Искам да ви помоля за съвет. Собственик съм на ПИ с площ 890 м2 в градска индустриална зона с лице към пътя. Към момента влезе в сила нов ПУП, съгласно който всички собственици на отделни ПИ сме групирани в общ УПИ. Общината ни е дала срок за възражение и аз мисля да искам моят ПИ да се урегулира в собствен УПИ. Съседът ми има ПИ с площ 300 м2, който няма лице към никакъв път. До него се влиза по черно пътче. По площ и размери се явавя естествено продължение на моя ПИ. Имам намерение да го закупя и съм в период на преговори със съседа ми. Въпросът ми е следния: да подавам ли възражение сега за собствен УПИ? Ако подам и после закупя имота на съседа ще мога ли да го обединя с моя в един УПИ? И изобщо 300 м2 достатъчни ли са, за да се образува самостоятелен УПИ? Как е най-разумно да постъпя?
Благодаря ви за отзивчивостта предварително.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 20:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Покупка на съседен ПИ
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Г-н Петров, представената от Вас информация е малко объркваща... Ако целта Ви да обжалвате проекто-плана за регулация е свързана с водените от Вас преговори със собственика на съседния поземлен имот - да, бихте могли да забавите процедурата, но за градска индустриална зона 300м2 са крайно недостатъчни за отделянето им в самостоятелен УПИ - прочетете Закон за устройство на територията... Т.е. подобно противопоставяне, би довело до изчерпване на доверието между Вас и съседа ви. В запитването Ви не става ясно колко поземлени имота сте обединени в едно УПИ?! Това е важно - уточнете го, за да може да Ви се помогне ефективно... Апропо ПУП е процедура за урегулиране на поземлени имоти, които са извън строителни граници на населеното място и се променя статута и начина на трайно ползване на имотите. Във вашия случай най-вероятно става дума за ПР - изготвяне на план за регулация или РУП...
- stefan67
- Младши потребител
Re: Покупка на съседен ПИ
От опит:
Подай възражение още сега - не че ще ти го уважат, защото това на практика става само ако имаш позиции в общината, но поне ще спечелиш време да си организираш нещата. Пък и нищо не губиш.
От написаното от теб оставам с впечатление, че ти се съобщава Протокол на ОЕСУТ, а не самата Заповед. И в двата случая имаш 14 дневес срок за възражение- първо до Кмета, а посла е до окр.съд.
Въпросите ти са много лесни, но независимо от това, всичко което ти пиша е много условно.
-Ако сега ти се обособи УПИ за твоя ПИ - нямаш проблем по- късно да промениш страничната/дъно регулация към съседния УПИ, със съгласие на собствениците му. Но това става при определени условия, и в зависимост от ситуацията, имаш няколко варианта за действие.
-От 300кв.м. един път става парцил, друг път - не става. Пак зависи от много работи.
-Кое е най целесъобразно за момента - само някой несериозен тип ще ти каже, без да се знаят конкретните факти и да се види проекта за ПУП.
Подай възражение още сега - не че ще ти го уважат, защото това на практика става само ако имаш позиции в общината, но поне ще спечелиш време да си организираш нещата. Пък и нищо не губиш.
От написаното от теб оставам с впечатление, че ти се съобщава Протокол на ОЕСУТ, а не самата Заповед. И в двата случая имаш 14 дневес срок за възражение- първо до Кмета, а посла е до окр.съд.
Въпросите ти са много лесни, но независимо от това, всичко което ти пиша е много условно.
-Ако сега ти се обособи УПИ за твоя ПИ - нямаш проблем по- късно да промениш страничната/дъно регулация към съседния УПИ, със съгласие на собствениците му. Но това става при определени условия, и в зависимост от ситуацията, имаш няколко варианта за действие.
-От 300кв.м. един път става парцил, друг път - не става. Пак зависи от много работи.
-Кое е най целесъобразно за момента - само някой несериозен тип ще ти каже, без да се знаят конкретните факти и да се види проекта за ПУП.
-
scribtor - Потребител
stefan67 написа:...Апропо ПУП е процедура за урегулиране на поземлени имоти, които са извън строителни граници на населеното място и се променя статута и начина на трайно ползване на имотите. Във вашия случай най-вероятно става дума за ПР - изготвяне на план за регулация или РУП...
НЕВЯРНО!!! ПУП - не означава "Процедура за урегулиране на поземлени имоти", а ОЗНАЧАВА - ПОДРОБЕН УСТРОИСТВЕН ПЛАН.
ПУП-а не винаги промена статута и начина на трайно ползване на имотите.
..Апропо...ПР е вид ПУП, а РУП .....РУП е нещо съвсем друго...
Сори, ама не мога да се въздаржа да не го кажа!
-
scribtor - Потребител
срибтор, мерси за отговора!
И аз мисля, че ПУП е подробен устройствен план. не мисля, а съм сигурен.
подадох възражение в общината, че искам за моя ПИ да се отреди отделен УПИ. предполагам, че и съседите ми по имоти са направили същото, защото и те получиха същото известие от Общината, като моето, че за техните ПИ-та се отрежда общ огромен по размери УПИ. Процедурата тръгна от там, че за този квартал в северната индустриала зона, има план за регулация от 68 год. и сега чужда фирма е закупила огромна площ в съседство, за да строи фабрика и е платила цялата процедура по обособяването на новозакупения имот в собствен УПИ. и понеже ние сме трети лица за тази фирма, за по-евтино е обособила нашите имоти в общ УПИ.
иначе мисля, че съседът ми ще се съгласи да ми продаде имота. питането ми беше по-скоро дали ако неговия ПИ е маломерен, ще може да се присъедини към моя новообразуван УПИ при евентуална разпоредителна следка след време без излишни усложнения?
И аз мисля, че ПУП е подробен устройствен план. не мисля, а съм сигурен.
подадох възражение в общината, че искам за моя ПИ да се отреди отделен УПИ. предполагам, че и съседите ми по имоти са направили същото, защото и те получиха същото известие от Общината, като моето, че за техните ПИ-та се отрежда общ огромен по размери УПИ. Процедурата тръгна от там, че за този квартал в северната индустриала зона, има план за регулация от 68 год. и сега чужда фирма е закупила огромна площ в съседство, за да строи фабрика и е платила цялата процедура по обособяването на новозакупения имот в собствен УПИ. и понеже ние сме трети лица за тази фирма, за по-евтино е обособила нашите имоти в общ УПИ.
иначе мисля, че съседът ми ще се съгласи да ми продаде имота. питането ми беше по-скоро дали ако неговия ПИ е маломерен, ще може да се присъедини към моя новообразуван УПИ при евентуална разпоредителна следка след време без излишни усложнения?
- Петров
Ще може, при присъединеването/сливането на два ПИ/ УПИ няма проблеми, ако единиет е с площ, която не отговаря на норматива. Проблем по скоро има, когато се иска от един УПИ/ПИ да се образуват две УПИ, ако няма площ и лище. Но това за площта и лицето не е винаги абсолютно, тъй като важи за нискоетажно жилищно застрояване . За средноетажно и друго или за нежилищно, размерите на УПИ се определят със самия ПУП, без задължителни изисквания за площ и лице.
-
scribtor - Потребител
- Петров
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|