начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

имотен въпрос

Казуси за недвижими имоти

имотен въпрос

Мнениеот obarkana » 09 Сеп 2005, 10:57

Здравейте, имам следния въпрос - с мой приятел - англичанин купуваме заедно къща със прилежащата и земя, като той закупува къщата, а аз земята. Моля кажете ми как да уредя взаимоотношенията си с него - чрез договор или учредяване на вещно право? Благодаря предварително.
obarkana
Нов потребител

Мнениеот нели » 09 Сеп 2005, 11:16

Възможно е той да купи и земята, ако бъде регистриран като юридическо лице в България, така ще стане пълноправен собственк на земята и постройката.Във Вашия случай той ще притежава само собствеността върху постройката,но е добре да се уговори за какъв период от време ще се установи това положение.Ами ако парцелът позволява и Вие решите да строите един ден,това си е ваше право което никой не може да отнеме?Законът допуска възможността за прехвърляне правото на собсвеност върху съществуваща сграда както безсрочно, така и със срок.Приобретателат на постройката има право върху земята,доколкото е потребно за да се ползва от постройката и нищо повече.Ако учредите срочно право на собственост върху сградата на англичанина,то след изтичането на фиксирания срок Вие ще станете безвъзмездно собственик и на сградата.Ако той реши да продава къщата,може само при условие че предложи първо на Вас да я купите и след като Вие му откажете по надлежен ред, то тогава друг може да купи сградата.Въпросът тук е как Вие искате да постъпите-дали да притежавате голата собственост ввърху земята и да учредите права на приятеля си върху сградата или той пък да регистрира фирма като на името на фирмата ще се закупи земята и прилежащата към нея сграда и Вие няма да имате никакви права върху въпросния имот.
нели

Мнениеот Иван » 09 Сеп 2005, 11:58

Нели, Нели...
Защо се пънете да отговаряте на въпрос, чието съдържание всъщност не е никак ясно?
Г-жо Объркана, за какви отношения точно питате? Вие какво точно искате да уреждате? Ами нали вие сте закупила земята, а англичанина-постройката? Имате ли нотариален акт, какво пише в него ако имате, сега ли ще минавате сделката? Толкова неясноти...
Ако вече имате НА, в който пише, че вие сте собственик на земята, а той на постройката, вие какво всъщност искате да уреждате? Живеете с него без брак ли? Искате да имате право на собственост и върху къщата ли?
Иван

Мнениеот нели » 11 Сеп 2005, 18:24

Мисля че, госпожата ще може да извлече за себе си нужната й информация от дадения от мен отговор.Ако нещо я заинтригува или се е породил въпрос,то със сигурносст ще си потърси адвокат.
Предполагам сте наясно,че гражданите обикновено съпоставят мнения,четат и правна литература, така че отивайки при адвокат се опитват да са подготвени и да преценят дали да ползват съответната услуга или не.Не смятам, че със задаване на въпроси в подобни форуми и съответно получените отговори,те са удовлетворени напълно.Възможно е дори вече да е потърсила предварително юридическа консултация и да поставя своя въпрос във форума,за да бъде убедена в предоставена й адвокатска услуга.Ако имате нещо предвид,по-добре допълнете или ме репликирайте.
нели

Bravo

Мнениеот liz » 11 Сеп 2005, 21:09

Neli, tova e suvet. Jalko che ima malko kato Vas. S Uvajenie
liz

Мнениеот Нели » 12 Сеп 2005, 14:04

[quote="liz"]Neli, tova e suvet. Jalko che ima malko kato Vas. S Uvajenie[/quote]

И аз Ви благодаря! :lol:
Нели

Въпросът на госпожата е ясен...

Мнениеот Гост » 13 Сеп 2005, 09:41

Явно тя не желае да разчита само на приятелските взаимоотношения и затова пита как допълнително и правно да ги уреди.
Гост

Мнениеот Гост » 13 Сеп 2005, 12:55

Искам да благодаря на Нели за отговорите - и да поясня - с англичанина купуваме имота, но искам имотните ни отношения да са "чисти", т.е. и двамата да сме правно подсигурени с някакъв документ, че после няма да има издънки по сделката.
Гост

Мнениеот Нели » 14 Сеп 2005, 14:22

Предлагам Ви следните варианти:
1.купувате като съсобственици и всеки има по 50%.Тъй като сделката е за недвижим имот,то закона изисква форамата на сделката да е нотариален акт.Именно НА е доказателство за съществуващите правоотношения между страните;
2.възможно е Вие да купите земята и постройката, след което да продадете само къщата на англичанина,като в Нотариалния акт посочите срок или решавате да създадете съсобственост,защото след изтичане на фиксирания срок Вие отново ставате собсгтвеник на къщата.Ако няма условието "срочност",то англичанина си става собственик на къщата,отоншенията помежду ви са уредени с нотариален акт по изповядване на сделката,но ако той желае да продаде имота първо трябва да го предложи на Вас за изкупуване и след писмен отказ нотариално заверен от ваша страна, той ще може да го оферира пред трети лица;
3.собственикът на целия имот продава на Вас земята, на англичанина къщата с отделни нотариални актове,като Вие приемате условията на появилата се съсобственост.Вие ще притежавате т.нар. "гола собственост"върху земята.Стига обаче нотариус да се съгласи да изповяда таква сделка.Законово е възможно собственик да продаде постройка, която се намира в негов имот, без прилежащата земя.Мисля,че Вие ще трябва да откажете по нотариален ред да купите постройката.Конкретно в този случай ще трябва да говорите с нотариуса за подробностите.
Нели

Назад към Имотни казуси