Здравейте!
Братът на баба ми иска да й дари част от негов собствен недвижим имот. В града където те живеят и се намира имота няма нотариус, затова преди да отидат до съседен град искам да й кажа има ли изобщо смисъл и какво да направи? Братът на баба ми има нотариален акт за собственост върху недв. имот, придобит по регулация. Има и скица. От целия парцел иска да дари 192,5 кв.м. Моля за съвет какво да правят??
- Дата и час: 24 Ное 2024, 21:06 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дарение на част от недвижим имот
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Ася, след като са възрастни хора нека братът на баба ти да ти завери пред кмета на селото едно пълномощно и ти действай - без нотариус няма да стане! Все пак населеното място е в района на действие на накой районен съд, където задължително има и нотариуси...
- stefan67
- Младши потребител
Извинете, но споменавате, че намерението на дарителя е за точно определена част от имота. Не виждам как това може да стане преди парцела да бъде разделен по съответни ред, предвиден в ЗУТ.
Ако това не е направено дарителят може да дари единствено идеални части от имота, в съответното съотношение.
Поздрави,
Ако това не е направено дарителят може да дари единствено идеални части от имота, в съответното съотношение.
Поздрави,
- Силвия
Иначе ще са Ви необходими следните документи:
1. Документ за собственост на имота .
2. Данъчна оценка на имота.
3. Декларация за липса на публични задължения на дарителя.
4. Актуална скица на имата със срок на издаване не по-рано от 6м.от датата на сделката.
Надявям се да съм Ви била полезна.
1. Документ за собственост на имота .
2. Данъчна оценка на имота.
3. Декларация за липса на публични задължения на дарителя.
4. Актуална скица на имата със срок на издаване не по-рано от 6м.от датата на сделката.
Надявям се да съм Ви била полезна.
- Силвия
присъединявам се към мненията. и аз мисля, че където няма нотариуси, има съдии по вписванията. и силвия е права, че ако става дума за реална част, трябва да се обособят според нормите на ЗУТ, трябва да бъде извършена доброволна делба на парцела и т.н.; иначе се прехвърлят само идеални части върху целия имот.
- исса
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|