начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Трябва ли ми съгласие на съсобственик при газифициране

Казуси за недвижими имоти

Трябва ли ми съгласие на съсобственик при газифициране

Мнениеот Поли » 02 Сеп 2005, 17:49

Здравейте,
извинете ме, но до сега съседът ми ми сервират проблеми точно от там от където най-малко очаквам за това, вече се интересувам много преди да предприема нещо.
Живея в къща на два етажа и сутерен. Земята под къщата е наша и всъщност всичко без втори етаж. Твябва ли ми съгласието на съседите ми от втори етаж за да си прокараме газ? До сега от общината ми казаха, че мислят че не ми трябва. Фирмата, която ни проектира инсталацията също каза, че не ни трябва, но аз бих искала да чуя и вашето мнение. Представете си най-лошия вариант на съсед и ми кажете може ли да ми създаде проблем при газификацията и какъв.
Приятен ден!
Поли

Мнениеот галина » 02 Сеп 2005, 22:18

Аз също мисля,че не ви трябва съгласието им,за да си прекарате газ!
галина

Мнениеот scribtor » 03 Сеп 2005, 00:54

Според § 5,т.31 ДР на ЗУТ газопроводът е "технческа инфраструктура.
Според § 5, т. 38 от ДР на ЗУТ техническата инфраструктура е строеж.
Според чл. 148, ал.1 от ЗУТ строежите могат да се извършват само ако са разрешени по реда на ЗУТ. Строежите в съсобствен имот и в етажна собственост, конкретно прокарването на инсталации са уредени в чл. 186 ЗУТ. Там изрично е отговорено на въпроса ти.
Трябва съгласие, ал.2 от текста - той е специален по отношение на ал.1, кагато става дума за газопровод. Трябват ти 2/3, и ти май ги имаш тия гласове, но това не значи че няма съгласие.
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот Гост » 04 Сеп 2005, 07:35

Благодаря!
Ако е 2/3 от целия имат имаме ги, но ако е 2/3 само от текущата постройка въпроса може да бъде спорен. Сматам да прегледам ЗУТ и отново да отида в общината. Този път в незаконно строителство. До колкото разбирам ако имам в бъдеще проблем с някоя институция във връзка с газификацията ни това ще е службата по незаконно строителство от общината?
Приятен ден!
Гост

Назад към Имотни казуси