начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Погасяване право на строеж

Казуси за недвижими имоти

Погасяване право на строеж

Мнениеот Димитър » 07 Сеп 2005, 20:30

Чрез нотариален акт през 1996г. съм придобил право на строеж за гараж, в кооперация. До 2000 г. са изградени 4-ри етажа, но без разрешително за строеж. Строителната ф-ма фалира. През 2004г. друга строителна фирма, узаконява изграденото по нов архитектурен проект и продължава строежа. Въпросът ми е - погасено ли е моето право на строеж, имам ли някакви права върху гаража, който е продаден от новата строителната фирма на друго лице.
Димитър

Мнениеот Гост » 12 Сеп 2005, 11:23

А вие потърсихте ли си правате през тези години? Защо чак сега си търсите гаража?. Т.е говорихте ли със строителната фирма или те ви погасиха правото на строеж сомоволно и го продадоха на друг?
Гост

Мнениеот protekta » 12 Сеп 2005, 11:37

Anonymous написа:...Т.е говорихте ли със строителната фирма или те ви погасиха правото на строеж сомоволно и го продадоха на друг?

Много ми е интересно какво според госта означава "да му погасят правото на строеж самоволно"!!!
protekta
Потребител

Мнениеот Гост » 12 Сеп 2005, 12:21

В смисъл, че фирмата е решила, че като са минали 5 години правото е погасено и не са извикали човека в качествто му назакупил право на строеж.
Гост

Мнениеот stavrev » 12 Сеп 2005, 20:10

Първо трябва да се знае на какво основание втората фирма е продължила строежа.Станала е собственик на имота или нещо друго?
Защото правото на строеж се погасява в полза на собственика на земята.
stavrev
Потребител

Мнениеот Гост » 13 Сеп 2005, 13:53

Новата фирма-строител е продължила строежа, тъй като е сключила нов договор с собственика на земята. Собствениците са прехвърлили правото на строеж на новата строителна фирма на база развален нотариален акт със старата. Но старата фирма е продала правото на строеж на трето лице преди развалянето на нот.акт.
Гост

Мнениеот stavrev » 15 Сеп 2005, 12:40

Ако не си участвал в производството по разваляне на суперфицията , решението няма сила спрямо теб.
Гаражът е твой и трябва да водиш иск за собственост.Той ще е успешен, ако в правото на строеж не се е погасило,т.е. до 2001г. сградата е построена в груб строеж.
stavrev
Потребител

Мнениеот protekta » 15 Сеп 2005, 14:28

stavrev написа:Ако не си участвал в производството по разваляне на суперфицията , решението няма сила спрямо теб.
Гаражът е твой и трябва да водиш иск за собственост.Той ще е успешен, ако в правото на строеж не се е погасило,т.е. до 2001г. сградата е построена в груб строеж.

Сградата ли да е построена в груб строеж, или гаражът ?

Ето го пак въпросът, който сме засягали в най-различни теми !
protekta
Потребител

Мнениеот protekta » 15 Сеп 2005, 15:17

Моето мнение е, че правото на строеж за гаража в конкретния случай не е погасено.
Съгласно информацията, съдържаща се във въпроса, към 2000 год. сградата е била построена до 4-ти етаж.
След като впоследствие строежът е продължен от новия строител, според мене е налице пресъгласуване на строителните книжа.
Има практика в такива случаи новото разрешение за строеж да се дава за довършителни работи в изградената част и за довършване на сградата съгласно пресъгласувания проект.

За конкретния имот /обект по смисъла на § 5, т.39 от Допълнителните разпоредби на ЗУТ и във връзка с т.30 от същия параграф/ правото на строеж е реализирано в изискуемия се по закон минимален вид още преди 2000 год. /арг. от чл.67, ал.1 от ЗС във връзка с §5, т.46 от Допълнителните разпоредби на ЗУТ, Решение № 865 от 20.X.1993 г. по гр. д. № 408/93 г., I г. о., /.
Съгласно цитираното съдебно решение “евентуалната недовършеност ........, водеща понякога дори и до невъзможност за обитаване, не е пречка за придобиване правото на собственост, а само за въвеждането на обекта в експлоатация”.
Към онзи момент /преди 2000 год./ в действие са били нормите на ЗТСУ и Правилника за неговото приложение. Съгласно константната съдебната практика, основана на тази уредба (Решение № 452 от 22.03.2000 г. по гр. дело № 994/1999 г. на V г.о. ВКС , Решение № 1131 по гр. дело № 743/1995 г. на ІV г.о. ВС и много други), реализацията на правото на строеж за всеки отделен обект в сграда в груб строеж се преценява индивидуално ( дали е налице излята горна плоча и дали са налице оградни стени) и не зависи от това дали сградата е покрита с покрив. Зависи единствено от това до какъв етап (етаж или кота) е изградена сградата в груб строеж.
protekta
Потребител

Мнениеот protekta » 15 Сеп 2005, 15:29

Anonymous написа:Новата фирма-строител е продължила строежа, тъй като е сключила нов договор с собственика на земята. Собствениците са прехвърлили правото на строеж на новата строителна фирма на база развален нотариален акт със старата. Но старата фирма е продала правото на строеж на трето лице преди развалянето на нот.акт.

И още нещо ми е интересно в случая. Явно има съдебно решение за разваляне на нотариалния акт.
Разваляне поради неточно изпълнение ли има, или обезсилване на нотариалния акт на основание погасено право на строеж ?

Защото /още малко съдебна практика!!!/
“твърдението за погасено право на строеж по смисъла на чл.67, ал.1 от ЗС …следва да бъде прогласено от съд.”(Решение № 10450 от 19.11.2003 г. по адм.дело № 7436/2003 год., II отд. на Върховния административен съд).
protekta
Потребител

Мнениеот stavrev » 17 Сеп 2005, 13:18

Аз пък съм виждал поне два нот.акта ,с които се разваля супрефиця. Те естествено са нищожни,но дори да има съд.решения то няма сила спрямо неучаствалия приобретател.Така че спокойно може да си заведе иска.
stavrev
Потребител

Мнениеот protekta » 17 Сеп 2005, 14:07

stavrev написа:Аз пък съм виждал поне два нот.акта ,с които се разваля супрефиця. Те естествено са нищожни,но дори да има съд.решения то няма сила спрямо неучаствалия приобретател.Така че спокойно може да си заведе иска.

Напълно съм съгласна, че може да си заведе иск !
Написаното от мене в предните два поста обосновава основателността на този иск.
protekta
Потребител

Назад към Имотни казуси