начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Дарение на част от недвижим имот

Казуси за недвижими имоти

Дарение на част от недвижим имот

Мнениеот Ася » 27 Авг 2005, 13:12

Здравейте!
Братът на баба ми иска да й дари част от негов собствен недвижим имот. В града където те живеят и се намира имота няма нотариус, затова преди да отидат до съседен град искам да й кажа има ли изобщо смисъл и какво да направи? Братът на баба ми има нотариален акт за собственост върху недв. имот, придобит по регулация. Има и скица. От целия парцел иска да дари 192,5 кв.м. Моля за съвет какво да правят??
Ася

Мнениеот галина » 28 Авг 2005, 15:35

И какъв е проблема? :roll:
галина

Мнениеот Гост » 28 Авг 2005, 17:52

Ами не могат да си позволят адвокат, който да им движи нещата - та, какви документи им трябват и изобщо всичко, което трябва да направят преди да отидат при нотариуса - стари хора са, не мога да се разкарват няколко пъти до съседния град.
Гост

Мнениеот stefan67 » 29 Авг 2005, 10:26

Ася, след като са възрастни хора нека братът на баба ти да ти завери пред кмета на селото едно пълномощно и ти действай - без нотариус няма да стане! Все пак населеното място е в района на действие на накой районен съд, където задължително има и нотариуси...
stefan67
Младши потребител

Мнениеот галина » 29 Авг 2005, 17:02

А където няма, има съдии! Обърнете се към адвокат,просто няма как иначе да стане! Все пак става въпрос за имот.Успех!
галина

Мнениеот Силвия » 29 Авг 2005, 17:38

Извинете, но споменавате, че намерението на дарителя е за точно определена част от имота. Не виждам как това може да стане преди парцела да бъде разделен по съответни ред, предвиден в ЗУТ.
Ако това не е направено дарителят може да дари единствено идеални части от имота, в съответното съотношение.

Поздрави,
Силвия

Мнениеот Силвия » 29 Авг 2005, 17:43

Иначе ще са Ви необходими следните документи:
1. Документ за собственост на имота .
2. Данъчна оценка на имота.
3. Декларация за липса на публични задължения на дарителя.
4. Актуална скица на имата със срок на издаване не по-рано от 6м.от датата на сделката.

Надявям се да съм Ви била полезна.
Силвия

Мнениеот исса » 02 Сеп 2005, 12:00

присъединявам се към мненията. и аз мисля, че където няма нотариуси, има съдии по вписванията. и силвия е права, че ако става дума за реална част, трябва да се обособят според нормите на ЗУТ, трябва да бъде извършена доброволна делба на парцела и т.н.; иначе се прехвърлят само идеални части върху целия имот.
исса

Назад към Имотни казуси