Уважаеми адвокати, моля ви за съвет, моя случай е следния:
Повече от 10 години живея в Канада. Преди 3 години се разведох с жена си по канадските закони, а тази година се извърши екзекватура, с което ни се призна развода и в България. Дотук добре, но сега ми предстои подялба на голяма къща, 4-ри етажна, придобита по време на брака. Направих опит да се договорим с бившата ми съпруга за доброволна подялба 50-50, но тя не се съгласи тъй като в момента къщата е във владение на нейния син и той печели от нея като я дава под наем на курортисти. Тогава остава другия вариант - съдебната делба, но разбрах че той отнема много време, около 4-5 години. Въпросът ми е за да избегна тази дълга процедура дали мога да си продам моята ½ идеална част от къщата, вече прекратена съпружеска имуществена общност, като оставя подялбата да се извърши от новия собственик. Просто за информация ще кажа че къщата е поделяема, всеки етаж е напълно независим, само се ползва общо стълбище. За да бъде всичко законно вече направих предложение на бившата си съпруга да изкупи моя дял на цена много по-ниска от пазарната, но тя пак не се съгласи. Мисля че това ми дава право да я предложа на друг заинтересован купувач. Какво ще кажете, имам ли наистина това право? Като допълнение искам само да кажа че в данъчното ½ от къщата се води на мое име и аз съответно си плащам данъците. Незнам това дали оказва влияние, но го споделям за всеки случай.
Освен този въпрос имам и друг: Имам ли право да потърся обезщетение за ползването на моята част години наред?
Предварително благодаря!
- Дата и час: 24 Ное 2024, 20:24 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Продажба на идеална част от прекратена СИО
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
,сиси написа:Щом вече е прекратена СИО и имате по 1/2 реални части никакъв не е проблема да продадете своята 1/2 .Прав сте при съсобственост първо се предлага на съсобственика и след като тя е отказала да изкупи никакъв не е проблема да продадете на друг.
но ако този отказ е документиран по съответния ред.
- НО
съветвам ви да й изпратите предложението за изкупуване чрез нотариална покана, така няма да може да оспорва подписи и така нататък и после си продавайте. А да не забравя, трябва да й го предложите при същите условия както на купувача. После с решение то за развод и отказа й, си продавате на воля.
- Гост
Обезщетение може да искате и за минало време, но ако не сте я поканили писмено за това обезщетение, при евентуален съдебен спор тя ще направи възражение, че не е имало писмена покана да ви плаща обезщетение за това, че сте лишен от възможността да ползвате Вашата част от имота. Така че ако не сте я поканили писмено, незабавно сторете това.
- МД
Покана е необходима само за обезщетение, че са Ви ползвали вещта /чл.31,ал.2/, но по отношение на получавания от тях наем, такава не е необходима и можете да го търсите на общо основание за минал период и без покана- чл.30, ал.3 ЗС
По отношение на продажбата, колегите са прави, че е необходимо да имате писмен отказ на съсобствениците.
По отношение на продажбата, колегите са прави, че е необходимо да имате писмен отказ на съсобствениците.
- Гост
сиси написа:Щом вече е прекратена СИО и имате по 1/2 реални части никакъв не е проблема да продадете своята 1/2 .Прав сте при съсобственост първо се предлага на съсобственика и след като тя е отказала да изкупи никакъв не е проблема да продадете на друг.
Сега като чета тези редове си задавам въпроса дали наистина СИО-то е прекратена с решението на СГС. В него нищо такова не се казва освен че признава и допуска на територията на България изпълнението на съдебното решение на Канадския съд. Искам и да благодаря на всички, които ми отговориха бързо и точно, много сте мили, благодаря ви от сърце.
- Неориентиран
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|