- Дата и час: 24 Ное 2024, 21:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
моля за спешен съвет!
|
|
27 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
моля за спешен съвет!
на 21 този месец трябва да имам първо дело по чл. 19 - обявяване на предварителен договор в окончателен.
но днес получаваме нотариална покана от страна на продавача/аз съм купувач/ да се явя на 20 септември при еди кой си нотариус за изповядване на сделката.
питането ми е слденото - аз съм направила разноски по делото- хонорар на адвоката и др. и бих искала да се направи прихваще на сумите.
това може ли да стане, и изобщо моля за съвет как да постъпя.
според адвоката по -добре било да прежаля тези суми/които надхвърлят 500 лева/ и да изповядам сделката.
но защо по дяволите да хвърлям толкова пари и какво бихте ме посъветвали.
предварително благодаря, и се извинявам, че съм малко афектирана!
но днес получаваме нотариална покана от страна на продавача/аз съм купувач/ да се явя на 20 септември при еди кой си нотариус за изповядване на сделката.
питането ми е слденото - аз съм направила разноски по делото- хонорар на адвоката и др. и бих искала да се направи прихваще на сумите.
това може ли да стане, и изобщо моля за съвет как да постъпя.
според адвоката по -добре било да прежаля тези суми/които надхвърлят 500 лева/ и да изповядам сделката.
но защо по дяволите да хвърлям толкова пари и какво бихте ме посъветвали.
предварително благодаря, и се извинявам, че съм малко афектирана!
- калинка
Вярно е,че делото се проточва във времето,но зависи от натовареността на съдията, все пак, кога ще бъде изготвено решението,както и от хода на процеса,исканията на страните.При изяснена фактическа обстановка е възможно съдът да обяви делото за решаване,но има вероятността да насрочи и второ заседание.Много зависи какво ще противопостави ответника и дали ще има особени искания,за да забави решаването на делото.Не е задължително обаче непременно при Вас това да се случи.
Относно Нот.покана-самия предварителен договор е обещание страните да сключат оконочателен такъв по-късно във времето,като са имали към момнета на сключването на този предварителен догово свои основания,за да не финализират сделката.При Вас не е ясно защо така сте решили..В случая изпращането на Нот.покана е тактически ход на ответника,като имам предвид че делото е насрочено за 21, а поканата за 20!С тази нот.покана той Ви отправя предложение за сключване на окончателен договор, като ако Вие не я приемете и не се явите ще Ви бъде противпоставено в съдебно заседание.Това ще усложни определено казуса.Могат да Ви възразят,че не сте изпълнили и сте изпаднали в забава на кредитора,не сте дали възможност за изпълнение от страна на длъжника/продавача/ да сключите окончателния договор и т.н.Тук вече идва голямата роля на Вашия адвокат-би трябвало исковата молба да е вписана,за да е противопоставима на трети лица.Датата на вписването на молбата предшества нотариалната покана,ако е изпълнено това условие във вашия случай,и именно това може да се противопостави на възражението на ответника относно поканата.
Тъй като не ми е известно какво е съдържанието на предварителния договор,какво сте уговаряли с продавача,дали сте поели Вие задължение за престирането нещо,това е което мога да Ви кажа.Важни са и Вашите подбуди да предприемете стъпката по съдебен ред да искате да сключите окончателния договор,но този който Ви е посъветвал да сторите това, е в течение на целия казус и за точна преценка и конкретен отговор той трябва да даде съвет сега.Чисто теоретично горепосоченото са принципни положения,но не конкретиката на отговора изисква и повече информация около казуса Ви.
Ако адвокатът Ви има основателни доводи и е в състояние да противопостави успешно на ответната страна доказателства във Ваша полза, то явете се на делото без да приемате предложение за сключването на договора на 20.При уважаване на иска Ви може да искате да се заплатят разноските по делото от ответника,но е в правомощията на адвоката да предяви това искане пред съда в съдебно заседание.Наистина в новата ситуация само с адвоката си можете да решите коя стъпка да предприемете.Иначе ако примете нотариалната покана и сключите договора не можете да искате прихващане на изразходени от Вас средства за започване на делото.
Дано поне малко да съм Ви ориентирала!
Относно Нот.покана-самия предварителен договор е обещание страните да сключат оконочателен такъв по-късно във времето,като са имали към момнета на сключването на този предварителен догово свои основания,за да не финализират сделката.При Вас не е ясно защо така сте решили..В случая изпращането на Нот.покана е тактически ход на ответника,като имам предвид че делото е насрочено за 21, а поканата за 20!С тази нот.покана той Ви отправя предложение за сключване на окончателен договор, като ако Вие не я приемете и не се явите ще Ви бъде противпоставено в съдебно заседание.Това ще усложни определено казуса.Могат да Ви възразят,че не сте изпълнили и сте изпаднали в забава на кредитора,не сте дали възможност за изпълнение от страна на длъжника/продавача/ да сключите окончателния договор и т.н.Тук вече идва голямата роля на Вашия адвокат-би трябвало исковата молба да е вписана,за да е противопоставима на трети лица.Датата на вписването на молбата предшества нотариалната покана,ако е изпълнено това условие във вашия случай,и именно това може да се противопостави на възражението на ответника относно поканата.
Тъй като не ми е известно какво е съдържанието на предварителния договор,какво сте уговаряли с продавача,дали сте поели Вие задължение за престирането нещо,това е което мога да Ви кажа.Важни са и Вашите подбуди да предприемете стъпката по съдебен ред да искате да сключите окончателния договор,но този който Ви е посъветвал да сторите това, е в течение на целия казус и за точна преценка и конкретен отговор той трябва да даде съвет сега.Чисто теоретично горепосоченото са принципни положения,но не конкретиката на отговора изисква и повече информация около казуса Ви.
Ако адвокатът Ви има основателни доводи и е в състояние да противопостави успешно на ответната страна доказателства във Ваша полза, то явете се на делото без да приемате предложение за сключването на договора на 20.При уважаване на иска Ви може да искате да се заплатят разноските по делото от ответника,но е в правомощията на адвоката да предяви това искане пред съда в съдебно заседание.Наистина в новата ситуация само с адвоката си можете да решите коя стъпка да предприемете.Иначе ако примете нотариалната покана и сключите договора не можете да искате прихващане на изразходени от Вас средства за започване на делото.
Дано поне малко да съм Ви ориентирала!
- Нели
Нели написа:Вярно е,че делото се проточва във времето,но зависи от натовареността на съдията, все пак, кога ще бъде изготвено решението,както и от хода на процеса,исканията на страните.........
първо да ви благодаря за изчерпателния отговор!
ще се опитам да обясня как точно стоят нещата.
имаме стандартен предварителен договор/с включени всички клаузи, за двете страни/ за покупка на недвижим имот.
една седмици преди крайния срок/който беше двумесечен, тъй като имаха проблем с набавянето на документите/ аз се обадих да им кажа, че съм уговорила час при нотариус за еди коя си дата и толкова часа.
отговорено ми бе, че сделка няма да има, защото искат ДВОЙНО по-висока цена от посочената в предварителния договор.
аз направо онемях и казах, че ще говоря с адвоката си.
повече не съм се обаждала, само им бе изпратено уведомително писмо, че на еди коя си дата ще ги чакаме с адвоката при нотариуса за финализиране на сделката.
естествено последва неявяване от тяхна страна и адвокатът заведе дело по чл.19.
Има искова молба от юли месец, пратени са им и съответно получени призовките, делото е насрочено /още през юли/ за 21 септември, и изведнъж вчера родителите ми получават тази нотариална покана!!!
само искам да спомена, че юли месец , когато трябваше да стане изповядването на сделката, аз бях в България, но не живея в страната.
след няколко разговора с адвоката се разбрахме той да се яви в отговор на тази покана и да преговаря. тяхната покана е постфактум, след вписването на исковата молба и не мога да разбера защо го правят??????
за мен не е възможно да се явя, тъй като знаех , че делото ще се проточи, нито мога светкавично да изпратя пълномощно за закупуването на имота.
не ме притеснява колко дълго ще отнеме едно дело, дали ще е пет месеца или една година, аз мога да чакам, още повече идва зима и ремонт вече не мога да правя/става дума за къща с двор/.
бих прежалила тези пари, но честно казано защо ще ме разиграват като канарче?
преди не може, сега може...не е нито толерантно, нито етично!
опитвам се да разбера каква им е целта на този ход, според адвоката вероятно за да избегнат именно тези прихващания на моите разноски, но в крайна сметка, аз не съм виновна за тяхното поведение!
как да постъпя?
благодаря ви отново!
- калинка
Нели написа:Вярно е,че делото се проточва във времето,но зависи от натовареността на съдията, все пак, кога ще бъде изготвено решението,както и от хода на процеса,исканията на страните.........
първо да ви благодаря за изчерпателния отговор!
ще се опитам да обясня как точно стоят нещата.
имаме стандартен предварителен договор/с включени всички клаузи, за двете страни/ за покупка на недвижим имот.
една седмици преди крайния срок/който беше двумесечен, тъй като имаха проблем с набавянето на документите/ аз се обадих да им кажа, че съм уговорила час при нотариус за еди коя си дата и толкова часа.
отговорено ми бе, че сделка няма да има, защото искат ДВОЙНО по-висока цена от посочената в предварителния договор.
аз направо онемях и казах, че ще говоря с адвоката си.
повече не съм се обаждала, само им бе изпратено уведомително писмо, че на еди коя си дата ще ги чакаме с адвоката при нотариуса за финализиране на сделката.
естествено последва неявяване от тяхна страна и адвокатът заведе дело по чл.19.
Има искова молба от юли месец, пратени са им и съответно получени призовките, делото е насрочено /още през юли/ за 21 септември, и изведнъж вчера родителите ми получават тази нотариална покана!!!
само искам да спомена, че юли месец , когато трябваше да стане изповядването на сделката, аз бях в България, но не живея в страната.
след няколко разговора с адвоката се разбрахме той да се яви в отговор на тази покана и да преговаря. тяхната покана е постфактум, след вписването на исковата молба и не мога да разбера защо го правят??????
за мен не е възможно да се явя, тъй като знаех , че делото ще се проточи, нито мога светкавично да изпратя пълномощно за закупуването на имота.
не ме притеснява колко дълго ще отнеме едно дело, дали ще е пет месеца или една година, аз мога да чакам, още повече идва зима и ремонт вече не мога да правя/става дума за къща с двор/.
бих прежалила тези пари, но честно казано защо ще ме разиграват като канарче?
преди не може, сега може...не е нито толерантно, нито етично!
опитвам се да разбера каква им е целта на този ход, според адвоката вероятно за да избегнат именно тези прихващания на моите разноски, но в крайна сметка, аз не съм виновна за тяхното поведение!
как да постъпя?
благодаря ви отново!
- калинка
Обикновено в предварителния договор между страните се посочва истинската цена, а в нотариалния акт за да се избегнат големите нотариални такси се фиксира ниска цена!Тъй като първообраз на окончателния договор е предварителния,то по-добрле се придържайте към това първо съглашение.Правилно адвоката е пратил уведомително писмо, с което ги кани да изповядат сделката и ако той е отишъл при нотариуса, а продавачите не са се явили,то те са изпаданали в забава.Дотук имате достатъчно стабилни доказателства за пред съда!Следващата стъпка за делото също е адекватна на създалото се положение.Тяхната нот.покана е с цел някакви последни усилия,за да имат противопосдтавимо доказателство в делото,но според мен твърде нищожно.Делото е насрочено и щом не бързате с нанасянето и ремонтите,то Вие имате пълно правно основание и сериозна доказаетлствено база,която вярвам че адвоката ще интерпретира и представи убедително перд районния съдия,за да спечелите делото.ако се явите на 20,то ще финализирате сделката,но поне усещам че няма да имате чисто морално удовлетворение при това положение.Водете делото,защото смятам че тази нот.покана е опит да решите споразумявайки се вече създаденото усложнение,но за ответниците.В случая не смятам,че ще сте губеща старан,защото сте им дали достатъчно отсрочка ивъзможност да изпълнят,на която не са реагирали.Освен това ще си възстановтие и разноските по делото.Остава на адвоката Ви да убеди съда,но той има както посочих по-горе достатъчно основания и доказателства с тежест.Успех на делото!
- нели
Калинка, имайте повече доверие във вашия адвокат. Какъв е проблема да се сключи сделка на 20-ти, като поставите въпроса за вашите разноски и ги удържите от цената, която следва да платите на продавача. Все пак от вас зависи дали искате на 20-ти да си имате къща с двор или да нямате такава, но затова пък да си водите делото още поне 2-3 години.
- Гост
Гост написа:Калинка, имайте повече доверие във вашия адвокат. Какъв е проблема да се сключи сделка на 20-ти, като поставите въпроса за вашите разноски и ги удържите от цената, която следва да платите на продавача. Все пак от вас зависи дали искате на 20-ти да си имате къща с двор или да нямате такава, но затова пък да си водите делото още поне 2-3 години.
ами според мен проблемът е следния:
да речем аз се съглася да отговоря на тази покана, НО наистина ли вярвате , че някой ще се съгласи да ми приспадне 500 лева ей така, при условие, че само преди два месеца категорично ми заяви, че на тази/в предварителния договор!!!/ цена сделка няма да има, и иска двойно!
мотивите за повишение на цената бяха, че не били съгласували сделката с децата си, които били в чужбина и че цените на недвижимите имоти били се покачили. на фона на това, че този имот, който продават са го продавали в продължение на една година и не са имали нито един кандидат!
аз и така се разбрах с адвоката, който ме представлява и ще преговаря - ако са съгласни да се приспаднат направените от мен разноски по тяхна вина, сделката ще се изповяда/на името на майка ми естествено, защото няма как да пратя толкова бързо пълномощно/.
и според адвоката е по-хубаво да платя сега, но мразя да ме разиграват като маймуна. може и 5 години да се съдим, няма значение, поставиха ни в патова ситуация, защото имахме планове за лятото да направим ремонт, и с това провалиха всичките ни планове.
- калинка
ГПК написа:Нели, ако изповядате сделката на 20-ти, ти можеш в първото заседание на 21-ви да си оттеглиш иска, но да искаш да ти се присъдят направените по делото разноски (до този момент), тъй като с поведението си ответникът ти е дал основание за завеждането му.
тук имам питанка - какви са РЕАЛНИТЕ шансове ако платя на 20, и заведа иск за възстановяване на разноските ми?
защото според мен има да се съдим до плюс безкрайност з атия 500 лева.
те нямат на тяхно име никакво друго имущество/всичко е на децата им/ и дори и да ги осъдя шансовете според мен да си получа парите са много малки.
- калинка
[quote="калинка"][quote="Гост"]аз и така се разбрах с адвоката, който ме представлява и ще преговаря - ако са съгласни да се приспаднат направените от мен разноски по тяхна вина, сделката ще се изповяда/на името на майка ми естествено, защото няма как да пратя толкова бързо пълномощно/.
Не подценявайте ситуацията! Има начин да упълномощите адвоката си /и за преговорите, и за сделката/. Ако не го направите, нещата могат да се обърнат!
За Вас е важно, ако на 20-ти не се постигне споразумение, нотариусът да състави констативен протокол, в който да отрази, че от Ваша страна се е явило изрично упълномощено лице, което е изразило желание да сключи сделката. В протокола да бъде отразено и това, че сделката не е била сключена поради това, че продавачът не се е съгласил при плащането на цената да се удържат разноските, направени по причина на неговата забава.
ВАЖНО Е ЗА ВАС!
Не подценявайте ситуацията! Има начин да упълномощите адвоката си /и за преговорите, и за сделката/. Ако не го направите, нещата могат да се обърнат!
За Вас е важно, ако на 20-ти не се постигне споразумение, нотариусът да състави констативен протокол, в който да отрази, че от Ваша страна се е явило изрично упълномощено лице, което е изразило желание да сключи сделката. В протокола да бъде отразено и това, че сделката не е била сключена поради това, че продавачът не се е съгласил при плащането на цената да се удържат разноските, направени по причина на неговата забава.
ВАЖНО Е ЗА ВАС!
- Гост
Не съм....
... съвсем съгласна с колегите. На скоро имах сходен казус. Съда прие, че сме изправната страна. Истината е, че ответника злоупотребява с правото. Най вероятно вече е получил призовка и сега се чуди как да спаси положението. Аз бих ви посъветвала или да изповядате сделката (не мога да ви го наложа като решение), или да изпратите отговор, че предвид тяхното недобросъвестно поведение вие сте потърсили правата си по съдебен ред.
Ако решите обаче да изповядате сделката, не оттегляйте иска докато не приключи изповядването и нейното вписване!
Ако решите обаче да изповядате сделката, не оттегляйте иска докато не приключи изповядването и нейното вписване!
- gery
- Потребител
- Гост
Anonymous написа:калинка написа:Гост написа:аз и така се разбрах с адвоката, който ме представлява и ще преговаря - ако са съгласни да се приспаднат направените от мен разноски по тяхна вина, сделката ще се изповяда/на името на майка ми естествено, защото няма как да пратя толкова бързо пълномощно/.
ВАЖНО Е ЗА ВАС!
Благодаря ви за мнението!
Адвокатът ми има пълномощно от мен, оставила съм му го още през юли месец/предполагам все още е валидно/!
Майка ми няма пълномощно да закупи имота на мое име, това исках да кажа!
Той е поискал от майка ми да му изпрати оригиналната нотариална покана/тъй като става дума за провинцията/, ще се яви от мое име с пълномощното и ще преговаря.
Ще му напомня на адвоката/предполагам , че е наясно, но за всеки случай де/ за този констативен протокол.
- калинка
Anonymous написа:.............. Има начин да упълномощите адвоката си /и за преговорите, и за сделката/. ...............!
извинете, че отново питам, но не ми стана съвсем ясно - пълномощното за адвоката ми трябва ли да е абсолютно конкретно и точно посочено, че той може да преговаря именно в този ден, час , именно с тези хора и по този казус?
питам, защото нали вече пълномощните са много точни и конкретни, а аз нямаше как да съм знаела, че на тази и тази дата на продавача ще му хрумне да ми прати нотарилална покана да изповядваме сделка!
- калинка
Нямате време!!!!!
За да сключи сделката, на него му е необходимо изрично нотариално заверено пълномощно /от Ваше име и за Ваша сметка да закупи от ..........., еди кой си имот /описание ....../ за еди-каква си цена /цената по предварителния договор, намалена с разноските - изрично описано!!!/.
Необходима му е и Ваша декларация по чл.25, ал.7 от ЗННД /пак нотариално заверена/.
Вие само си питате, а днес е 18-ти ! Къде се намирате в момента ? Ще смогнете ли?
Надявам се да успеете!
Необходима му е и Ваша декларация по чл.25, ал.7 от ЗННД /пак нотариално заверена/.
Вие само си питате, а днес е 18-ти ! Къде се намирате в момента ? Ще смогнете ли?
Надявам се да успеете!
- Гост
Re: Нямате време!!!!!
Anonymous написа:За да сключи сделката, на него му е необходимо изрично нотариално заверено пълномощно /от Ваше име и за Ваша сметка да закупи от ..........., еди кой си имот /описание ....../ за еди-каква си цена /цената по предварителния договор, намалена с разноските - изрично описано!!!/.
Надявам се да успеете!
пълномощното/и декларациите/ ще изпратим утре по хора със самолет и ще е навреме във вторник.
за щастие съм в Европа.
- калинка
he написа:колеги, не забравяйте, че ако ответникът признае иска, никакви разноски няма да бъдат присъдени, така че иэцяло споделям мнението на адвоката, разноските по делото да се преглътнат.
моля Ви, бихте ли ми обяснили по-простичко това , защото вече съм на границата на тоталното изкукуригане и съм на път да откача!
искате да кажете, че с дело или не, разноските са си за моя сметка???
боже, боже
- калинка
27 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|