- Дата и час: 24 Ное 2024, 22:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Помощ!Длъжник ли е съпругата по кредит след развода?
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Помощ!Длъжник ли е съпругата по кредит след развода?
По време на брака съпругът ми е изтеглил кредит на негово име,за погасяване на заем за жилище като последното се е водило на името на баща му до приключване на развода.Към този кредит има трима гаранти и аз сам се подписала като съпруга.В момента кредита не се обслужва от бившият ми съпруг,и от банката търсят мен за изплащане на вноските и ме заплашват сас лихва,в/у вноските.Отговарям ли имуществено за този кредит след като сме се развели а съпругът ми не притежава недвижим имот?Законно ли е това?!
- гост
Разбирам.От кредитният инспектор получих същият отговор "наравно"с другите трима поръчители.Бихте ли ми казали кой закон третира тази материя,има ли давност докога ще бъда гарант/освен до момента в който ще бъде изплатен изцяло/ падежа е след три години при схемата по която е оформен договора.Какво да правя?
- Гост
Житейски погледнато, е правилно да не изплащате заема на бившия си съпруг. Погледнато от гледна точка на правото обаче, възникват няколко въпроса:
1.Казвате, че сте подписала договора като "съпруга". В качеството на съкредитополучател ли или просто като даваща съгласие?
2.В договора за кредит указана ли е точно целта за която той се отпуска?
3.Не е ли уреден въпроса с изплащането на кредита с бракоразводното решение?
Задавам Ви тези въпроси, защото чл.25 ал.2 от Семейния кодекс казва, че за задължения, които единият от съпрузите е поел за задоволяване на нуждите на семейството, съпрузите отговарят солидарно.
От отговора на въпросите следва да се търси възможността за излизане от ситуацията.
1.Казвате, че сте подписала договора като "съпруга". В качеството на съкредитополучател ли или просто като даваща съгласие?
2.В договора за кредит указана ли е точно целта за която той се отпуска?
3.Не е ли уреден въпроса с изплащането на кредита с бракоразводното решение?
Задавам Ви тези въпроси, защото чл.25 ал.2 от Семейния кодекс казва, че за задължения, които единият от съпрузите е поел за задоволяване на нуждите на семейството, съпрузите отговарят солидарно.
От отговора на въпросите следва да се търси възможността за излизане от ситуацията.
- evgenius
След като е с поръчители значи кредитът е потребителски, а при потребителските кредити на граждани бънките не се интересуват за целите, за които се използват парите, а само за обезпечеността на вземането. След като твърди, че се е подписала като "съпруга", значи е съкредитополучател, тъй като банките не изискват съпрузите да се подписват като "съпрузи", а само като съкредитополучатели. Това е било необходимо с оглед да може да се включи и нейния доход като база за изчисляване на кредитоспособността според правилата за кредитиране на съответната банка.
Като съкредитополучател давностния срок е три години за всеки падеж, от момента на просрочването му, но не познавам банка, която ще допусне той да изтече. Банката има право на изпълнителен лист по извлечение от сметки, който може да получи дори за един ден, след което да насочи принудително изпълнение срещу всеки съкредитополучател или поръчител за целия дълг, а който плати или от който принудително се събере вземането има по 326 ГПК със същия изпълнителен лист да си събере от останалите солидарни длъжници припадащите им се според правилата на солидарността части.
Като съкредитополучател давностния срок е три години за всеки падеж, от момента на просрочването му, но не познавам банка, която ще допусне той да изтече. Банката има право на изпълнителен лист по извлечение от сметки, който може да получи дори за един ден, след което да насочи принудително изпълнение срещу всеки съкредитополучател или поръчител за целия дълг, а който плати или от който принудително се събере вземането има по 326 ГПК със същия изпълнителен лист да си събере от останалите солидарни длъжници припадащите им се според правилата на солидарността части.
- nedkov
- Младши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|