начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Мога ли да прехвърля съсобственост?

Казуси за недвижими имоти

Мога ли да прехвърля съсобственост?

Мнениеот Тина » 12 Авг 2005, 20:53

Мога ли да прехвърля моята част от съсобственост на друг човек, като не уведомя роднините си, с които съм в траен конфликт?
Тина

Мнениеот alex_pl » 12 Авг 2005, 23:07

Чл. 33ZS Съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като представи пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение.
Ако декларацията по предходната алинея е неистинска или ако третото лице купи частта на съсобственика при условия, уговорени привидно във вреда на останалите съсобственици, заинтересованият съсобственик може да изкупи тази част при действително уговорените условия. Искът трябва да се предяви в двумесечен срок от продажбата.
alex_pl

можеш да прехвърлиш съсобственост

Мнениеот millenium » 13 Авг 2005, 00:26

Чл.33 от Закона за собствеността говори само за продажба. Можеш да прехвърлиш своята съсобственост без да уведомяваш роднините, като я замениш - замяната има същите правни последици като продажбата. И за тази сделка не си длъжен да уведомяваш останалите съсобственици и да искаш тяхното съгласие. - Просто извършваш привидна сделка, която си е съвсем законна и прави купувача собственик на твоята част, като неговата престация не е парична сума, а някаква вещ (сравнително равностойна)....
milena_koleva@abv.bg
ICQ 348617256
millenium
Нов потребител

Мнениеот Тина » 13 Авг 2005, 10:49

Много ви благодаря за отговорите!
Особено ми хареса твоя, millenium :)
Само ми кажи нотариус ли може да осъществи прехвърлянето само, или да си наема адвокат, защото очаквам атакуване от роднините.
Бихте ли ми препоръчали специалист в тади област от София?
Тина

Мнениеот младеж » 15 Авг 2005, 11:05

КАКВА ТИ Е КРАЙНАТА ЦЕЛ НА СДЕЛКАТА ?
МОЖЕШ И ДА ДАРИШ СВОЯТА ЧАСТ БЕЗ ДА ПИТАШ ОСТАНАЛИТЕ СЪСОБСТВЕНИЦИ>>>>>>>
младеж

Мнениеот Тина » 16 Авг 2005, 00:25

Крайната ми цел е да продам дела си, но не искам да се съдя с роднините, които са съсобственици и претендират за по-хубавата част. Просто искам да намеря вратичка и да се отърва от тях. И все пак...кой ли би си купил половин имот... макар и толкова хубав...:(
Тина

Мнениеот Гост » 16 Авг 2005, 10:06

Защо не предложиш на другите съсобственици да го купят за определената от теб цена?? Така ще си спестиш грижи. Или ще ти платят или ще можеш след това да го продадеш на друг, без да се притесняваш.
Гост

Мнениеот Тина » 16 Авг 2005, 11:26

Зщото...никога няма да се съгласят...Имотът е много, ама много апетитен...Става въпрос за реституция. Те обмислят начини да ме изработят. Роднини...нали се сещаш...та се надявам да ги изпреваря, защото иначе трабва да вървим на съд, а тогава, мисля, че вече няма да е изгодно.
Тина

Мнениеот Ha Ha Ha » 16 Авг 2005, 14:02

Предложете им частта си на цената, на която смятате да продавате ( или малко по-ниска, ако случайно като тръгнете да продавате се наложи да я свалите) и като откажат, можете да правите каквото ви душа пожелае. Препоръчвам ви да им изпратите предложението чрез нотариус, да не стане после да оспорват автентичността на подписите под отказа. Единствената им възможност след като сте им го предложили и са ви отказали е ако продадете на цена по- ниска от тази, на която сте го предложили, но и тогава трябва да си търсят правата по съдебен ред.
Ha Ha Ha

Мнениеот Тина » 16 Авг 2005, 14:25

Благодаря, ще опитам :)
Тина

Мнениеот Тина » 16 Авг 2005, 15:06

Добре де, а кога един имот отива на публична разпродажба?
Те могат да възбудят дело за делба.
Защото по принцип имота се състои от обекти, които са неделими. Засега карахме като си деляхме наемите, според квотите, които имаме по наследство, но роднините са тарторите, те определят кой да вземем за наемател, държим го на смешно ниска цена и мисля, че ми играят двойна игра. Не ме допускат до решаване на важни нища, а може би взимат комисионна, или действат с подставено лице. Затова искам да се отърва от тях. А моята половина може да купи човек, който ако да им се противопостави и работи с техните методи, може да получава истинската стойност на наема, или да им изкупи частта, защото имотите са на най- претижното място в София.
Тина

Мнениеот Ха Ха Ха » 16 Авг 2005, 15:32

По принцип апартаментите са неподеляеми и за това при делба съдът възлага апартамента на един от съсобствениците, който трябва да обезщети останалите с пари или имота се изнася на публична продан и всички се удовлетворяват с пари. Но да ви кажа вас какво ви грее какво ще правят после купувачите. Предложете частта си съобразночл.33 ЗС, после си го продайте и да се спасяват както искат.
Друг е въпроса, ако притежавате повече от 1/2 ид.ч. и имате възможност да платите на останалите съответните им ид.части. Тогава може да инициирате съд. делба и да поискате съдът да ви възложи имота на вас като ги обезщетите с пари.
Във всички случаи е важно каква е целта ви.
Ха Ха Ха

Мнениеот Тина » 16 Авг 2005, 15:41

Става въпрос за магазини, които също са неподеляеми. И те ли се възлагат?
Тина

Мнениеот Ха Ха Ха » 16 Авг 2005, 15:42

Честно казано не виждам какво пречи?
Ха Ха Ха

Мнениеот Тина » 16 Авг 2005, 15:48

И как ще го направят? На какъв принцип? Кой има по-голяма нужда?
Тук става въпрос за много пари, а мене ме прецакват вече 13 години...Роднините..си имат съответните връзки...и си ме действат. Слаба съм да се справя. Искат най-хубавия магазин... сещаш се къде се намира...
Тина

Мнениеот Ха Ха Ха » 16 Авг 2005, 15:50

Не съм имала случай с магазин, но доколкото съм чувала от колеги, много зависи от съдията и възраженията на останалите. Може би трябва да потърсите по- подробно мнение при някой колега, който се е занимавал с подобно нещо, защото както сама казахте магазин на добро място ще означава голяма борба.

Най- лесно и безпроблемно може да ви мине продажбата. Мога да Ви посъветвам да го предложите на някоя агенция, сложете цена, която ви удовлетворява, пък те да се оправят както искат после.
Ха Ха Ха

Мнениеот Ха Ха Ха » 16 Авг 2005, 15:53

Вижте , ако гледаме от страната на съдията най- целесъобразно е да възложи имота на този съсобственик, който има най- голяма част.
Ха Ха Ха

Мнениеот Тина » 16 Авг 2005, 15:56

Моят дял е точно 50%.
Тина

Мнениеот Didi » 16 Авг 2005, 15:58

Може ако има6 сопственост
Didi

Мнениеот Ха Ха Ха » 16 Авг 2005, 16:00

Щом използвате множествено число за другите съсобственици значи имате най- голям дял, тъй че що не инициирате една делба :wink:

Най- малкото и да се проточи ...пред хипотетичната възможност да изгубят дяловете срещу пари, ще клекнат за всичко , което пожелаете. А и като имате 50% защо те взимат решения вместо вас... намерете си адвокат и им разкажете играта.
Ха Ха Ха

Следваща

Назад към Имотни казуси