивния давностен срок.
Ако срока изтича по бреме на брака, приема се, че е СИО. Няма значение кота е почнала да тече давността - може да е преди брака. Важен е момента на изтичането.
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот И.Р. » 23 Сеп 2005, 09:46

scribtor написа:Има Тълкувателно решение на Върховния съд според което важното е кога изтича придобивния давностен срок.
Ако срока изтича по бреме на брака, приема се, че е СИО. Няма значение кота е почнала да тече давността - може да е преди брака. Важен е момента на изтичането.

Благодаря ви за отговорите.Хареса ми грешката на скрибтор "бреме на брака".За мен не е бреме а и най-важното е че къщата на родът ни е в моя собственост няма висока пазарна стойност,но е хубава БЪЛГАРСКА КЪЩА и пази духа и традициите на родът ни.
И.Р.

Мнениеот Гост » 29 Сеп 2005, 11:02

аферим бабо, машалла
Гост

Назад към Имотни казуси