начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Определяне на такса при вписване на съдебна делба зем. земи

Казуси за недвижими имоти

Определяне на такса при вписване на съдебна делба зем. земи

Мнениеот Иван » 08 Авг 2005, 20:25

Много ще съм благодарен ако някой ме осветли по въпроса - на каква база се определя таксата при вписване на искова молба за съдебна делба на земеделски земи в Агенцията по вписването. В тарифата пише 0.1% от цената на имота. Трябва ли да се прави оценка на имота за да може да се определи таксата за фписване. Ако трябва кои я прави тази оценка - данъчните или някоя фирма за оценяване (или по избор данъчни/фирма оценител).
Ако не са данъчни или фирми оценители тогава на каква база ще определят таксата.

Мерси предварително.
Иван

Мнениеот mutsa » 09 Авг 2005, 12:35

Аз съм вписвала искова молба при иск по чл. 108 ЗС. Снабдих се с данъчна оценка и въз основа на нея беше изчислена таксата за вписване. Би следвало по същия начин да е и в твоя случай.
mutsa
Потребител

Мнениеот Роси » 09 Авг 2005, 12:58

А правят ли се данъчни оценки на земеделски земи, тъй като земеделските земи не подлежат на облагане с данъци по ЗМДТ
Роси

Мнениеот 11111 » 09 Авг 2005, 15:09

да ... правят се! Първо се снадби с удостоверение за характеристики на съответния имот- същото се прилага към молбата за данъчна оценка :)
11111

Re: Определяне на такса при вписване на съдебна делба зем. з

Мнениеот 1112 » 10 Авг 2005, 14:32

А бе вие сте интересни хора... Всичко което казвате е вярно, но най-вярно е това, което каже съда. Що не си пуснеш исковата молба /естествено с нужните приложения, вкл. дан.оценка/ и съда ще ти изчисли таксата. Докато си хортувате по дискусии исковата молба вече можеше да е тръгнала.
1112

Мнениеот младежа » 11 Авг 2005, 13:46

Ама защо дело за делба ще го вписваш???
младежа

Мнениеот Гост » 11 Авг 2005, 16:21

:D
Гост

Назад към Имотни казуси