начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

дело за капаро

Казуси за недвижими имоти

дело за капаро

Мнениеот гост » 07 Сеп 2005, 19:55

Заведох дело за възстановяване в двоен размер платеното от мен капаро, тъй като продавача се отказа от изповядване на сделката. Имам обезпечителна заповед върху имота. Продавача не се яви на първото съдебно заседание. Редовно призован е. Първия ми въпрос е : ако и на това заседание пак не се яви, аз печеля ли делото ? Втория ми въпрос е : ако и когато спечеля делото за възстановяване на капарото в двоен размер и влезе в сила решението, трябва ли да заведа изпълнително дело ? И третия ми въпрос е : обезпечителната заповед гарантира ли забрана за продажба на имотаи на тази основа аз трябва да си получа капарото, нали ? Дано сте ме разбрали. Защото и аз не зная какво още да обясня.
гост

Мнениеот ВенИ » 08 Сеп 2005, 08:57

Мисля, че горе-долу Ви разбрах и ще се опитам да Ви отговоря. По ред на въпросите:
1. Ако ответникът не се яви и на следващото заседание това не решава делото автоматично във Ваша полза. В този случай съдът просто ще премине към разглеждане на вашето дело, след като разгледа делата, по които страните са се явили. Според чл.114 ГПК при всяко положение на делото съдът може по искане на една от страните да задължи другата страна да се яви лично, за да отговори на конкретни въпроси, които са от съществено значение за решаване на делото. Съдът приема за доказани обстоятелствата, за изясняване на които съответната страна не се е явила или е отказала да говори.

2. Ако спечелите делото за възстановяване на капарото първо наистина е необходимо съдебното решение да влезе в сила. След това отправяте към длъжника покана за доброволно изпълнение на задължението. Най-добре е това да се направи под формата на нотариална покана, защото в съда ще има по-голяма доказателствена сила. Ако не - поне да е писмена поканата и да е изпратена с обратна разписка, за да може да се удостовери на коя дата я е получил длъжника. Защото в поканата вие ще му дадете някакъв срок например 7 дни от получаване на поканата, за да изпълни задължението си към вас, за което вече е осъден с влязлото в сила съдебно решение. Ако след изтичане на срока на поканата за доброволно изпълнение, не получите плащане, тогава вече може да подадете молба въз основа на осъдителното съдебно решение да ви се издаде изпълнителен лист срещу длъжника за сумата, която ви дължи. Чак след издаването на изпълнителния лист се завежда изпълнителното дело и се пристъпва към принудително изпълнение.

3. Само за обезпечителната заповед не ви разбрах особено. В заповедта трябва да е посочено каква точно обезпечителна мярка е наложена - дали това е възрана върху недвижимия имот, запор върху банкови сметки или върху движими вещи. Да, това обезпечение има някаква роля в получаването на вашето капаро, но както сам видяхте, пътя до там е дълъг.

Надявам се да съм ви била полезна, ако нещо не ви е ясно, питайте отново!
ВенИ

Мнениеот ХаХа Ха » 08 Сеп 2005, 10:20

А защо вместо да си искате задатъка не сте инициирали сключване на окончателен договор по съдебен ред? Все пак предполагам сте искали да закупите имота?????????
ХаХа Ха

Назад към Имотни казуси